arabskie pierożki

Nie sądziłam, że kiedyś uskutecznię tego typu obiad w zwykły dzień, bez okazji. Lubię zaskakiwać ;). Mama wróciła z miasta, usiadła przy stole, podałam sambouseki, a ona, zamiast zacząć jeść, patrzyła Zobacz więcej
My Polacy to chyba najlepiej wiemy jak robi się pierogi! Prawda to oczywista ale jeśli komuś znudziły się już gotowane w wodzie, faszerowane na polski styl pierogi może spróbować wersji arabskiej, Zobacz więcej
Karnawałowe spotkania w toku?Kuchnia arabska, ze swoimi mezze, jest doskonałą kuchnią dla tego typu przyjęć. Nieduże, smaczne przekąski, zwykle nieskomplikowane w przygotowaniu, w podaniu. Na Zobacz więcej
Sambusa jest daniem popularnym w niektórych regionach Azji i Afryki. Pierożki te nie należą do dań lekkich, gdyż są smażone na głębokim oleju, ale smakują naprawdę genialnie. Nie rozumiem, jak to Zobacz więcej
Intrygują mnie przepisy z każdego zakątka świata parę miesięcy postanowiłam wypróbować ten przepis: https://www.youtube.com/watch?v=h1m6RNIJVMM Co prawda trochę go zmodyfikowałam ponieważ nadzienie Zobacz więcej
Fatayer (فطير ), fataa’ir, fitiir – pod tą nazwą kryją się tradycyjne arabskie pierożki. Nadziewane szpinakiem, serem lub mięsem, otwarte lub zamknięte, ale zawsze pieczone i zawsze z drożdżowego Zobacz więcej
Fatayer (pide) z farszem mięsnym Nie ma różnicy czy arabskie fatayer czy tureckie pide. Po prostu są pyszne. Kto jak kto ale ja uwielbiam rożnego rodzaju pierożki: pieczone, gotowane, smażone, bez Zobacz więcej
Wypiekanie na śniadanie i tym razem zaproszenie do kuchni libańskiej na pyszne placuszki. Są pyszne, aromatyczne i rozweselają buzie. Doskonałe na deser a najlepsze na śniadanie, polecam. Katayef lub Zobacz więcej
Wraz z moimi kolejnymi kuchennymi podbojami staram się wzbogacać swój zbiór przypraw o kolejne nowości. Tak właśnie w mojej kuchni znalazł miejsce kumin - czyli kmin rzymski, kolendra, suszona mięta, Zobacz więcej
W związku z Festiwalem Kuchni Arabskiej postanowiliśmy wspólnie przygotować takie samo danie. W pierwszej kolejności zdecydowaliśmy się na pieczone pierogi z farszem szpinakowym z mozarellą, rodem z Zobacz więcej
Jakiś czas temu przygotowywałam arabskie pierogi ze szpinakiem i mozzarellą. Bardzo mi zasmakowały więc postanowiłam upiec je po raz drugi zmieniając farsz i kształt pierożków. Wyszły pyszne! Polecam! Zobacz więcej
Przepyszne pierożki, które urozmaicą Wasze weekendowe śniadanie. Banalnie proste do zrobienia. Wystarczy dobrze zarobić ciasto drożdżowe. Ot, cała filozofia. Wywodzą się z kuchni arabskiej. Jeśli Zobacz więcej
W ostatnich tygodniach stałam się ogromną fanką kuchni Bliskiego Wschodu. Rozsmakowałam się wręcz w ryżu basmati z masłem i szalotką, kolendrą, marchewką, intensywnych kolorach przypraw i Zobacz więcej
zaprzyjaźnić na dobre, bo pomoże nam w obniżeniu „złego cholesterolu” (LDL), z czego ucieszy się nasze serce. Błonnik nierozpuszczalny, którego w ciecierzycy jest sporo, bo ok. 67%, „posprząta” nam Zobacz więcej
Sambusak – czyli arabska wersja Samosy Samosa czy inaczej Samoosa to pieczone lub smażone ciasto w formie naszych pierogów z pikantnym nadzieniem, podawane w formie przystawki lub przekąski. Wielkość, Zobacz więcej
zamieszczam. Hummus odkryłem jakieś dwa lata temu, kiedy trafiłem do malej krakowskiej knajpki Sami Am Am. Specjalizuje się ona w kuchni syryjskiej i libańskiej, serwuje świetne falafele i kebaby Zobacz więcej
cebulę. 2. Po 5 minutach dodaj posiekany czosnek. 3. Dodaj sól i pieprz. 4. Cebulę zalej śmietanką, gotuj, aż sos zgęstnieje. 5. Dodaj wędzonego łososia pokrojonego w paseczki i posiekaną natkę Zobacz więcej
emiliana
emiliana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
gliniany talerzyk
Krem z agrestu

Krem z agrestu 220

0
pyszny cytrynowy krem Owocowa tarta z kremem patissiere Letnia zupa krem z cukinii Kategorie: DESERY, KREMY | Tagi: agrest deser krem Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi Wymagane pola są Zobacz więcej
IV Festiwal Kuchni Arabskiej to idealny czas na wspólne gotowanie. W kuchni roznoszą się zapachy a (prawie) przy jednym stole zasiedliśmy wspólnie z Panną Malwinną, Małgosiąi Justinką. Fatayer są to Zobacz więcej
Kolejny wpis z cyklu kuchnie świata. Przepis odkryła Panna Malwinna z Filozofii Smaku i ona zaprosiła mnie do wspólnego gotowania. Razem z nami gotuje Iza z Kuchni Izy. Dzięki mące razowej pierożki Zobacz więcej