anchovis

mielony pieprz i gałkę muszkatołową, nie sól, anchovis i pleśniak czynią potrawę wystarczająco, a wg niektórych zbyt,słoną. Gdy makaron się ugotuje, wrzuć go na patelnię z sosem i dodaj jeszcze pół Zobacz więcej
łyżka kaparów (lub więcej jeśli lubicie) 1 szalotka bananowa (albo 2 dymki - tylko biała część, lub pół czerwonej cebuli) świeża papryczka chilli - ilość dowolna (można tez pominąć) 3 fileciki Zobacz więcej
niedziela, 20 maja 2012 Kochani Czytelnicy,zapraszam pod nowy adres:Ten blog zostaje otwarty i taki już będzie, ale nowe wpisy pojawiać się będą pod nowym adresem.Zapraszam! czwartek, 17 maja 2012 Zobacz więcej
W warzywniaku i na bazarkach trwa festiwal pomidorów. Można je dla odmiany przygotować po baskijsku: z anchovis, tuńczykiem, papryczkami, cebulką i naturalnie z oliwą. Coś pysznego. Zobacz więcej
Zapewniam, ze zasmakuje wszystkim! Miksujemy: oliwki - najlepiej czarne, ale mogą być również mieszane anchois, czyli anchova, czyli anchovy, czyli anchovis, lub jak dla mnie koreczki helskie kapary Zobacz więcej
Zmiksuj: garść czarnych oliwek łyżkę oliwy z oliwek sól 1 ząbek czosnku 1 rybkę anchovis 3 gałązki tymianku kilka orzechów Używaj jako bazę do pizzy z mozarellą i papryczką chilli (świetna kompozycja) Zobacz więcej
Włóż spaghetti do wrzącej wody, gotuj 8 minut. Tymczasen a patelnię wylej oliwę, połóż anchovis, czosnek i kapary. Po 5 minutach dodaj oliwki i posiekaną papryczkę chilli, przemieszaj i dodaj Zobacz więcej
Z kaparami jest trochę tak, jak z Anchovis – albo się je kocha, albo nienawidzi. Mi kapary same w sobie zupełnie nie smakują, za to zmiksowane z pomidorami i resztą składników tego pesto komponują się Zobacz więcej
Świetny dodatek do chleba. Pasta z twarogu z jajkami. Może być z majonezem lub, jak w mojej wersji, z musztardą. Składniki: ok. 15 - 20 dag twarogu (wykorzystałem własnej produkcji) 3 ugotowane na Zobacz więcej
Pissaladière to rodzaj płaskiego chleba czy po prostu focaccia z cebulą, anchovis i oliwkami. Najczęściej drożdżowa, ale może być także z ciasta francuskiego albo kruchego. Najważniejsze jednak jest Zobacz więcej
vinaigrette, a na końcu układasz z wierzchu kilka filecioków anchovis. Jeśli ich nie lubisz dodaj usmażony na sucho lub podpieczony bekon. Pamiętaj, by kupować najlepsze anchois, tańsze źle smakują i Zobacz więcej
Składniki Sposób przygotowania Rozgrzewam piekarnik do temperatury 220 stopni. Pokrojony w kostkę chleb rozrzucam na blasze do pieczenia, spryskuję oliwą, doprawiam solą i pieprzem. Piekę ok. 5 minut Zobacz więcej
Puttanesca, czyli w "stylu pań lekkich obyczajów", to żartobliwa nazwa tego sosu na bazie pomidorów, który podaje się zwykle z makaronem penne. Składniki: Makaron Penne, oliwa, czosnek, płatki Zobacz więcej
Brzmi dziwnie? Ale to bardzo prosta przystawka bądź zakąska. Smakuje fantastycznie zarówno na ciepło - do wina czy piwa, ale również można zjeść na zimno, chociaż może być wtedy nieco twarda. Zobacz więcej
słoiczek dobrej jakości anchois łyżka masła słoiczek czarnych oliwek tymianek kumin sól pieprz łyżeczka cukru 2 łyżki ostrej musztardy Ciasto rozmrażamy i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. Zobacz więcej
Wróciłam właśnie z Provansji. Jadłam i piłam wiele wspaniałości, niby takich oczywistych prowansalskich potraw, a jednak zapomnianych lub niesłusznie odstawionych. Jedną z nich jest sałata nicejska, Zobacz więcej
Kanapka na piknik – przepyszna ! Kanapka na piknik po prostu przepyszna , zobaczyłam ją w jednym z programów Gordona R. i zamarzyłam o niej już i natychmiast. Szybko więc upiekłam chleb, kupiłam Zobacz więcej
. Z wierzchu ułóż grzanki z dobrego chleba. Ja podpiekam 5 minut kromkę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni lub podsmażam na suchej patelni do rumianości i potem kroję. Możesz przedtem ją naoliwić. Zobacz więcej
Bezglutenowa sałatka z makaronu kukurydzianego to moja propozycja na szybkie i sycące danie w wersji na ciepło lub zimno. Ilość składników można komponować wedle uznania, taka sałatka wiele przyjmie:) Zobacz więcej
Jedynka
Jedynka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jedynka gotuje
Tapenade

Tapenade 101

0
, które kojarzę ze smakiem lub zapachem... To pasta z prowansji, ale mi już zawsze przypominać będzie greckie klimaty... Potrzebujemy: 1 mały słoik oliwek czarnych lub zielonych (obie wersje są Zobacz więcej