anchovis

mielony pieprz i gałkę muszkatołową, nie sól, anchovis i pleśniak czynią potrawę wystarczająco, a wg niektórych zbyt,słoną. Gdy makaron się ugotuje, wrzuć go na patelnię z sosem i dodaj jeszcze pół Zobacz więcej
łyżka kaparów (lub więcej jeśli lubicie) 1 szalotka bananowa (albo 2 dymki - tylko biała część, lub pół czerwonej cebuli) świeża papryczka chilli - ilość dowolna (można tez pominąć) 3 fileciki Zobacz więcej
niedziela, 20 maja 2012 Kochani Czytelnicy,zapraszam pod nowy adres:Ten blog zostaje otwarty i taki już będzie, ale nowe wpisy pojawiać się będą pod nowym adresem.Zapraszam! czwartek, 17 maja 2012 Zobacz więcej
W warzywniaku i na bazarkach trwa festiwal pomidorów. Można je dla odmiany przygotować po baskijsku: z anchovis, tuńczykiem, papryczkami, cebulką i naturalnie z oliwą. Coś pysznego. Zobacz więcej
Zapewniam, ze zasmakuje wszystkim! Miksujemy: oliwki - najlepiej czarne, ale mogą być również mieszane anchois, czyli anchova, czyli anchovy, czyli anchovis, lub jak dla mnie koreczki helskie kapary Zobacz więcej
Zmiksuj: garść czarnych oliwek łyżkę oliwy z oliwek sól 1 ząbek czosnku 1 rybkę anchovis 3 gałązki tymianku kilka orzechów Używaj jako bazę do pizzy z mozarellą i papryczką chilli (świetna kompozycja) Zobacz więcej
Włóż spaghetti do wrzącej wody, gotuj 8 minut. Tymczasen a patelnię wylej oliwę, połóż anchovis, czosnek i kapary. Po 5 minutach dodaj oliwki i posiekaną papryczkę chilli, przemieszaj i dodaj Zobacz więcej
- do smaku duża łyżka musztardy łyżka gęstego jogurtu Jajka, korniszona i kurki posiekaj w drobną kostkę i dodaj do twarogu. Posiekaj fileciki anchovis i kapary. Wymieszaj z twarogiem. Dodaj po łyżce Zobacz więcej
Pissaladière to rodzaj płaskiego chleba czy po prostu focaccia z cebulą, anchovis i oliwkami. Najczęściej drożdżowa, ale może być także z ciasta francuskiego albo kruchego. Najważniejsze jednak jest Zobacz więcej
vinaigrette, a na końcu układasz z wierzchu kilka filecioków anchovis. Jeśli ich nie lubisz dodaj usmażony na sucho lub podpieczony bekon. Pamiętaj, by kupować najlepsze anchois, tańsze źle smakują i Zobacz więcej
Składniki Sposób przygotowania Rozgrzewam piekarnik do temperatury 220 stopni. Pokrojony w kostkę chleb rozrzucam na blasze do pieczenia, spryskuję oliwą, doprawiam solą i pieprzem. Piekę ok. 5 minut Zobacz więcej
Puttanesca, czyli w "stylu pań lekkich obyczajów", to żartobliwa nazwa tego sosu na bazie pomidorów, który podaje się zwykle z makaronem penne. Składniki: Makaron Penne, oliwa, czosnek, płatki Zobacz więcej
Brzmi dziwnie? Ale to bardzo prosta przystawka bądź zakąska. Smakuje fantastycznie zarówno na ciepło - do wina czy piwa, ale również można zjeść na zimno, chociaż może być wtedy nieco twarda. Zobacz więcej
słoiczek dobrej jakości anchois łyżka masła słoiczek czarnych oliwek tymianek kumin sól pieprz łyżeczka cukru 2 łyżki ostrej musztardy Ciasto rozmrażamy i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. Zobacz więcej
posiłek. Składniki (w kolejności układania na półmisku) sałata twarda ugotowane w mundurkach ziemniaki ugotowana fasolka zielona pomidory cebula czerwona oliwki czarne ugotowane jaja na twardo Zobacz więcej
wysoki tak żeby można było wydrążyć środek i zrobić miskę. Kanapka na piknik – przepyszna ! 1 bochenek chleba 1 opakowanie anchovis z kaparami 1 filiżanka pełna czarnych oliwek bez pestek natka z Zobacz więcej
To sposób na odczarowanie Bruxelki. Do cezara dla 2 osób zmiksuj: 3 fileciki anchovis sok z połowy cytryny 8 łyżek oliwy 1 żółtko 50 gram tartego parmezanu A każda porcja to dwie naprawdę duże Zobacz więcej
własnym - kilka anchovis pokrojonych na mniejsze kawałki - puszka cieciorki - puszka kukurydzy - kilka czarnych oliwek - kilka jabłuszek kaparowych - kilka suszonych pomidorów w oleju - garść Zobacz więcej
Jedynka
Jedynka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jedynka gotuje
Tapenade

Tapenade 96

0
, które kojarzę ze smakiem lub zapachem... To pasta z prowansji, ale mi już zawsze przypominać będzie greckie klimaty... Potrzebujemy: 1 mały słoik oliwek czarnych lub zielonych (obie wersje są Zobacz więcej