albóndigas

ZOBACZ TAKŻE:

un poco de aceite la cebolla, apio, zanahoria y chile picados Mezclar la trucha y el pan con la verdura Añadir una cucharadita de sal, una cucharadita de pimienta, media cucharadita de cilantro,media Zobacz więcej
Hiszpańska uczta... Na przystawkę drobne tapas. Grzanki z tapenadą z czarnych oliwek i pomidorkami, mini kanapeczki z chorizo lub szynką serano, grzanki z filecikami anchois...oliwki, karczochy i Zobacz więcej
Kiedy przed kilkoma laty postanowiłam założyć bloga, nawet przez moment nie przyszło mi do głowy, że tak bardzo zaangażuję się w gotowanie, fotografię kulinarną i pisanie postów. Od samego początku Zobacz więcej
. Zupa klopsikowa z wolnowaru (Sopa de albóndigas) Źródło: "Southwest Slow Cooking" Tammy Biber i Theresa Howell 1 średnia cebula, posiekana, 4 ząbki czosnku, posiekane, 2 łyżki oliwy, 1 puszka Zobacz więcej
Albóndigas, polpette, meatball lub po prostu klopsiki w sosie pomidorowym. Jak opisuje Wikipedia w każdym kraju znajdziemy odpowiednik tego dania. U mnie dzisiaj wersja hiszpańska jako główne danie Zobacz więcej
Muszę przyznać, że miałam mały problem z nazwaniem dzisiejszej potrawy, zwanej po hiszpańsku Guiso de albóndigas de bacalao con aletría. Problemowe okazały się dwa słowa: guiso y aletría. Czasownik Zobacz więcej
Pulpeciki w sosie migdałowym czylialbóndigas con salsa de almendras,czyli kolejny powód, dla którego warto się zakochać w kuchni hiszpańskiej. Mogłabym wysnuć tutaj historię o tym, jak w słoneczne Zobacz więcej
Albóndigas con aceitunas negras en salsa de tomate klopsiki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego i wołowego 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki posiekanych listków oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 Zobacz więcej
. Podgrzewać całość do połączenia. Doprawić do smaku solą. Wierzch posypać pomidorem. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Lubię też dodać do tej sałatki paprykę opieczoną i pozbawioną Zobacz więcej
szklaneczek (resztę zostawiamy jako dodatek do tortilli) na wierzch układamy po 3 krewetki i po listku bazylii. Albóndigas con salsa de tomate espanola Składniki na 8 małych porcji: Klopsiki: 300 g Zobacz więcej
Andaluzja pełna jest tropikalnych owoców dojrzewających w cudownym słońcu, pachnących drzew pomarańczy i limonki, kilometry gajów oliwnych i hektary winorośli. Dzięki południu kuchnia hiszpańska jest Zobacz więcej
Tropikalne owoce dojrzewające w cudownym słońcu, pachnące drzewa pomarańczy i limonki, kilometry gajów oliwnych i hektary winorośli, wspaniałe szynki, szeroki wachlarz ryb i owoców morza z Morza Zobacz więcej
) Pepparkakor (szwedzkie pierniczki) Pierniczki norymberskie Pierniczki Basler Läckerli (szwajcarskie) Pierniczki Basler Läckerli II (szwajcarskie) Piernik z nadzieniem morelowym (austriacki) Piernik Zobacz więcej
I WĘGIERSKA Galuszki - kluseczki (węgierskie) Ciasto figowo orzechowe (greckie) Kulki z cukinii i ziół (greckie) Pastitsio (greckie) Pörkolt (węgierskie) Zupa gulaszowa (węgierska) KUCHNIA FRANCUSKA Zobacz więcej
cynamonowe (szwajcarskie) CIASTA, CIASTECZKA, TORTY Baba drożdżowa (wilgotna) Baba drożdżowa (Neli Rubinstein) Baba drożdżowa (Magdy Gessler) Baba drożdżowa czekoladowa Baba drożdżowa podolska Zobacz więcej
śniadaniowe) Pudding ryżowy z pistacjami i wodą różaną Za'atar I Za'atar II KUCHNIA BAŁKAŃSKA, RUMUŃSKAI WĘGIERSKA Galuszki - kluseczki (węgierskie) Ciasto figowo orzechowe (greckie) Kulki z cukinii Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: