ajwar ostry

Skadniki: Placki: 1 kg ziemniakw 1 rednia cukinia 1 cebula 3 yki maki 1 jajko 1 yeczka sodkiej czerwonej papryki 1 yeczka ostrej czerwonej papryki Szczypta soli yeczka pieprz czarnego Olej (dobry jest Zobacz więcej
Pikantne leczo z cukinią, bakłażanem, papryką i hiszpańską kiełbasą chorizo. Składniki: 1 duża cukinia lub 2-3 małe 1 mały bakłażan 2 papryki czerwone 1 cebula 2 ząbki czosnku 700g przecieru Zobacz więcej
Bardzo ostra i aromatyczna pieczona karkówka. Ajwar i krojone pomidory sprawiają, że mięso nabiera śródziemnomorskiego charakteru. Mięsko podałam na talerzuJesień - Porcelana Bogucice. 1 kg karkówki Zobacz więcej
ann
ann Obserwuj blogaObserwujesz bloga
rozkosze-stolu
piekielny mamut

piekielny mamut 767

1
Dziś na obiad przyrządziłam prostą i piekielnie smaczną (ale też piekielnie ostrą) zapiekankę z ziemniaków i fasolki typu mamut. Oczywiście można jej moc znacznie osłabić dodając mniej (lub wcale) Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Adżyka - ostry sos warzywny

Adżyka - ostry sos warzywny 798

2
W tym roku szaleję z sosami. Po pysznym AJWARZE przyszła pora na ostrą adżykę. Głównym jej składnikiem są pomidory ale dodaje się również paprykę, marchew, czosnek i kwaśne jabłka. Polecam do mięs, ja Zobacz więcej
Dopiero niedawno spróbowałam po raz pierwszy ajwaru, takiego sklepowego ze słoika i ku mojemu zdziwieniu - bo sklepowe pasty i sosy zawsze mnie odrzucają - bardzo mi zasmakował. Spojrzałam na skład na Zobacz więcej
Kilka dni temu robiłam pyszne kotlety z pszenicy mojej mamyi zostało mi trochę ugotowanej, gotowej pszenicy. Zastanawiałam się jak ją ciekawie wykorzystać i wpadłam na pomysł pasty z pszenicy z Zobacz więcej
Kropla Oliwy
Kropla Oliwy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kropla Oliwy
Tortilla a'la pizza

Tortilla a'la pizza 130

0
, że zastąpienie ich tortillą jest lepszym pomysłem. Gotowy spód do pizzy jest ohydny a tortilla wcale nie. I naprawdę smakuje genialnie! Składniki (na jedną osobę): 2 tortille opakowania sera Zobacz więcej
....pychota! Składniki: 600 g świeżego łososia norweskiego opakowanie ciasta francuskiego 1 duży pomidor 3-4 łyżki pastytapenade 3 łyżeczki pasty ajwar (można pominąć lub dodać inną) pół cytryny oliwa Zobacz więcej
Robiąc mleko migdałowe, planowałam migdałową pulpę przerobić na ciastka. Ale że lodówka świeci pustkami, a na obiad zjadłabym coś dobrego i szybkiego - migdały wylądowały na patelni w postaci Zobacz więcej
łyżki ostrego ajwaru Łyżka koncentratu pomidorowego Łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim Łyżeczka czarnuszki 3 szalotki Szynka – u mnie Po 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej, szynki Zobacz więcej
Robiąc mleko migdałowe, planowałam migdałową pulpę przerobić na ciastka. Ale że lodówka świeci pustkami, a na obiad zjadłabym coś dobrego i szybkiego - migdały wylądowały na patelni w postaci Zobacz więcej
Włosi mają swoje pesto, Gruzini swoją adżikę. To uniwersalny sos, który nadaje się do mięs, marynat, jako baza do zupy charczo. Tylko jedna uwaga - jest cholernie ostry - w sumie to zmielone ostre Zobacz więcej
łyżka oleju z suszonych pomidorów (zalewy ze słoika) sól i pieprz do smaku II przepis - kuleczki serbskie kg mielonego mięsa wieprzowego 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta papryki ostrej 1 Zobacz więcej
Catarinka71
Catarinka71 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczy
Sos paprykowy

Sos paprykowy 399

1
Za przepis dziękuje koleżance Basi. W zeszłym roku był mały BOM na tego typu sos, taki spolszczony ubogi trochę jakby ajwar ;) Miałam okazję spróbować kilka słoiczków tego sosu - każdy od kogoś Zobacz więcej
upieczcie go przy okazji innego wypieku, piec jedna główkę byłoby szaleństwem); łyżeczka ostrego ajwaru; 3-4 łyżki oliwy z oliwek; sol, pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Wszystkie składniki Zobacz więcej
dużych frytek. Wymieszać z innymi składnikami. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Wymościć blachę papierem do pieczenia. Wysypać pietruszkę na papier, rozsypując równomiernie. Trzymać 15-20 min, ma się Zobacz więcej
Pikantne danie paprykowo mięsne. Składniki: 80dag łopatki 1 duża cebula 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 3/4l bulionu warzywnego 3 łyżki oleju 3 łyżki mąki 4 łyżki ajwaru lub pasty paprykowej 2 Zobacz więcej
Ajwar to lekko pikantna pasta warzywna, bardzo popularna na Bałkanach. Główne składniki pasty, to papryka słodka i ostra, czosnek, koncentrat pomidorowy i ocet winny. Taka pasta może być podana do Zobacz więcej
Wiera
Wiera Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jedz mnie!
Dip bakłażanowy

Dip bakłażanowy 288

2
Kuchnia bałkańska kojarzy mi się z ajwarem, bakłażanami, papryką i kozim serem. No izrakiją (chyba mam jakąś manię na punkcie narodowych alkoholi). Dziś nie będę was dręczyć słodyczami. Czas na łatwą Zobacz więcej