anyżowe bez masła

Składniki: jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, jabłka 10 średnie, sok z cytryny 1 łyżeczka, anyż Royal Zobacz więcej
chwile, które pozwalają przenieść się w inny wymiar. Ciasto z nowej książki, której nawet nie zdążyłam do końca przejrzeć. Pierwsze z brzegu, szybkie. W jasnej warstwie jest masa pistacjowa - wiem, Zobacz więcej
leniwe. Przepis znalazłam u Dorotuś, na raczej niewielką ilość klusek (nie pierogów - wg mnie ;) -dla dwóch-trzech głodnych osób sugeruję od podwoić proporcje. W mojej wersji bez dodatku cukru Zobacz więcej
w ósemki 2 łyżki anyżowego alkoholu (Ouzo, Pernod, Raki, Arak - cokolwiek, a jak nie ma, to nic ;) 1 łyżka soku z cytryny i skórka otarta z całej cytryny 4 ząbki czosnku sól i pieprz 65 g cukru kilka Zobacz więcej
Biscotti to bez dwóch zdań ulubione ciasteczka w naszym domu. Najpierw były kupne - kupowane w Almie za ciężkie pieniądze jako rarytas. Później Siostra mojego chłopaka zrobiła takie na święta i to był Zobacz więcej
. Wykrawać ciasteczka. Jeżeli używamy stempli bez wykrawaczek to lepiej najpierw ostemplować ciasto, a dopiero potem wykroić kształty. PIECZENIE: 180st, ok 12min Polub SMoK na fb:) Słodka magia od Zobacz więcej
i wódki anyżowej ouzo. Mięso zanurzone w tej zaprawie najlepiej przez noc, a przynajmniej przez kilka godzin, staje się kruche i nabiera wyjątkowego smaku. Marchewka al dente, przesmażona na maśle z Zobacz więcej
wykorzystywany w mojej kuchni, bo lubimy towarzystwo Wenus;-) Co jest potrzebne: około 3/4 szklanki Riso Venere, 1 litr rosołu wegetariańskiego - ja idę na łatwiznę i korzystam z kostek rosołowych Zobacz więcej
Obiad ekstra klasa :) sos poezja! Mogłabym go jeść sam bez niczego :) Piersi takie jak lubię, lekko różowe i soczyste. Ale jednak upieczone. Składniki na piersi: 2 piersi z kaczki ze skórąsól morska Zobacz więcej
the byk
the byk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
the byk
kanapka # 107

kanapka # 107 89

0
1. bagietka 2. okoń x kilka 3. chrzan 4. majonez 6. masło 7. świeże oregano 8. koper z fenkuły 9. rzodkiewki 10. sól&pieprz Kanapka # 107 - zapowiedź rybnej historii. Za moment będą śledzie Zobacz więcej
: Jagnięcina smażona na maśle z pigwą, tajską bazylią, olejem z avocado i limonką oraz piana z jabłek z galangą. Pierwszy raz miałam okazję próbować tajskiej bazylii i zaskoczyła mnie swoim anyżowym Zobacz więcej
pchelka
pchelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
czym chata bogata
zupa rybna

zupa rybna 1040

1
świeżo upieczonego chleba na zakwasie poprawi nastrój w najbardziej ponury dzień. Zupa z dorsza i fenkuła 1 sprawiony dorsz 3 pory 3 łodygi selera naciowego 1 fenkuł 800 ml wody 1 łyżka śmietany Zobacz więcej
Z pamiętnika dietetyka Blog wspiera Meta Zaloguj się Kanał RSS z wpisami Kanał RSS z komentarzami WordPress.org Tworzone na tym blogu zdjęcia oraz przepisy kulinarne są mojego autorstwa i podlegają Zobacz więcej
Lubimy ulegać modom. Całe szczęście, że modom które dotyczą zdrowego stylu życia. Modzie na weganizm, modzie na kaszę jaglaną, a ostatnio modzie na bieganie. Bardzo dobrze, tylko dlaczego od razu Zobacz więcej
wszystko, czego smak jest mi miły. Zimnymi palcami zagniatam kruche ciasto. Lu chce ciastka-serduszka. Ja chcę tartę. I bezy. I budyń. I karmel. Robimy to wszystko za jednym zamachem. Wszystko się Zobacz więcej
pisane bardzo na siłę (oczywiście, bez wskazywania palcami). A Cukiernia jest słodka od początku do końca. Od pierwszej strony pierwszej części do końca części trzeciej. Tak, że nie zdąży zgorzknieć. Zobacz więcej
białą częścią pora) garść liści szałwii 30 g suszonych lub świeżych borowików (lub innych leśnych grzybów) 200 g ryżu Arborio 80 ml białego wina wytrawnego 1 litr bulionu warzywnego, drobiowego lub Zobacz więcej
wielką popularnością. Wpływa na odporność ?? Można go podgrzewać bez obaw o zdrowie ?? Pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki ?? Ile w tych stwierdzeniach prawdy już wyjaśniam! Olej kokosowy Nasycone Zobacz więcej
tak aby nie była krwista dosmaczamy solą i pieprzem jeżeli jest taka potrzeba. Zdejmujemy z patelni i mieszamy z 1 łyżką śmietany tak żeby pasta dała się smarować, możemy też dodać starty parmezan do Zobacz więcej
Cookillu w Galerii Sztuki BWA Zupa na gwoździu Kwaszenie żuru według Marii Ochorowicz–Monatowej Klarowne masło Tzatziki Dip bakłażanowo-pomidorowy Focaccia Ptysie wytrawne Staffordshire oatcakes Zobacz więcej