Przepis na antipasto z baklazanow

Melanzane a pullastiello, czyli smazone plastry baklazana z nadzieniem, to prosta potrawa rodem z Neapolu. Jak to czesto bywa takie niezbyt wyszukane dania sa przepyszne. Baklazany tak przygotowane Zobacz więcej
Pomysl na to antipasto powstal gdy myslalam nad niedzielnym menu, kiedy to mielismy miec gosci. Jako,ze zarowno my jak i nasi goscie chetnie jedza owoce morza- wybor okazal sie trafny. Samo antipasto Zobacz więcej
Parmigiana di melanzane, czyli zapiekanka z baklazanow znana jest w calych Wloszech, ale rodowod tego dania wywodzi sie z poludnia kraju. Wraz z emigrantami wloskimi dotarla i za ocean i na Zobacz więcej
Antipastoz języka włoskiego oznacza dosłownie “przed posiłkiem”. To nic innego jak przystawka serwowana we włoskich restauracjach (i domach) przed daniem głównym. Dla zaostrzenia apetytu. Tradycyjne Zobacz więcej
Ponizszy przepis to bardzo szybkie do przygotowania antipasto.Doslownie w kilka minut mozna wyczarowac bardzo ciekawy zestaw- winogrona w szynce parmenskiej i maliny z octem balsamicznym.Jesli nie Zobacz więcej
cucinissima
cucinissima Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cucinissima
Tartrà – antipasto z Piemontu

Tartrà – antipasto z Piemontu 201

Dziwne słowo tartra lub tartrà prawopodobnie pochodzi z języka hiszpańskiego, a może z arabskiego…. Prawdopodobnie powstało w wyniku spotkania włoskiej gastronomii z saraceńską w latach 900-1000 Zobacz więcej
sniezka
sniezka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Śnieżka gotuje
Rumuńska zacusca z bakłażanow

Rumuńska zacusca z bakłażanow 142

W oryginale nazywa się zacusca de viniete, a gdy doda się do niej pieczarki będzie zwać się zacusca de viniete cu ciuperci. To rodzaj pasty, zakąski (jak sama nazwa wskazuje) do chleba, bardzo Zobacz więcej
Antipasti/antipastosą to tradycyjne włoskie przystawki podawane na stół przed głównym posiłkiem alby pobudzić apetyt. Najpopularniejszym antipasti jest carpaccio i nadziewane oliwki. Nigdy mnie nie Zobacz więcej
Aldi
Aldi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Psoty Psotki
Antipasto autunnale

Antipasto autunnale 121

Archiwum maj (3) kwiecień (9) marzec (17) luty (18) styczeń (24) grudzień (11) listopad (9) październik (11) wrzesień (17) sierpień (8) lipiec (23) czerwiec (14) maj (26) kwiecień (22) marzec (27) Zobacz więcej
Dziś jako dodatek do październikowego numeru "Mojego Gotowania", w którym ze smakiem podróżujemy do prześlicznego Bergamo i nad pobliskie eleganckie jezioro Como, pyszna i łatwa do zrobienia Zobacz więcej
primavera77
primavera77 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z Kuchni Do Kuchni
Wegetariańskie antipasto

Wegetariańskie antipasto 55

Zrobiłam dzisiaj przekąskę wegetariańską i muszę przyznać, że połączenie tych smaków bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło! Gdy spróbowałam pasty węgierskiej , sama w sobie jakoś mi nie podeszła. Musiałam Zobacz więcej
Jeżeli potrzebujecie inspiracji na imprezę, urodziny , imieniny lub po prostu na spotkanie w małym gronie przyjaciół - polecam taki talerz przekąsek- szybki w wykonaniu i efektownie wyglądający. Zobacz więcej
Propozycja kanapeczek tostowych i ogórka z kurczakiem- myślę że będzie hitem na Waszym imprezowym stole. Największym plusem kanapeczek, jest to że możemy je przygotować dużo wcześniej, ponieważ muszą Zobacz więcej
Przekąsek nigdy dość :) Mamy karnawał, więc propozycje z pewnością się Wam przydadzą- proste i szybkie wykonaniu. Polecam i zapraszam po przepis. Zaczynamy : Składniki: 4-5 szt małych ogórków Zobacz więcej
O wiele łatwiej i szybciej jest zrobić jedną dużą frittatę,pokroići podzielić na porcje.Ale ta przygotowana w małych pojemniczkach wygląda ciekawieji może być nie tylko pysznym samodzielnym daniem,ale Zobacz więcej
Pamiętam czasy, kiedy największym problemem dla mnie było przygotowanie imprezy. Nigdy nie chcialam by było banalnie i zawsze miało być orginalnie - czytaj nie tak samo jak wszyscy :) Dzisiaj Zobacz więcej
Dzisiaj przepis na znakomitą włoską przekąskę z królika. Wymaga nieco cierpliwości, jej przygotowanie zajmie trochę czasu. Ale warto, gdyż mięso królika jest bardzo zdrowe, a przy tym smaczne i Zobacz więcej
emilia
emilia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Turcja od kuchni
Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany 501

Tu w Turcji mamy dwa rodzje baklazanow. Opisze wam oba zebyscie wiedzieli jakie nalezy wybrac do faszerowania. Jeden rodzaj to baklazany bardziej okragle i pekate one sa idealne na grila. Do Zobacz więcej
Jolanta kolanowska
Jolanta kolanowska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mojacalabria
Antipasti pasta sfoglia

Antipasti pasta sfoglia 139

Zaczac musze od tego,ze jest to przekaska bardzo ekonomiczna,szybka i smaczna. Czy to przekonuje? Mamy teraz czas karnawalu ,robimy w domu male,czy wieksze przyjecia,nie mamy zbyt wiele czasu na Zobacz więcej