ajwar cukier ocet

Iza
Iza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Adżyka - ostry sos warzywny

Adżyka - ostry sos warzywny 798

2
kg papryki * 1 kg marchwi * 1 kg kwaśnych jabłek * 300 g czosnku * szklanka oleju * szklanka octu * 1/2 szklanki cukru * 2 łyżki soli * 1 łyżka papryki w płatkach Papryki oczyszczamy z pestek, Zobacz więcej
Gęsty sos paprykowy podobny do ajwaru. Znakomity dodatek do mięs, pasztetów, serów, ale także pasta do chleba, przyprawa do zupy rybnej, gulaszu, paprykarzu. Przepis Beatymarii. Składniki: 2,5 kg Zobacz więcej
-6 porcji 6 łyżek dobrej oliwy 2 łyżki białego octu winnego (lub 4 szampańskiego albo sherry) 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżka cytryn marynowanych na szybko, drobno posiekanych 2 łyżki szalotki lub Zobacz więcej
Catarinka71
Catarinka71 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczy
Sos paprykowy

Sos paprykowy 399

1
papryki słoiczek (190g) koncentratu pomidorowego 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 0,5 szklanki octu łyżka soli 10 kulek ziela angielskiego 5 liści laurowych płaska łyżeczka sproszkowanej ostrej Zobacz więcej
Ajwar to lekko pikantna pasta warzywna, bardzo popularna na Bałkanach. Główne składniki pasty, to papryka słodka i ostra, czosnek, koncentrat pomidorowy i ocet winny. Taka pasta może być podana do Zobacz więcej
Spiżarnia smaków
Spiżarnia smaków Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Spiżarnia smaków
Ajwar

Ajwar 1421

2
skórkę Składniki: 1 kg czerwonej papryki 1/2 kg bakłażanów 1/2 kg pomidorów 200 g cebuli 4 duże ząbki czosnku 100 ml oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżki cukru sól i pieprz do smaku Przepis: Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Ajvar

Ajvar 2315

0
Ajwar (ajvar) to lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z papryki i bakłażanów i z dodatkiem pomidorów, octu, czosnku oraz przypraw. Ajvar pochodzi z kuchni serbskiej i jest produktem spożywczym Zobacz więcej
mysza75
mysza75 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wesoła kuchnia
Ajwar

Ajwar 423

0
cebuli 8 ząbków czosnku 1 papryczkę chili 2 łyżeczki czubrycy czerwonej 8 łyżek oleju 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki papryki wędzonej płaskie 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 łyżki octu winnego cukier do Zobacz więcej
czosnku, 1 szkl. oleju, 2 szkl. cukru, 3 łyżki soli, 1,5 łyżeczki chilli (u mnie 2) II część: 600g przecieru pomidrowego, 3/4 szkl. octu, 3 liście laurowe, 1 opakowanie bazylii, 1,5 łyżki pieprzu Zobacz więcej
oliwy, 40 ml białegooctu winnego, cukier,sól i pieprz, ewentualnie inne zioła wg. uznania. Przygotowanie: Papryki, przekrojone na pół bakłażany i czosnek w łupinkach upiec w 190 stopniach przez 30 Zobacz więcej
Sos przygotowany jako zapas na zimę. Jest świetnym dodatkiem do mięs i wszelakich wypieków na słono. Bardzo aromatyczny, z charakterystycznym smakiem pieczonej papryki. W smaku przypomina sos ajwar. Zobacz więcej
rstolp102
rstolp102 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Miód i Pieprz
domowy ajwar

domowy ajwar 70

1
cebula 3-4 ząbki czosnku 50 ml oliwy pół łyżeczki cukru sól, pieprz ostra papryka ocet winny (dodawać ostrożnie ) Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy do niego bakłażana, oraz papryki Zobacz więcej
grazyna0071
grazyna0071 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grażyna gotuje
Marynowane patisony

Marynowane patisony 391

0
patisony na pasty a’la ajwar lub faszerowałam , takie marynowane są miłą odmianą. MARYNOWANE PATISONY małe patisony zalewa : na szklankę wody : 3 – 4 łyżki domowego octujabłkowego płaska łyżeczka Zobacz więcej
papryki 3 duże czerwone papryki 1-2 małe czerwone papryczki chili 1 łyżka oleju 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 3-4 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka ciemnego cukru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Zobacz więcej
produkty: Konfitura z dyni z wanilią - skład: dynia, cukier, cukier waniliowy własnej produkcji, sok z cytryny Ajwar (pasta paprykowa) - skład: papryka, cebula, czosnek, olej, ocet, chili, papryka Zobacz więcej
blender Triblade chcę przygotować potrawy do których wykorzystam poszczególne końcówki sprzętu. Dzisiaj powstało danie z wykorzystanie końcówki Big Foot – Cannelloni nadziewane musem z młodej kapusty Zobacz więcej
. czas pieczenia: 40 min. czas duszenia: 40-50 min. SKŁADNIKI bakłażan 2 szt. duże (1,5 kg) pomidory 2 szt. duże (350 g) cykoria 3 szt. małe (200 g) cukinia 1 szt. mała (150 g) cebula 2 szt. małe (100 Zobacz więcej
2 szt. (0,2 kg) por biała część 1 szt. (50 g) czosnek 1 główka (60 g) olej 50 ml ocet winny/jabłkowy 50 ml cukier, sól pieprz ziarnisty, kmin rzymski, gorczyca biała/czarna, czarnuszka, goździki, Zobacz więcej
papryki sól,czarny pieprz,papryka słodka wędzona, ostra papryka kruszona pul biber lub chilli koncentrat pomidorowy (1 łyżka) ocet winny (1-2 łyżki) cukier (1/2 łyżeczki) Bakłażany przekrojone Zobacz więcej
salat z pomidorkami koktajlowymi i marynowanymi sercami karczochow. Prawdziwie letnia, z pysznym dodatkiem w postaci panierowanego w bulce tartej i smazonego sera feta (pycha!) Do tego dressing na Zobacz więcej