amoniaki

karolcia_zip
karolcia_zip Obserwuj blogaObserwujesz bloga
www.kuchniacaroline.pl
Amoniak

Amoniak 405

0
30 lipca 2012 by Caroline Smakowite amerykany już długo za mną chodziły. Wreszcie się za nie zabrałam. Przy okazji przetestowałam amoniak firmy MARSYL. Oczywiście od razu po otwarciu opakowania Zobacz więcej
Składniki: 500 g mąki orkiszowej jasnej 250 g cukru trzcinowego 4 łyżki masła 4 jajka 1/2 łyżeczki amoniaku mleko sok i skórka otarta z 1 cytrryny Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy sok i skórkę z Zobacz więcej
Moje wspomnienie lat licealnych- amerykanki. Ciasto pomiędzy biszkoptowym a piaskowym. Mój przepis bez amoniaku bardzo podobny w smaku do oryginału. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Składniki na Zobacz więcej
, zrobione z tego co wpadło mi w ręce :-) No i powiem Wam, że wyszły kapitalne! Puszyste, nie za słodkie... i fantastycznie rosną w piekarniku... a, no i to co ważne - robi się je bardzo szybko :-) Zobacz więcej
Amerykanki były w dzieciństwie jednym z moich ulubionych ciastek. Do czasu kiedy po raz pierwszy poczułam ostry zapach amoniaku. Do tek pory zdarza mi się je kupować i na szczęście trafiam na takie, Zobacz więcej
Gonia
Gonia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Modern Taste
Pierniczki z amoniakiem

Pierniczki z amoniakiem 922

0
, którą poznałam wiele, wiele lat temu, kiedy to pomagała mi przygotować się do matury z historii sztuki. W czasie nauki wypiłyśmy morze kawy i herbaty, pochłonęłyśmy górę różnych smakołyków i Zobacz więcej
Oto słodkie są ciasteczka Do herbaty albo mleczka. *** *produkcja ciastek nie należy do najprzyjemniejszych ponieważ amoniak ma bardzo ostry „zapach” niestety w domu podczas pieczenia nie będzie Zobacz więcej
Ciasto kruche na blaty,ciasteczka,babeczki itp. Składniki : 0,5 kg mąki pszennej 25 dkg margaryny ( najlepiej Palmy ) 13 dkg cukru 2 żóltka 1 dkg amoniaku 25 ml letniego mleka cukier waniliowy otarta Zobacz więcej
zrobić i... znalazłam! Wykorzystałam ciasto z amoniakiem, które spokojnie pozwala wyciągnąć się z foremki, zachowuje kształt i wilgotność. Co więcej, może stanowić podstawę bardziej skomplikowanych Zobacz więcej
W pierwszym tygodniu kruche i nie możesz przestać podjadać. Tłumaczę sobie że jak jest 82 nadziewanych pierniczków to mimo podjadania wystarczy ;) – 1 kg mąki żytnia razowej typ 2000 (u mnie mąka Zobacz więcej
Jest 14 marca, czyli niedaleko po jakże pięknym dniu w miesiącu - wypłacie :) . W ten piękny tydzień, kiedy człowiekowi wydaje się, że pieniędzy wystarczy na wszystko idąc do sklepu rozglądamy się Zobacz więcej
Zastanawialiście się dlaczego do jednych ciast dodajemy proszek do pieczenia, do innych sodę oczyszczoną, a do jeszcze innych amoniak? Postaram się własnie wyjaśnić, jaki środek spulchniający należy Zobacz więcej
ciasteczek. oprócz przepisu,pokażę Wam jak bez użycia foremek można zrobić ciasteczka w kształcie łabędzi. Wyglądają wspaniale i wzbudzają zachwyt,każdego kogo poczęstujecie :-) Polecam, bo Zobacz więcej
nikt nie lubi… Zapewne po prostu wiele osób nie wie jak działa soda, proszek do pieczenia i amoniak.By uchronić Was przed kopiowaniem niepoprawnych receptur, postanowiłam wyjaśnić jak działają Zobacz więcej
Dzisiaj mam ochotę na coś słodkiego. Muszę sobie poprawić humor... I zastanawiam się jak czyniąc dobro można jednocześnie wyrządzać tyle zła??? I jaki bilans wtedy wychodzi?;-( Ktoś wie? Faworki do Zobacz więcej
nikt nie lubi… Zapewne po prostu wiele osób nie wie jak działa soda i proszek do pieczenia. I mało popularny amoniak.By uchronić Was przed kopiowaniem niepoprawnych receptur, postanowiłam wyjaśnić Zobacz więcej
KasiekK
KasiekK Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magiel Kuchenny
Amoniaczki

Amoniaczki 4023

1
Zdecydowanie wolę kiedy ktoś mnie nimi częstuje. Bardzo je lubię, jednak nie cierpię zapachu amoniaku. Ciasteczka są pyszne i bardzo kruche. Kiedy wystygną, amoniaku już nie czuć. Zobacz więcej
Okres postu obfituje w dania z ryb, wszelakich gatunków. Dziś proponuje mięso z rekina. Rekin to rewelacyjne mięso ale wcześniej należy mrozić rybę 24 godziny aby pozbyła się charakterystycznego Zobacz więcej
Ciasteczka, których smak znam od wielu lat. Z tego przepisu zawsze się udają, są miękkie, pulchne i przepyszne. Składniki ok. 1 kg mąki pszennej 1,5 szkl śmietany 18% 2 szkl cukru pudru 2 opakowania Zobacz więcej