alioli

ZOBACZ TAKŻE:

ptasia78
ptasia78 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Coś niecoś
Alioli szafranowe

Alioli szafranowe 134

0
Alioli oznacza dla mnie kuchnię południa Francji: taką z książek Mayle'a, tj. upalne lato w Prowansji, owoce morza, bagietka, schłodzone różowe wino. Przepis na sos z dodatkiem szafranu podpatrzyłam u Zobacz więcej
Do calamares la romanakoniecznie musi być sos alioli, czyli sos czosnkowy. Już jakiś czas temu publikowałam przepis na ziemniaki z sosem alioli, ale tam sos alioli był taki ekspresowy, tzn. Zobacz więcej
. Wkładamy do moździerza i ugniatamy z odrobiną soli aż czosnek przybierze postać gładkiej masy (leniwi mogą wycisnąć go przez praskę :)Do miseczki wbijamy żółtka i rozgnieciony czosnek. Powoli Zobacz więcej
Pin It Patatas alioli to typowa hiszpańska przekąska, czyli tapa, podawana w barach do piwa. Na naszych polskich stołach też doskonale się sprawdza, jako np. dodatek do grillowanych potraw. Moja Zobacz więcej
jajek.Jak sie zetna podajemy fasole na stol+ zrobiona salse. Wczesniej zrobimy salse/sos alioli,ktorej dodamy jakies 3 lyzki do garnka mieszajac delikatnie aby sie nie sciela. Smacznego:) Do Zobacz więcej
Sepia a la plancha con "salsa" verde y con salsa alioli. Matwa to typowa przekaska lata.Ma smak morza i smakuje doskonale z zimnym piwem. Macie ochote zjesc na kolacje sepie/matwe a la Zobacz więcej
Sałatka z krewetkami i sosem alioli - Taparica - przepisy tapas oraz kuchni hiszpańskiej "Na moim blogu znajdziesz przepisy i ciekawostki dotyczące tapas oraz kuchni hiszpańskiej" - Anna Kalaji Zobacz więcej
Cytryna
Cytryna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cytryna&Co
AIOLI w 3 minuty

AIOLI w 3 minuty 66

0
Alioli Przepis mojego nauczyciela od hiszpańskiego: całe jajko (wczesniej sparzone) pół szklanki oleju słonecznikowego, ząbek lub dwa czosnku, sól, odrobina soku z cytryny. Wszystko razem wrzucamy do Zobacz więcej
kasiaole
kasiaole Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie Ole
Sepia

Sepia 1150

0
- sepia (mątwa) - oliwa -5 zabkow czosnku - zielona pietruszka - biale wino - cytryna - sos czosnkowy Sepie myjemy dokladnie i odkrawamy wszystkie miekkie czesci, odnozki itp. Reszte kroimy w duze Zobacz więcej
Sari
Sari Obserwuj blogaObserwujesz bloga
hejslodkiezycie
Polecam w tym tygodniu:)

Polecam w tym tygodniu:) 109

1
Tarta de salmonetes.Salmonetes to ladne,male i rozowe rybki. Placuszki z kokosem i z jablkami z jablkami i z cynamonem.Duze,pulchne-polane syropem czekoladowym.Mniam:) Krem z dyni z morszczukiem.Mniam Zobacz więcej
Od kilku tygodni uczestnicze w domowej edycji Ugotowanych. Nalezy przygotowac trzydaniowa kolacje iliczy sie przed wszystkim pomyslowosc i element zaskoczenia...Moja ostatnia propozycjana pierwsze Zobacz więcej
ryba się upiekła, należy nakłuć środek ryby nożem, jeżeli jest gorący danie jest gotowe. 3 ząbki czosnku utłuc ze szczyptą soli , wymieszać ze 100 ml oliwy i łyżką soku zcytryny. Ściągnąć pozostałą Zobacz więcej
i kapary w czosnkowej marynacie z pieczoną papryką, krewetki z sosem tysiąca wysp, kalmary na ostro z sosem alioli, bocadillos, czyli smakowite kanapki na hiszpańska modłę, grillowany kurczak z Zobacz więcej
jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki letniego mleka 1 łyżeczka suszonych drożdży 1 kg tub kalmarów (u mnie mrożone) cytryna olej do smażenia Wykonanie Jeśli mamy mrożone kalmary, rozmrażamy je. Następnie Zobacz więcej
Patatas bravas autorka: Mirabelka | blog: Mirabelkowy blog Gazpacho autorka: Mirabelka | blog: Mirabelkowy blog Albondigas (hiszpańskie miniklopsiki) autorka: Mirabelka | blog: Mirabelkowy blog Zobacz więcej
z pracy wkłada rękaw do piekarnika na 1,5 - 2h temperatura 175 stopni z termoobiegiem. Najczęściej żeby wykorzystać rozgrzany piekarnik podaję schabik z pieczonymi ziemniakami z sosem alioli (przepis Zobacz więcej
Sól , pieprz Do miseczki wlać wodę , dodać oliwę i wymieszać , dodać sok z cytryny i wymieszać , dodać czosnek , seler , pietruszkę i oregano i wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym Zobacz więcej
.Z reguły zawiera mniej składników niż Paella, jest też daniem nieco lżejszym. Bardzo pasuje do niego salsa alioli której nie umiemy jeszcze robić:) Podziel się ze znajomymi Facebook Twitter Google+ Zobacz więcej
propozycji. Pierwszy przepis w moim cyklu to Gazpacho Andaluz. Najlepsza propozycja obiadowe na gorące letnie dni. W przeszłości gazpacho było zupą biedaków, której głównymi składnikami były suchy Zobacz więcej
, idealnie smakują z ogniska, ale dobre są też z kociołka czy pieca. W Hiszpanii, jak już wspomniałam (menu tapas barów klik-tutaj) opiekane ziemniaczki to jeden z tapasów, które podawane są z sosami Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: