arabskie pierożki

{{headerMessage}}
Nie sądziłam, że kiedyś uskutecznię tego typu obiad w zwykły dzień, bez okazji. Lubię zaskakiwać ;). Mama wróciła z miasta, usiadła przy stole, podałam sambouseki, a ona, zamiast zacząć jeść, patrzyła Zobacz więcej
{{headerMessage}}
My Polacy to chyba najlepiej wiemy jak robi się pierogi! Prawda to oczywista ale jeśli komuś znudziły się już gotowane w wodzie, faszerowane na polski styl pierogi może spróbować wersji arabskiej, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Karnawałowe spotkania w toku?Kuchnia arabska, ze swoimi mezze, jest doskonałą kuchnią dla tego typu przyjęć. Nieduże, smaczne przekąski, zwykle nieskomplikowane w przygotowaniu, w podaniu. Na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sambusa jest daniem popularnym w niektórych regionach Azji i Afryki. Pierożki te nie należą do dań lekkich, gdyż są smażone na głębokim oleju, ale smakują naprawdę genialnie. Nie rozumiem, jak to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Intrygują mnie przepisy z każdego zakątka świata parę miesięcy postanowiłam wypróbować ten przepis: https://www.youtube.com/watch?v=h1m6RNIJVMM Co prawda trochę go zmodyfikowałam ponieważ nadzienie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Fatayer (فطير ), fataa’ir, fitiir – pod tą nazwą kryją się tradycyjne arabskie pierożki. Nadziewane szpinakiem, serem lub mięsem, otwarte lub zamknięte, ale zawsze pieczone i zawsze z drożdżowego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Fatayer (pide) z farszem mięsnym Nie ma różnicy czy arabskie fatayer czy tureckie pide. Po prostu są pyszne. Kto jak kto ale ja uwielbiam rożnego rodzaju pierożki: pieczone, gotowane, smażone, bez Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wypiekanie na śniadanie i tym razem zaproszenie do kuchni libańskiej na pyszne placuszki. Są pyszne, aromatyczne i rozweselają buzie. Doskonałe na deser a najlepsze na śniadanie, polecam. Katayef lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. mleka * 1/2 szkl. wody * łyżeczka drożdży * sól, cukier do smaku * 3 łyżki oliwy Z podanych składników wyrabiamy ciasto - w razie gdyby było zbyt klejące dodajemy więcej mąki. Farsz: * 1 duża pierś Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mąki przesiać do miski, dodać sól i drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać oliwę i stopniowo dodawać wody, aby ciasto nie było zbyt lepkie. Wyrabiać przez około 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jakiś czas temu przygotowywałam arabskie pierogi ze szpinakiem i mozzarellą. Bardzo mi zasmakowały więc postanowiłam upiec je po raz drugi zmieniając farsz i kształt pierożków. Wyszły pyszne! Polecam! Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepyszne pierożki, które urozmaicą Wasze weekendowe śniadanie. Banalnie proste do zrobienia. Wystarczy dobrze zarobić ciasto drożdżowe. Ot, cała filozofia. Wywodzą się z kuchni arabskiej. Jeśli Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W ostatnich tygodniach stałam się ogromną fanką kuchni Bliskiego Wschodu. Rozsmakowałam się wręcz w ryżu basmati z masłem i szalotką, kolendrą, marchewką, intensywnych kolorach przypraw i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zaprzyjaźnić na dobre, bo pomoże nam w obniżeniu „złego cholesterolu” (LDL), z czego ucieszy się nasze serce. Błonnik nierozpuszczalny, którego w ciecierzycy jest sporo, bo ok. 67%, „posprząta” nam Zobacz więcej
justyna
justyna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
sosweetsospicy
Kuchnia arabska - Sambusak

Kuchnia arabska - Sambusak 260

2
{{headerMessage}}
Sambusak – czyli arabska wersja Samosy Samosa czy inaczej Samoosa to pieczone lub smażone ciasto w formie naszych pierogów z pikantnym nadzieniem, podawane w formie przystawki lub przekąski. Wielkość, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zamieszczam. Hummus odkryłem jakieś dwa lata temu, kiedy trafiłem do malej krakowskiej knajpki Sami Am Am. Specjalizuje się ona w kuchni syryjskiej i libańskiej, serwuje świetne falafele i kebaby Zobacz więcej
{{headerMessage}}
cebulę. 2. Po 5 minutach dodaj posiekany czosnek. 3. Dodaj sól i pieprz. 4. Cebulę zalej śmietanką, gotuj, aż sos zgęstnieje. 5. Dodaj wędzonego łososia pokrojonego w paseczki i posiekaną natkę Zobacz więcej
emiliana
emiliana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
gliniany talerzyk
Krem z agrestu

Krem z agrestu 228

0
{{headerMessage}}
pyszny cytrynowy krem Owocowa tarta z kremem patissiere Letnia zupa krem z cukinii Kategorie: DESERY, KREMY | Tagi: agrest deser krem Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi Wymagane pola są Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Fatayer - pierożki ze szpinakiem

Fatayer - pierożki ze szpinakiem 111

1
{{headerMessage}}
IV Festiwal Kuchni Arabskiej to idealny czas na wspólne gotowanie. W kuchni roznoszą się zapachy a (prawie) przy jednym stole zasiedliśmy wspólnie z Panną Malwinną, Małgosiąi Justinką. Fatayer są to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejny wpis z cyklu kuchnie świata. Przepis odkryła Panna Malwinna z Filozofii Smaku i ona zaprosiła mnie do wspólnego gotowania. Razem z nami gotuje Iza z Kuchni Izy. Dzięki mące razowej pierożki Zobacz więcej