Przepis na anchovis

Zacznij od wrzucenia makaronu do słonego wrzątku. To nie musi być penne, może być tagliatelle. Na oliwie podsmaż rybki i po chwili dodaj pokrojony w kostkę ser i właściwie od razu baby szpinak. Ser Zobacz więcej
Jak sprawdzić, czy surowa ryba jest świeża? Ryba jedzona na surowo bezwzględnie musi być świeża - jak najświeższa. Przed zakupem zapytaj sprzedawcę, kiedy była dostawa i powiedz, że zamierzasz jeść ją Zobacz więcej
niedziela, 20 maja 2012 Kochani Czytelnicy,zapraszam pod nowy adres:Ten blog zostaje otwarty i taki już będzie, ale nowe wpisy pojawiać się będą pod nowym adresem.Zapraszam! czwartek, 17 maja 2012 Zobacz więcej
Zapewniam, ze zasmakuje wszystkim! Miksujemy: oliwki - najlepiej czarne, ale mogą być również mieszane anchois, czyli anchova, czyli anchovy, czyli anchovis, lub jak dla mnie koreczki helskie kapary Zobacz więcej
Wiech
Wiech Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia bez chemii
Szparagi z sosem z jajek

Szparagi z sosem z jajek 64

Hurra! Są szparagi! Jeszcze import (greckie), ale są! Pierwsze w tym roku podałem w sosie z jajek, kaparów i anchovis. Mniam, mniam.... Porcje: 3 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Zobacz więcej
Składniki Sposób przygotowania Rozgrzewam piekarnik do temperatury 220 stopni. Pokrojony w kostkę chleb rozrzucam na blasze do pieczenia, spryskuję oliwą, doprawiam solą i pieprzem. Piekę ok. 5 minut Zobacz więcej
Wiech
Wiech Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia bez chemii
Pasta jajeczna do chleba.

Pasta jajeczna do chleba. 1306

Świetny dodatek do chleba. Pasta z twarogu z jajkami. Może być z majonezem lub, jak w mojej wersji, z musztardą. Składniki: ok. 15 - 20 dag twarogu (wykorzystałem własnej produkcji) 3 ugotowane na Zobacz więcej
Włóż spaghetti do wrzącej wody, gotuj 8 minut. Tymczasen a patelnię wylej oliwę, połóż anchovis, czosnek i kapary. Po 5 minutach dodaj oliwki i posiekaną papryczkę chilli, przemieszaj i dodaj Zobacz więcej
Bezglutenowa sałatka z makaronu kukurydzianego to moja propozycja na szybkie i sycące danie w wersji na ciepło lub zimno. Ilość składników można komponować wedle uznania, taka sałatka wiele przyjmie:) Zobacz więcej
Jak zwykle na CooLi – błyskawicznie. Zacznij od namoczenia suszonych grzybów w szklance z wrzątkiem. Potrzebujesz 2 patelni, ew. do sosu garnka. Podsmaż anchovis z czosnkiem, anchovis to raczej Zobacz więcej
Gotujesz jajko przez 8 minut od włożenia do wody. Buraka przez 1h, kroisz w małe kawałki, robisz vinaigrette z łyżeczki octu/soku z cytryny, 3 łyżek oliwy, łyżeczki musztardy, dodajesz zmiażdżony (nie Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anna Jurksztowicz I'jem
Pomidory po baskijsku

Pomidory po baskijsku 30

W warzywniaku i na bazarkach trwa festiwal pomidorów. Można je dla odmiany przygotować po baskijsku: z anchovis, tuńczykiem, papryczkami, cebulką i naturalnie z oliwą. Coś pysznego. Zobacz więcej
Puttanesca, czyli w "stylu pań lekkich obyczajów", to żartobliwa nazwa tego sosu na bazie pomidorów, który podaje się zwykle z makaronem penne. Składniki: Makaron Penne, oliwa, czosnek, płatki Zobacz więcej
Lubicie chińskie pierożki w rosole? Na pewno lubicie :) Problem z nimi jest taki, że sporo przy nich roboty i ile by nie zrobić, zawsze jest za mało. Dlatego wymyśliłam tę dietetyczna wersję, której Zobacz więcej
Jeszcze jeden przepis na pizzę – taką włoską, nieprzeładowaną składnikami (nie znajdziecie tu sosu czosnkowego ani kebaba). Pizza z tuńczykiem – jedna z podstawowych we Włoszech. Oczywiście na cienkim Zobacz więcej
Danie, które sprawia,żez piersi gości (lub domowników) wydobywa się jęk zachwytu :) Wygląda na bardzo pracochłonne, a tymczasem przygotowanie trwa zaledwie kilkanaście minut. Pod warunkiem, że Zobacz więcej
Pierwszy raz jadlam ja w Mediolanie, bo ta salatka, to prawdziwa globtroterka ;) Pochodzi z poludniowej Francji, ale mozna ja spotkac na calym swiecie. "Poznalismy sie", kiedypo kilku godzinach Zobacz więcej
tysia88196
tysia88196 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchniabellissima
SAŁATKA CEZAR Z KURCZAKIEM

SAŁATKA CEZAR Z KURCZAKIEM 198

Na Sycylii przez kilka ostatnich dni były upały, wręcz afrykańskie! Temperatura w cieniu wynosiła 40 stopni… Wtedy nikt nie myśli o staniu przy garach . Dodatkowo kuchnia w domu mieści się na ostatnim Zobacz więcej
Pissaladière to rodzaj płaskiego chleba czy po prostu focaccia z cebulą, anchovis i oliwkami. Najczęściej drożdżowa, ale może być także z ciasta francuskiego albo kruchego. Najważniejsze jednak jest Zobacz więcej
CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
CooLinarNy
Tapenada (pasta z czarnych oliwek)

Tapenada (pasta z czarnych oliwek) 77

Zmiksuj: garść czarnych oliwek łyżkę oliwy z oliwek sól 1 ząbek czosnku 1 rybkę anchovis 3 gałązki tymianku kilka orzechów Używaj jako bazę do pizzy z mozarellą i papryczką chilli (świetna kompozycja) Zobacz więcej