alto adige

ZOBACZ TAKŻE:

z widokiem na stół tyrolskie śniadania . . . Południowy Tyrol . . . Alto Adige | z widokiem na stół blog przepisy fotogaleria zapiski podróżne o mnie kontakt Menu blog przepisy fotogaleria zapiski Zobacz więcej
Włoch Południowego Tyrolu (wł. Alto Adige ). Język niemiecki jest tu częściej używany niż włoski. Na podstawie badań archeologicznych stwierdzono że winorośl uprawiano tu już 500 lat p.n.e. W VIII Zobacz więcej
http://terazjedzmnie.blogspot.com/ Składniki (2 porcje): 3 figi 2 garści roszponki 200 g sera koziego (u mnie łomnicki) 6 plastrów szynki dojrzewającej (u mnie Speck Alto Adige) sos balsamiczny - do Zobacz więcej
Węgier. Wszystkie wina serwowane były przez przedstawicieli winnic którzy chętnie opowiadali i swoich winach. Salomon Undhof –Krems, Dobogo Tokaj – Tokaj, Jean Chartron - Bourgogne, Hofstatter – Alto Zobacz więcej
z Alto Adige) - pol papryczki chili (opcjonalnie) - sol i pieprz - olej lub oliwa do smazenia Wykonanie : Pory pokroic na talarki. Na patelni rozgrzac olej/oliwe. Wrzucic pokrojone pory. Posolic i Zobacz więcej
Proponuję kolejne, pyszne danie obiadowe. Tym razem jest to propozycja na jesienny makaron z dynią i speckiem. Speck - to wędlina pochodząca z regionu Alto Adige - po polsku Górna Adyga. Jest to Zobacz więcej
czasie nawet najkrótszej pogawędki. Wracając do wina, to Sudtirol Alto Adige, Gewurztraminer od Wilhlema Walch’a z 2012. Jakież to pyszne wino. Takie eleganckie, bezpretensjonalne łączy wysoką Zobacz więcej
Pomysł na ten makaron przyjechał ze mną z narciarskich wakacji we Włoszech. Kuchnia alpejskiego regionu Trentino - Alto Adige jest wyraźnie inna od tego, co jest ogólnie postrzegane jako kuchnia Zobacz więcej
Dzis rzadko u mnie proponowane risotto. Dlaczego? Po prostu risotta to nie sa dania pochodzacez regionu, w ktorym mieszkam, czyli Kampanii a ja najczesciej gotuje dania regionalne. Speck- to wedlina Zobacz więcej
Lagrein to autochton regionu Trentino-Alto Adige, był on uprawiany z powodzeniem w okolicach Bolzano już w średniowieczu. Poza tym miejscem, Lagreina znajdziemy w znikomych ilościach jedynie w Zobacz więcej
winem, które wybrałam było Pinot Grigio. Jest to jeden z moich ulubionych białych szczepów, wywodzących się z północnych Włoch. W szczegulności spopularyzowany jest on w takich regionach jak: Veneto, Zobacz więcej
EdithS
EdithS Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Quatro Stagioni
Pieczone faworki

Pieczone faworki 190

0
Crostoli al forno - ricetta tradizionale del Trentino Alto Adige. Będąc uczulona na nikiel muszę unikać smażonych potraw, więc spróbowałam upiec chrust w piekarniku. Składniki: 200 gr mąki 1 jajko o Zobacz więcej
Strüdel z jabłkami to pyszny, typowy deser z Trentino Alto Adige. SKŁADNIKI : 1 rolka ciasta francuskiego 5 jabłek 50 g rodzynek 25 g orzeszków piniowych 1 jajko 60 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki Zobacz więcej
włoskiego i rzodkiewki. Combry jagnięce z sałatką z karczochów i rukoli oraz serem Le Rustique. Mus śliwkowy z przyprawami korzennymi i kremowym serkiem z chałwą. Do wyboru mieliśmy następujące wina: Zobacz więcej
– nie jest ciężkie, nie jest kwaśnie, ma słodkawy owoc. Jeśli nie stawiać przed tym Chardonnay dużych wymagań, to nie zawiedziemy się na nim. Bo w tym wypadku przecież nie chodzi o niezapomniane Zobacz więcej
. Wyczujesz także dojrzałe owoce. Jest robione poprzez delikatne tłoczenie gron. Gdy będziesz chciał je wypić, to potrzymaj je wcześniej przez jeden dzień w pionie dla uspokojenia osadu. I uwaga-podaj Zobacz więcej
udostępnij udostępnij post podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz! Anuluj pisanie odpowiedzi Najnowsze wpisy domowa skórka pomarańczowa ulubiona peperonata . . . Południowy Tyrol . . Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Wino, Mąka i Woda.

Wino, Mąka i Woda. 125

0
DO, 2012, De Sabor, ok. 30-40 zł 2. Cantina Filippi, Castelcerrino, Soave DOC, 2011, Vini e Affini, 59 zł 3. J. Hofstätter, De Vite IGT, 2012, Mielżyński, 54,80 zł 4. Nals Margreid, Penon Pinot Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
sery z Wiżajn

sery z Wiżajn 63

1
polskie wina Sibera czy Hibernal – mineralne, lekko słone, o dużej kwasowości. I to powinien jeść i pić każdy Polak na kolację! Włóczęga (Zbigniew Kmieć) do porośniętego zaleca mozelskie spätlese, a Zobacz więcej
wina z północy – Alto Adige, Piemontu i Veneto. Ale również butelki z wybranych winnic europejskich – mineralne niemieckie rieslingi, dobre francuskie Chablis i wina z Bordeaux, hiszpańską Rioję i Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: