anszua

Nagle zrobio si naprawd czerwcowo soce grzeje, nasiknita wod ziemia paruje, roliny pr si do wiata, jak kulturyci do obiektywu. W tych piknych okolicznociach przyrody jak mawia klasyk zamarzyo nam si Zobacz więcej
Skadniki: (na 4 osoby) 2 due dojrzae, ale niezbyt mikkie pomidory Mielone drobno migday ok. 1 szklanki Sezam 3-4 yki Oliwa Serek ricotta opakowanie 200-300 gr. May soiczek anszua 1 jajko 1 yka mleka Zobacz więcej
Będąc niedawno w sklepie usłyszałam ciekawą rozmowę matki z dorosłą córką. Córka: O, zobacz, anchovies /anszua/ Matka: /czytając sklepowy podpis produktu z ceną/ Nie, to filety z sardeli. Córka: Aha - Zobacz więcej
Musimy przyznać, że przez ostatnie kilka tygodni częściej zdarzało się nam sięgać po makaron niż po ryż. Na pewno widać to trochę na naszym blogu, a i możliwe że pojawi się jeszcze przepis z jego Zobacz więcej
Bardziej wiosennie już chyba nie można! Króciutko gotowany bób – zielony i chrupiący. Jego smak podkreślają i zaostrzają ziołowy serek, czosnek, mięta, sok z cytryny i ser Pecorino. Pełnia wiosennego Zobacz więcej
adazgajewska
adazgajewska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ada w kuchni
Wołowina po seczuańsku

Wołowina po seczuańsku 84

Ten przepis to zdobycz z ostatniej podróży i to bynajmniej nie do Chin a oryginalna nazwa tego cuda to spicy and tingly beef hand-ripped noodles. :-) Ideałem byłoby zrobić makaron własnoręcznie, ale Zobacz więcej
To już kolejna moja odsłona bardzo popularnego dania syczuańskiego. Tym razem w roli głównej krewetki z kapustą pak choi i pieczarkami. To danie jest niezwykle szybkie do przygotowania, a do tego Zobacz więcej
Blanszowaniem nazywamy proces krótkotrwałego poddawania produktu (najczęściej warzyw) działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki tej metodzie, nasze warzywa zachowują intensywny kolor, witaminy i smak, Zobacz więcej
Każde święta, gdy byłam dzieckiem kojarzą mi się z dwiema czynnościami: z obieraniem migdałów i z usuwaniem szypułek z rodzynek przed pieczeniem ciasta. Przed uroczystościami czy świętami to było moje Zobacz więcej
Wulkan-smaku
Wulkan-smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wulkan smaku
Filet z kurczaka po syszuańsku

Filet z kurczaka po syszuańsku 103

Dla miłośników pikantnych dań w sam raz. Trochę zmodyfikowany przepis z książki Na ostro. Składniki: 4 filety z kurczaka1 posiekany ząbek czosnku 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki drobno startego Zobacz więcej
Tą sałatkę robimy w domu rzadko, tylko od święta. Smakuje wyśmienicie i nadaje się idealnie na niezapowiedziane wizyty gości lub przyjęcia rodzinne. Można ją przygotować wcześniej i przed samym Zobacz więcej
Uwielbiam takie kolorowe sałatki: chrupiące warzywa, kurczak i ciekawy w smaku sos. Są zdrowe, pyszne i na pewno zaspokoją głód nawet największego łakomczucha. Dziś polecam Wam proste połączenie Zobacz więcej
Kolejna odsłona przepisu z boczniakami, którymi się chwaliłem niedawno, przy okazji tego jak pięknie mi obrodziły. Ten bigos to hit tego roku ze względu na strukturę pekińskiej kapusty, która jest tak Zobacz więcej
Już kilka lat temu dostałem od kumpla, który wrócił z Chin, garść pieprzu seczuańskiego. Jest to przyprawa stosowana w kuchni chińskiej, będąca jednym ze składników słynnej przyprawy 5 smaków. Nie Zobacz więcej
Przepis dla fanów kurczaka, chińskiej kuchni i szybkiego gotowania. Poniższy przepis pochodzi z lutowego genialnego wydania magazynuKukBuk - China Town, kto jeszcze nie czytał niech zakupi koniecznie! Zobacz więcej
Danie w 15 minut – Gnocchi z blanszowanymi warzywami | Magiczny Składnik Magiczny składnik Magiczny Składnik Szukaj Menu Close Home Przepisy Magazyn Warsztaty Info youtube tomek@magicznyskladnik.pl Zobacz więcej
jola91
jola91 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zawsze smacznie...
Kurczak po seczuańsku

Kurczak po seczuańsku 89

Kolejny pomysł na szybki i smaczny obiad. Najpierw wstawiamy ryż, a następnie bierzemy się za mięso. Całość przygotowuje się w ok. 30 minut, więc to dobry posiłek po pracy, czy szkole. Składniki (na 4 Zobacz więcej
Meksykańska szakszuka - Coś na ząb - Życie ze smakiem - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU Życie ze smakiem Meksykańska szakszuka (26.04.2017)ALFABET ZDROWIA cz. 5 R jak roszponka Zobacz więcej
Zwykle, kiedy nie mamy akurat czasu na gotowanie i potrzebujemy zjeść szybki obiad, decydujemy się na chińszczyznę. Mieliśmy swoją ulubioną restaurację, gdzie podawali wyśmienitego kurczaka Gong Bao. Zobacz więcej