amaro chleb

Szykuje nam się dziś (tj. w niedzielę, 25 stycznia 2015 w TVP1 o godz. 18.30) miły, okołokulinarny program: teleturniej "Jaka to melodia" będzie poświęcony kuchni, gościem będzie W.M. Amaro, a Zobacz więcej
To już ostatni dzwonek na wstawienie buraczanego zakwasu na wigilijny barszcz. W tym roku zapragnęłam odrobiny luksusu i po przepis sięgnęłam do książki Modesta Amaro. Receptura jest dosyć Zobacz więcej
Do zrobienia tego chleba zainspirowała nas wizyta w Atelier Amaro. Och, cudownie tam było, ale właściwie to nie o tym chcieliśmy pisać. Między daniami podano nam pieczywo, między innymi właśnie czarny Zobacz więcej
Amaro. Ciekawi? Intryguje? Zniechęca? Inspiruje? Szokuje? Mistrz sztuki kulinarnej? Wizjoner? Ignorant? Artysta? Guru? Przyznam,że długo trzymałam swoją ciekawość i chęć poznania na dystans. Zobacz więcej
Póki co, mało jest zdjęć potraw i wystroju stołów w czasie wizyty w Polsce amerykańskiego prezydenta. Wiadomo, jak wyglądał stół w Zamku Królewskim, w arkadach Kubickiego: śnieżnobiały obrus, Zobacz więcej
malgos
malgos Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Minta Eats
AleWino. Ale Jedzenie.

AleWino. Ale Jedzenie. 103

0
miejsca. No ale egoizm nie popłaca – więc zapraszam. AleWino.pl – domowy chleb z czarnuszką na przystawkę Przyszłam pierwszy raz, nie wiedząc o zmianach, podejrzałam u kogoś na stoliku ciekawie Zobacz więcej
na spotkanie z guru polskiej gastronomii; Wojciechem Modestem Amaro!!!! Spotkanie prowadził Jacek Szklarek, osoba, która poważnie przyczyniła się do powstania tego festiwalu w Krakowie. Chciałabym Zobacz więcej
nie przeglądałam opisów) kupiłam wreszcie. Przyniosłam do domu, zrobiłam sobie herbatę i usiadłam wygodnie na kanapie. Otworzyłam pierwszą stronę, a tam na wewnętrznej okładce, miłe zaskoczenie. Zobacz więcej
Druga edycja konkursu inspirowanego przepisami ze stuletniej książki kucharskiej Wiktora Kulerskiego dowodzi, że rośnie nam nowe pokolenie całkiem niezłych kucharzy, ale też przypomina, że, jak Zobacz więcej
w kontekście ciekawostki folklorystycznej, na którą co prawda można popatrzeć, ale nic ponadto, bo rolnikom nie wolno handlować przetworzoną żywnością. Wolno im było handlować tylko surowcami, czyli Zobacz więcej
cebuli, substancje żelujące (mączka chleba świętojańskiego, guma ksantanowa, guma gellan), syrop karmelowy, maltodekstryna, pieprz, olej słonecznikowy, liść laurowy, ekstrakt z czerwonego wina. Czyli Zobacz więcej
Kilka miesięcy temu Atelier Amaro, jako pierwsza polska restauracja, dostało gwiazdkę Michelin. Ponieważ wiedziałam, że w maju będę w Polsce, szybko zarezerwowałam stolik, żeby na własne oczy (i Zobacz więcej
Czwarta, październikowa lista zawiera 75 zdjęć, które prowadzą do sprawdzonych przepisów na chleby i inne wypieki wykonane w domu z użyciem zakwasu lub drożdży. Tym razem w zestawieniu jest Zobacz więcej
składniki, a wyobraźnia podsuwa nam rozmaite pomysły, co można by z nich przyrządzić. Może nie jest to moment prawdziwie twórczy, bo żaden z nas Modest Amaro, ale jakiś tam przedsmak twórczości Zobacz więcej
. W Bon Appetit każde danie jest dopracowane. Nie uszła mojej uwadze kompozycja na talerzu, różne struktury i formy podania tych samych składników. Zabawa formą i smakiem. Architektura kulinarna. Coś, Zobacz więcej
na ławce obok i obserwujemy robotników. Panowie wyciągają papierosy, odpalają je i również podziwiają swoje dzieło. Idziemy do mięsnego, a przed nami tylko jedna osoba, emerytka. Starsza pani bacznie Zobacz więcej
czekolady Horeca Select 225 g masła 1 szklanka brązowego cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka zmielonych migdałów 1 łyżka sody oczyszczonej 1 szczypta chili w proszku 1/2 szklanki kakao Amaro Zobacz więcej
wybrać się do Atelier Amaro? Planowaliśmy to od dawna, jednak terminy są takie, że naprawdę ciężko zrobi (...) Czytaj dalej+ Test portalu pyszne.pl Jak wiecie, chociaż prowadzę bloga kulinarnego i Zobacz więcej
Dyskusja o kuchni u Tomasza Lisa? Nie uwierzyłbym, gdybym nie zobaczył. A jednak – w ostatnim programie naprzeciw siebie zasiedli: najlepszy polski restaurator Wojciech Modest Amaro i Zobacz więcej