Przepis na arancini włoskie

Lubię kulinarne wyzwania. A to danie jest jednym z nich. Od dziś, kiedy ktoś zapyta mnie, czy jadłam arancini, z czystym sumieniem odpowiem: tak, jadłam! Powiem więcej: zrobiłam arancini. Od podstaw, Zobacz więcej
edith
edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pasja Smaku
Arancini - włoskie kule ryżowe

Arancini - włoskie kule ryżowe 248

Arancini zachwyciły mnie na jednym z wesel. Wcześniej nie znałam tej potrawy, ale od tamtej pory tylko czekałam na moment, gdy będę mogła je zrobić. Arancini to kule ryżowe z mięsem mielonym, potrawa Zobacz więcej
edith
edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pasja Smaku
Arancini - włoskie kule ryżowe

Arancini - włoskie kule ryżowe 301

Arancini zachwyciły mnie na jednym z wesel. Wcześniej nie znałam tej potrawy, ale od tamtej pory tylko czekałam na moment, gdy będę mogła je zrobić. Arancini to kule ryżowe z mięsem mielonym, potrawa Zobacz więcej
Na blogu Natalii „Poezja smaku” znalazłam przepis na fantastyczne kule ryżowe i od razu pomyślałam, że nie mogę ich nie zrobić…:)! Prezentowały się zachwycająco – jak wszystko u Natalii:)- a poza tym Zobacz więcej
Po powrocie z każdej podróży najbardziej zapada mi w pamięć jedzenie, którego próbowałam na ulicy. Niepozorne budki, stoiska i foodtrucki, do których ustawiają się kolejki miejscowych, serwują Zobacz więcej
„Włoskie arancini dzielimy na dobre i bardzo dobre, bo nawet te niedobre są całkiem dobre”, tak napisał autor artykułu o tych smakowitych kulkach z ryżu naKukbuku. Rację ma. Bo z czymkolwiek by ich Zobacz więcej
W Arancini, przekąsce prosto z Sycylii, zakochałam się od pierwszego kęsa. Każdy kto lubi risotto, doceni smak ryżowej, smażonej w głębokim tłuszczu kuleczki. Najlepsze w kulach jest to, że można je Zobacz więcej
Arancini to dobry sposób aby wykorzystać resztki sosu bolońskiego albo ryżu. Składniki: - ryż (2 szklanki) - pomidory w puszce (250g) - mięso mielone wołowo-wieprzowe (200g) - cebula (1szt) - czosnek Zobacz więcej
Tradycyjny przepis kuchni Sycylii W sycylijski klimat wprowadził nas ostatnio główny bohater książek Andrei Camilleriego, komisarz Montalbano. Dziś będziemy kontynuować naszą wyspiarską podróż, ale Zobacz więcej
MP3-ka
MP3-ka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia MP3-ki
Arancini

Arancini 86

Arancini to włoskie kulki ryżowe, w panierce z bułki tartej, smażone na głębokim tłuszczu, często z niespodzianką w środku :) Nie jadłam ich nigdy będąc we Włoszech, ale postanowiłam zrobić sama. Moje Zobacz więcej
Anna Małek
Anna Małek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Arancini

Arancini 318

22 paź 2012 Arancini Arancini, po włosku „pomarańczki”, klasyczna potrawa rodem z Sycylii, podawana jako danie główne lub przystawka. Prosty przepis, dostępne składniki, robi się je z risotta z Zobacz więcej
"Arancini dzielimy na dobre i bardzo dobre, bo nawet te niedobre są całkiem dobre", tak napisał autor artykułu o tych smakowitych kulkach naKukbuku. Rację ma. Bo z czymkolwiek by ich nie zrobić zawsze Zobacz więcej
Alicja Lange
Alicja Lange Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Parsley, Sage, Rosemary and me
Arancini

Arancini 52

Arancini to włoskie ryżowe kulki. Są najbardziej popularne na Sycylii. Przypominają pomarańcze i stąd ich nazwa z języka włoskiego. Nadziewane są przeróżnym farszem, panierowane i podawane z sosem. We Zobacz więcej
Danusia
Danusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Wypieki I Nie Tylko
Arancini z pieczarkami

Arancini z pieczarkami 52

Arancini lub arancine -to smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Jest to typowa potrawa kuchni sycylijskiej. Najpopularniejsze są arancini con ragù, składające się z ryżu, mięsa, groszku i Zobacz więcej
BlogSiK
BlogSiK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smacznie i Kolorowo
Sycylijskie arancini

Sycylijskie arancini 270

Arancini po raz pierwszy jadłam podczas ubiegłorocznych wakacji z narzeczonym w Trapani. Na Sycylii jest to dobrze znana przekąska. Jej nazwa pochodzi od słowa "arancia", które w języku włoskim Zobacz więcej
Krucha panierka i delikatne, soczyste, serowe nadzienie wewnątrz ... Wszystko to opisuje arancini, czyli ryżowe nadziewane kulki. Wspaniały stary włoski sposób na wykorzystanie pozostałości po Zobacz więcej
Za co kocham włoską kuchnię? Za prostotę i składniki. Tym razem będzie danie plebejskie, ale pyszne! Przed podróżą na Sycylię (wrzesień 2014) czytałem wiele relacji na blogach z tej włoskiej wyspy. Zobacz więcej
Pomysł na przygotowanie tej przekąski zrodził się w trakcie czytania książki "Tak i na ziemi" Davide Enia. Książka w prawdzie nie jest książką z przepisami, tylko historią trzech pokoleń rodziny Zobacz więcej
W kuchni włoskiej nie ma chyba dania, którego nie lubię. Wręcz uwielbiam wszystkie! Tak jak arancini – kulki ryżowe wypełnione pysznymnadzieniem i smażone w głębokim tłuszczu. Jeden z rodzajów Zobacz więcej
bs111
bs111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Atelier
Arancini z trzech rodzajów ryżu

Arancini z trzech rodzajów ryżu 408

Arancini lub arancine to smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Jest to typowa potrawa kuchni sycylijskiej. Nazwa potrawy wiąże się z jej podobieństwem do pomarańczy - w języku włoskim „ Zobacz więcej