apfelstrudel

ZOBACZ TAKŻE:

Kiedy przeczytałam w książce "Przemytnicy na wakacjach" przepis zatytułowany "Apfelstrudel-przepis na dwa ciasta" od razu pomyślałam "Dwa za jednym razem? Kto to zje?" Uwierzcie mi, że walczyłam o Zobacz więcej
canette
canette Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Taniec Smaków
Klasyczny Apfelstrudel

Klasyczny Apfelstrudel 290

0
płynąć wolniej, przyjemniej, jakbyśmy przenieśli się do krainy spełnionych marzeń i zaspokojonych zachcianek. Niestety w tym roku, nie dane mi jest odwiedzić ten wspaniały kawałek ziemi, ale za to Zobacz więcej
na nie znalazłam u Lo. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na niedzielny deser, to ten wydaje się być idealnym! Wiedeński Apfelstrudel Ciasto: 225 g mąki pszennej (dałam typ 550) pół łyżeczki soli 1 Zobacz więcej
To ciasto chciałam już upiec prawie rok temu i zapowiedziałam, że to zrobię, jednak do dzisiaj nie miałam okazji. Apfelstrudel – strudel jabłkowy – jest delikatnym ciastem pochodzącym z Austrii, tak Zobacz więcej
. Apfelstrudel bez rodzynek ;) Składniki: -250g mąki -100 ml ciepłej wody -jajko -1/2 łyżeczki octu 6% -szczypta soli -2 łyżki oleju -5 dużych jabłek -cynamon -2-3 łyżki cukru -ewentualnie rodzynki Zobacz więcej
Jest to popularny deser wywodzący sie z Austrii - gorące ciasto z jabłkami. Farsz składający się z lekko kwaskowatych jabłek, rodzynek maczanych w rumie i cynamonu zawija się w płat cienkiego niczym Zobacz więcej
Klasyczny apfelstrudel jest z bardzo cienkiego ciasta. Z tak cienkiego, że powinna prześwitywać przez niego położona pod nim gazeta. Zrobiłam jednak strudel z jabłkami po tyrolsku, z kruchego ciasta z Zobacz więcej
smakuje podobnie jak znany wszystkim Apfelstrudel czyli strudel z nadzieniem z jablek i rodzynek. Ten pyszny, goracy napoj jablkowy, jest doskonaly na chlodne, zimowe dni i wieczory. Pieknie pachnie Zobacz więcej
Aleex
Aleex Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W mojej kuchni
Apfelstrudel wg Aleex

Apfelstrudel wg Aleex 71

0
prawdziwie jesienne ciasto. Apfelstrudel z przepisu Liski zapowiada się wspaniale. Strudel to typowy dla kuchni austriackiej deser. Może przypominać ciasto francuskie, ponieważ najczęściej składa się Zobacz więcej
Apfelstrudel to tradycyjny Wiedeński strudel, popularny zwłaszcza w Austrii, a bardzo uwielbiany przez Niemców. Najlepiej smakuje podany na ciepło z kleksem śmietany lub gałką lodów. Składniki: Zobacz więcej
kierunku deserów... Stanął mi przed oczami aromatyczny, gorący, cynamonowy apfelstrudel, podany z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną... A mając na uwadze porę roku, obfitującą w najwspanialsze, Zobacz więcej
Ciasto pachnące jesienią i cynamonem. Nie wiem, czym bardziej. Ale smakuje na pewno cynamonem, chociaż to również smak jesieni... Coś się zaplątałem chyba... Nieważne, apfelstrudel rządzi! Na ciasto: Zobacz więcej
Z Niemiec pędzimy dalej – tym razem do Austrii. A jak Austria to koniecznie najpopularniejsze ciasto zwane Apfelstrudel. Jest to strudel z jabłkami i rodzynkami …. – ciasto idealne na jesienną porę. Zobacz więcej
Apfelstrudel jadłam w Niemczech i zachwycił mnie od pierwszego kęsa. Odkąd pamiętam nosiłam się z zamiarem upieczenia go w domu. Odnalazłam przepis na stronie austriackiej restauracji. Strudel wyszedł Zobacz więcej
" to moją propozycją będzie Apfelstrudel. Jest to strucla z jabłkami, rodzynkami moczonymi w rumie i opcjonalnie orzechami. Prosta i pyszna. W Szwajcarii podaje się ją np. z sosem waniliowym. Moja tym Zobacz więcej
Kto chociaż raz był w Austrii zapewne miał okazję spróbować tamtejszych ciast, które są wizytówką austriackiego cukiernictwa, jak Sachertorte czy Apfelstrudel. Jestem wielką fanką cudownego strudla z Zobacz więcej
W końcu powoli wracam do świata żywych ;) Jeszcze pewne sprawy przede mną, ale będzie już tylko lepiej. Musi być ;) Znalazł się czas na wypieki i tak powstał ten apfelstrudel, z dużą ilością jabłek i Zobacz więcej
Tak jak wspomniałam już wcześniej, dziś chciałabym zaprezentować przysmak austriacki, w którym miałam okazję rozsmakować się w czasie pobytu w Austrii. Strudel jest bardzo delikatny, pełen jabłek, nie Zobacz więcej
Apfelstrudel robiłam do tej pory raz, co na blogu udokumentowałam. Niby nie było źle, ale jakoś nie robiłam powtórek. Dopiero ostatnio, zważywszy na niedawny powrót z Austrii, świeżo zakupioną "ciotkę Zobacz więcej
tego wałkowania bałam się najbardziej... że jak?Jeden wielki kawałek rozwałkować tak cienko, że można przezeń czytać gazetę? A jednak! To wcale nie było takie trudne. Ale nie obyło się bez pomyłek. Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: