apfelstrudel

ZOBACZ TAKŻE:

Kiedy przeczytałam w książce "Przemytnicy na wakacjach" przepis zatytułowany "Apfelstrudel-przepis na dwa ciasta" od razu pomyślałam "Dwa za jednym razem? Kto to zje?" Uwierzcie mi, że walczyłam o Zobacz więcej
canette
canette Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Taniec Smaków
Klasyczny Apfelstrudel

Klasyczny Apfelstrudel 239

0
płynąć wolniej, przyjemniej, jakbyśmy przenieśli się do krainy spełnionych marzeń i zaspokojonych zachcianek. Niestety w tym roku, nie dane mi jest odwiedzić ten wspaniały kawałek ziemi, ale za to Zobacz więcej
na nie znalazłam u Lo. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na niedzielny deser, to ten wydaje się być idealnym! Wiedeński Apfelstrudel Ciasto: 225 g mąki pszennej (dałam typ 550) pół łyżeczki soli 1 Zobacz więcej
To ciasto chciałam już upiec prawie rok temu i zapowiedziałam, że to zrobię, jednak do dzisiaj nie miałam okazji. Apfelstrudel – strudel jabłkowy – jest delikatnym ciastem pochodzącym z Austrii, tak Zobacz więcej
. Apfelstrudel bez rodzynek ;) Składniki: -250g mąki -100 ml ciepłej wody -jajko -1/2 łyżeczki octu 6% -szczypta soli -2 łyżki oleju -5 dużych jabłek -cynamon -2-3 łyżki cukru -ewentualnie rodzynki Zobacz więcej
Jest to popularny deser wywodzący sie z Austrii - gorące ciasto z jabłkami. Farsz składający się z lekko kwaskowatych jabłek, rodzynek maczanych w rumie i cynamonu zawija się w płat cienkiego niczym Zobacz więcej
Klasyczny apfelstrudel jest z bardzo cienkiego ciasta. Z tak cienkiego, że powinna prześwitywać przez niego położona pod nim gazeta. Zrobiłam jednak strudel z jabłkami po tyrolsku, z kruchego ciasta z Zobacz więcej
smakuje podobnie jak znany wszystkim Apfelstrudel czyli strudel z nadzieniem z jablek i rodzynek. Ten pyszny, goracy napoj jablkowy, jest doskonaly na chlodne, zimowe dni i wieczory. Pieknie pachnie Zobacz więcej
Aleex
Aleex Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W mojej kuchni
Apfelstrudel wg Aleex

Apfelstrudel wg Aleex 70

0
prawdziwie jesienne ciasto. Apfelstrudel z przepisu Liski zapowiada się wspaniale. Strudel to typowy dla kuchni austriackiej deser. Może przypominać ciasto francuskie, ponieważ najczęściej składa się Zobacz więcej
Apfelstrudel to tradycyjny Wiedeński strudel, popularny zwłaszcza w Austrii, a bardzo uwielbiany przez Niemców. Najlepiej smakuje podany na ciepło z kleksem śmietany lub gałką lodów. Składniki: Zobacz więcej
kierunku deserów... Stanął mi przed oczami aromatyczny, gorący, cynamonowy apfelstrudel, podany z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną... A mając na uwadze porę roku, obfitującą w najwspanialsze, Zobacz więcej
Ciasto pachnące jesienią i cynamonem. Nie wiem, czym bardziej. Ale smakuje na pewno cynamonem, chociaż to również smak jesieni... Coś się zaplątałem chyba... Nieważne, apfelstrudel rządzi! Na ciasto: Zobacz więcej
Z Niemiec pędzimy dalej – tym razem do Austrii. A jak Austria to koniecznie najpopularniejsze ciasto zwane Apfelstrudel. Jest to strudel z jabłkami i rodzynkami …. – ciasto idealne na jesienną porę. Zobacz więcej
Apfelstrudel jadłam w Niemczech i zachwycił mnie od pierwszego kęsa. Odkąd pamiętam nosiłam się z zamiarem upieczenia go w domu. Odnalazłam przepis na stronie austriackiej restauracji. Strudel wyszedł Zobacz więcej
" to moją propozycją będzie Apfelstrudel. Jest to strucla z jabłkami, rodzynkami moczonymi w rumie i opcjonalnie orzechami. Prosta i pyszna. W Szwajcarii podaje się ją np. z sosem waniliowym. Moja tym Zobacz więcej
Kto chociaż raz był w Austrii zapewne miał okazję spróbować tamtejszych ciast, które są wizytówką austriackiego cukiernictwa, jak Sachertorte czy Apfelstrudel. Jestem wielką fanką cudownego strudla z Zobacz więcej
W końcu powoli wracam do świata żywych ;) Jeszcze pewne sprawy przede mną, ale będzie już tylko lepiej. Musi być ;) Znalazł się czas na wypieki i tak powstał ten apfelstrudel, z dużą ilością jabłek i Zobacz więcej
robię ja:-). Austriacki strudel jabłkowy - Apfelstrudel Ciasto: 250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa typ 700) 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli ok. 100 g letniej wody Nadzienie: 1 kg jabłek - po Zobacz więcej
Apfelstrudel robiłam do tej pory raz, co na blogu udokumentowałam. Niby nie było źle, ale jakoś nie robiłam powtórek. Dopiero ostatnio, zważywszy na niedawny powrót z Austrii, świeżo zakupioną "ciotkę Zobacz więcej
Nie boję się nowości, lubię nowe wyzwania w kuchni.Tradycyjny Apfelstrudel jednak od początku wzbudzał we mnie mieszane uczucia. Mieszane uczucia co do wykonania, oczywiście. Przepis już jakiś czas Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: