arabska wanilia

To arabskie ciasteczka w formie rogalików z farszem z mielonych migdałów, orzechów włoskich, cynamonu oraz wody z kwiatów pomarańczy. Sekret smaku ciasteczek tkwi w wodzie z kwiatów pomarańczy. To Zobacz więcej
Kiedy natrafiłam na ten przepis, od razu pomyślałam, że będzie idealny na trwający właśnie Festiwal Kuchni Arabskiej. Poza tym, ciasteczka wyglądały tak apetycznie, że nie mogłam się powstrzymać przed Zobacz więcej
Ma'amoul to klasyczne arabskie ciasteczka o unikatowym smaku pochodzącym od przyprawy mahlep (mielonych ziaren wiśni wonnej). Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki. Ciastka są absolutnie wspaniałe. Zobacz więcej
Sahlab (inaczej: salep) to pyszny, gęsty, słodki arabski napój. Do tego prosty w przygotowaniu. Nie oszukujmy się- dzisiejszy, "komercyjny" sahlab różni się składem od tradycyjnego. Warto jednak Zobacz więcej
Mahalabiya to przepyszny zdrowy i bardzo prosty w przygotowaniu arabski deser popularny na całym Bliskim Wschodzie, ale też na Sri Lance. W zależności od preferencji może być aromatyzowany kardamonem, Zobacz więcej
Dotrwaliśmy do końca Formuły 1 jak najlepsi zawodnicy, ja i Daria która to wydarzenie zorganizowała i poprowadziła przez wszystkie etapy. Na finał zapraszamy do stolicy Zjednoczonych Emiratów Zobacz więcej
Krążki jabłek smażone w delikatnym, drożdżowym cieście waniliowym z wodą różaną, są idealne na obiad bądź do podgryzania przez cały dzień, na ciepło bądź zimno. Samo ciasto nie jest zbyt słodkie, Zobacz więcej
, pieprz,chilli, curry, kolendra,kmin, czosnek, korzeń imbiru,kozieradka, mięta, gorczyca, sezam, papryka, szafran,goździki. kuchnia werdyjska (garam masala): kmin rzymski, kolendra, gałka Zobacz więcej
Jadłonomia
Jadłonomia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jadłonomia
Różany mus z tahiny

Różany mus z tahiny 91

0
Arabskie słodkości są kwintesencją słodyczy - cukierkowe, pełne aromatu róży, wanilii, kardamonu i cynamonu. Tak lepkie i miodowe, że zaspokajają apetyt na łakocie na cały dzień, a najlepiej smakują z Zobacz więcej
(salicylany). Daktyle polecane są też na miażdżycę i zaparcia ze względu na dużą ilość błonnika. W krajach arabskich owoce te uważane są za afrodyzjak. Syrop daktylowy nadaje się do słodzenia herbaty Zobacz więcej
jednak trochę tu jeszcze posiedzę :) A więc dziś zapraszam na cudowne arabskie kulki z daktylami. Pyszne i aromatyczne, z małą ilością cukru. Cała słodycz pochodzi z daktyli. Kruche ciasto pachnie i Zobacz więcej
zastanawiałam. Podałam je z malinowym sosem. Już wcześniej publikowałam dwa przepisy na naleśniki w amerykańskim stylu – a’la arabskie z daktylami i wodą z kwiatów pomarańczy a drugie z jagodami. Zobacz więcej
zufik
zufik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zufikowo
BASBUSA

BASBUSA 96

0
Dziś chciałabym Was zaprosić do smaków kuchni arabskiej, które cały weekend miałam okazję zgłębiać i to w doborowym towarzystwie. Sama przygotowałam "basbusę", ale były też inne pyszności i to nie Zobacz więcej
Jeżeli mieliście kiedyś okazję jeść arabskie wypieki i inne słodkości, to ciasto przypomina właśnie tego typu bomby kaloryczne. Jest bardzo słodkie, takie hmm... karmelowo-miodowe z intensywną dawką Zobacz więcej
Muffinki z porzeczkami | glinianytalerzyk glinianytalerzyk Ceramiczne poszukiwania pysznych smaków Menu główne Przeskocz do tekstu Przeskocz do widgetów Przykładowa strona Muffinki z porzeczkami Zobacz więcej
BabaLuca
BabaLuca Obserwuj blogaObserwujesz bloga
z kotła BabaLucy
brownie z owocami

brownie z owocami 45

0
czyli niewiele, ale i tak między nami jest dobrze. Wielu rzeczy jeszcze nie doświadczyłam w życiu, nigdy nie byłam na arabskim bazarze, nie widziałam zorzy polarnej i tysiąca innych rzeczy które bym Zobacz więcej
arabskiego słowa "Quas'at", który oznacza okrągłą, dużą miskę. Na Sycylii, do przygotowania używa się ricotty owczej, ale z powodzeniem możecie zrobić to ze zwykłą ricottą z mleka krowiego, w smaku Zobacz więcej
emiliana
emiliana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
gliniany talerzyk
Zupa brokułowa

Zupa brokułowa 878

0
z miodem, wanilią, cynamonem i kardamonem Kategorie ARABSKIE SMAKI (2) BEZY (3) CHLEBY (4) CIASTA I WYPIEKI (16) DANIA JEDNOGARNKOWE (1) DESERY (22) DROŻDŻOWE (1) INDYJSKIE INSPIRACJE (6) KREMY (3) Zobacz więcej
Rabarbar w połączeniu z waniliową bezą, śliwkami, płatkami migdałów i marcepanem jest absolutnie obłędny. Zresztą chyba w każdym połączeniu jest świetny - ważne, aby jego wyborny, kwaskowaty smak, Zobacz więcej
” gwarantowane. TARTALETKI Z CZEKOLADOWYMI KREMAMI Ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej 100 g masła (schłodzonego, pokrojonego w małe kostki) 150g cukru pudru (np. trzcinowego) szczypta soli 3 żółtka Zobacz więcej