andaluzyjski

tofka
tofka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
para w kuchni
Sos andaluzyjski

Sos andaluzyjski 99

0
Z sosów białych, czyli na bazie majonezu, śmietany czy jogurtu osobiście najbardziej lubię czosnkowy. Kam za to jest fanem chyba wszystkiego. Jednak szczególnym uczuciem darzy rzeczy ostre i/lub Zobacz więcej
Małe kruche ciasteczka pestinos to przysmak andaluzyjski. Tradycyjnie smaży się je na Boże Narodzenie i w okresie karnawału. Pięknie pachną goździkami, anyżem i cynamonem. Smakują idealnie obficie Zobacz więcej
Choochla
Choochla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Choochla
Gazpacho andaluzyjskie

Gazpacho andaluzyjskie 79

1
Wczoraj był chłodnik z botwinką dzisiaj znowu chłodnik, ale z południa, z gorącej Hiszpanii. Hiszpanie mówią „ Del gazpacho no hay empacho”, czyli „twój żołądek nie zazna smutku po gazpacho”. Ja Zobacz więcej
Upały cały czas dokuczają, przez to w mojej kuchni królują dania zimne. Ostatnio robiłam małe party i jedną z potraw, które zaserwowałam było andaluzyjskie gazpacho. Gazpacho to chłodnik wywodzący się Zobacz więcej
z mieszkańcami Jerez. Z czasem brytyjscy kupcy inwestujący w eksport i wytwarzanie sherry stworzyli anglo-andaluzyjskie dynastie producentów, które do dziś tam funkcjonują. Zapraszam do dwóch Zobacz więcej
Ryba w sosie retro, andaluzyjskim czy różowym to ta sama ryba, lubiana przez wszystkich za smak, konsystencje, a że Polacy stanowczo za mało ryb jedzą prezentujemy kolejny przepis na rybkę. Czy to na Zobacz więcej
Smak hiszpanii w polskim kurczaku ;) Kiedy poznałam przepis na udka kurczaka po andaluzyjsku robiłam go już kilkakrotnie :) Pyszny, świeży, pikantny smak. Potrzebujemy: - uda z kurczaka - 1-2 pomidory Zobacz więcej
Patrząc na wskazania termometru za oknem, można nabrać wątpliwości czy to jeszcze Polska czy już Hiszpania, dlatego dziś proponuję gazpacho - andaluzyjski chłodnik - zupę idealną na panujące obecnie Zobacz więcej
Moja ulubiona sałatka w okresie letnim, kiedy pomidory smakują jak pomidory, a ogórki pachną. Do tego świeże, wiejskie jajka, koniecznie czerwona cebula, oliwki (mogą być czarne), kapary Zobacz więcej
oliwy, 2 łyżki wody, trochę grzanek do środka i na wierzch, sól i pieprz, wszystko zmiksowane i miód malina , Gazpacho andaluzyjski chłodnik: Składniki na 1 porcję: 1 duży, dojrzały pomidor 1 mała Zobacz więcej
do ryby. Proponuję całość podać z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami. Składniki: 3-4 filety rybne (ok. 1 kg) np. panga, mintaj, dorsz, 2 jajka, bułka tarta do panierowania, sól, pieprz, SOS: 2 Zobacz więcej
Kurczak po andaluzyjsku albo po prostu kurczak po hiszpańsku, to kurczak z bakłażanem, pomidorami, marchewką i innymi dodatkami, krótko duszony w aromatycznym bulionie. Szybki, prosty, pięknie Zobacz więcej
grillowanie na drewnianych patyczkach – oryginalnie bambusowych, ale ze względu na dużo wyższy koszt bambusa przyrządza się je na drewnie) i oczywiście fritura malagueña (różne rodzaje smażonych ryb Zobacz więcej
przyrządza się je na drewnie) i oczywiście fritura malagueña (różne rodzaje smażonych ryb i owoców morza). Feeria zapachów Lądując w andaluzyjskim regionie (szczególnie w Granadzie) od razu upajamy Zobacz więcej
Pierwszą potrawą w cyklu hiszpańskim będzie andaluzyjskie gazpacho. Gorąco zachęcam was do wypróbowania tego przepisu jak najszybciej- o tej porze roku pomidory są najsmaczniejsze. Składniki: 1 kg Zobacz więcej
Chłodnik andaluzyjski, czyli Gazpacho Andaluz Lato bawi się w ciepło - zimno. Ja jednak wolałabym zostać przy opcji ciepło. Dlatego zdecydowałam się na przygotowanie chłodnika rodem z gorącej Zobacz więcej
do jakiegoś bardziej wymyślnego deseru (już teraz do głowy przychodzą mi: tort z kremem, puszysta tarta albo mocno cytrusowe tiramisu…). Andaluzyjski biszkopt cytrynowy: 5 jajek, 150 g mąki, 150 g Zobacz więcej
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami i jak wiadomo w czasie ich trwania wszystko na stole obraca się wokół jajka :) Podajemy je i na ciepło i na zimno i gotowane i smażone, faszerowane i w Zobacz więcej
Siema! Szana z tej strony. W tym tygodniu post należy do mnie. Zaprezentuje wam kurczaka po andaluzyjsku. Popisowe danie Any, kiedy przyjeżdżają goście (chociaż ja zawszę bronię się rękoma i nogami, Zobacz więcej
Mimo że gazpacho jest obecnie bardziej znane, to tak naprawdę ajoblanco jest protoplastą andaluzyjskich chłodników. Zanim do Europy przypłynęły warzywa z nowego świata — pomidory, czy papryka — Zobacz więcej