anyżówka

lidia
lidia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki, zapachy
Anyżówka

Anyżówka 1680

2
{{headerMessage}}
Wiosna, więc czasami wieje, czasami leje... A gdy nas przewieje albo gdy nas zleje, nie ma nic lepszego niż łyk czegoś z procentami, na rozgrzewkę. Najlepiej - domowej roboty. Prawda? Przepis, który Zobacz więcej
{{headerMessage}}
-100 ml anyżówki (np. Pernod) 300 ml śmietany 36% Poszatkować cebulę i podsmażyć na maśle aż będzie miękka. Zawsze do smażenia cebuli dodaję pieprz. Dodać zmiażdżony czosnek i chwilę jeszcze poddusić. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sposób wykonania: Do naczynia szklanego wsypujemy z 5-6 gwiazdek goździków firmy RoyalBrand. Wsypujemy cukier waniliowy. Dodajemy 3 goździki. Wsypujemy 3 łyżki cukru. Dodajemy sok z 1/2 cytryny. Zobacz więcej
Babciagramolka
Babciagramolka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Buniabaje w kuchni
Anyżowe pierożki

Anyżowe pierożki 118

1
{{headerMessage}}
U mnie tak już jest , że jak się czegoś uczepię to na całego. Jak spodobało mi się eksperymentowania z anyżem gwiaździstym i ouzo ( greckiej anyżówki) to już na całego. I co dziwne z reguły udaje mi Zobacz więcej
lidia
lidia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki, zapachy
Kawa po maltańsku

Kawa po maltańsku 144

0
{{headerMessage}}
się kilka, kilkanaście specjalności, wartych spróbowania - pastizzi, słodycze, miejscowe wina, napój kinnie... Ja polecam też kawę po maltańsku. Składniki: - filiżanka mocnej kawy, - ok. 1 kieliszek Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pierwszy raz królika w morelach jadłam u Teściów - w czasach gdy moimi Teściami jeszcze nie byli :) I od pierwszego kęsa zakochałam się w tym daniu. Miękkie świetnie doprawione mięso i rewelacyjny sos Zobacz więcej
{{headerMessage}}
". Książka zawiera wiele przepisów kuchni tureckiej - ciekawych i wartych wypróbowania. Nie pomija również tematu tradycji tureckiej - kultury, geografii i kulinariów. Popijając herbatkę z cytrynką Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Żeby w Tłusty Czwartek nie było zbyt monotematycznie, że tylko pączki i pączki i pączki przez cały dzień, usmażyłyśmy ciastka pochodzące z Hiszpanii, będące odpowiednikiem naszego rodzimego chrustu. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wieprzowiny mielonej 1 cebula przesmażona i przetarta 1 żółtko 0,5 łyżeczki kwaśnej śmietany 0,5 łyżeczki posiekanego imbiru 1 łyżka anyżówki gałka muszkatołowa Sól, pieprz 3 łyżki orzeszków ziemnych Zobacz więcej
agn_san
agn_san Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Agapiecze
Coca de vidre

Coca de vidre 46

0
{{headerMessage}}
Tradycyjny kataloński przysmak. Cieniutkie drożdżowe ciasto obsypane cukrem, orzeszkami piniowymi oraz skropione anyżówką po wyjęciu z piekarnika jest bardzo kruche i aromatyczne. Im cieniej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kilka kromek dobrego chleba kiść zielonych winogron 50-100 g owczej solankowej ricotty konfitura limonkowa z tymiankiem i anyżówką (Towary Niezwykłe) ocet balsamiczny kilka listków świeżej mięty Zobacz więcej
Pan Piter
Pan Piter Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Twoje nalewki
Nalewka anyżowa

Nalewka anyżowa 1999

3
{{headerMessage}}
Nie każdy lubi smak anyżu, dlatego też nalewka anyżowa nie każdemu smakować będzie. Anyżkówka ma jednak swoje walory zdrowotne i często się ja podaje w przypadku niestrawności i innych dolegliwości Zobacz więcej
MariaZ
MariaZ Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Suma Wszystkich Smakow
KOLUMBIJSKI CHRUST?

KOLUMBIJSKI CHRUST? 149

0
{{headerMessage}}
(w przepisie oryginalnym często dodaje się anyżówkę, ja użyłam rumu, ale może to być spirytus lub wódka) - dodatkowo cukier puder do oprószenia - olej/inny tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mąkę Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Nalewka jabłkowa

Nalewka jabłkowa 7999

6
{{headerMessage}}
rozdziały to już przepisy na różnorodne trunki. Znajdziemy tu: „Coś owocowego” (przeróżne nalewki z owoców sezonowych np. truskawek, czereśni oraz egzotycznych np ananasów, granatów) „Coś orzechowego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ryż z jabłkami jest jednym z tych dań, na wspomnienie których zawsze myślę Nie jadłam chyba z 10 lat! Oczywiście nie jest to prawdą, ponieważ przygotowuję go raz na kilka miesięcy. Tym razem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
łyżki soku z cytryny 3 sok z jednej pomarańczy 2 łyżki musztardy gruboziarnistej 3 łyżki ciemnego cukru 2 główki kopru włoskiego(około 500 gram) (1,3 kg) 1 kurczak(podzielony na 8 części) lub 1,3 kg Zobacz więcej
Ferno
Ferno Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Meals And Fears
Włoskie ciasteczka anyżowe

Włoskie ciasteczka anyżowe 217

1
{{headerMessage}}
Nigdy nie lubiłam anyżu. Moja Mama za to zajadała się małymi, okrągłymi ciasteczkami anyżowymi, których silny zapach kojarzący się z syropem na kaszel mnie zawsze odrzucał. Ostatnio jednak, urzeczona Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kotletów wieprzowych 6 listków szałwii 6 plastrów prosciutto 200 ml kremówki 4 łyżki ouzo lub anyżówki pieprz, sól olej do smażenia 2 łyżki mąki Lekko traktujemy kotlety tłuczkiem. Kładziemy na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
grzebyki. Bardzo proste w przygotowaniu, i mogłabym napisać, że ekspresowe, gdyby nie fakt, że potrzebują minimum 24h, aby wyschnąć. Tworzy się wówczas biała skorupka, która skrywa ciasteczkowe Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ryż z jabłkami jest jednym z tych dań, na wspomnienie których zawsze myślę Nie jadłam chyba z 10 lat! Oczywiście nie jest to prawdą, ponieważ przygotowuję go raz na kilka miesięcy. Tym razem Zobacz więcej