atelier patisserie

Dziś o pewnym przemiłym wspomnieniu… W sierpniu 2016 roku razem z moim mężem obchodziliśmy dziesiątą rocznicę ślubu, którą wspólnie celebrowaliśmy w towarzystwie naszych znajomych. Jeżeli chodzi o Zobacz więcej
Praca ceramika polega na długim obcowaniu z kawałkiem nieoswojonej ziemi. Ona i ja spędzamy ze sobą wiele godzin, niekiedy dni i nocy. Ja chcę, ona nie. Ucieka i wymyka się spod niezdarnych palców. Zobacz więcej
Atelier Amaro – recenzja. Lepiej późno niż wcale. To po pierwsze, a po drugie – do trzech razy sztuka. A właściwie nawet do czterech czy pięciu, bowiem w ciągu ostatnich dwóch lat kilkukrotnie – z Zobacz więcej
Tradycyjnie inspiracja z Moich Wypieków. Na kruchy spód potrzebujemy: 1/2 kostki masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej Wszystkie Zobacz więcej
ptasia78
ptasia78 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Coś niecoś
Atelier Amaro

Atelier Amaro 815

Kiedy parę lat temu recenzowaliśmy z M Amber Room, Wojciech Modest Amaro nie miał swojej restauracji i choć może był już nazywany "wschodzącą gwiazdą", nie dostał oficjalnie tego wyróżnienia w Zobacz więcej
joanna
joanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rogalik od kuchni
Atelier Amarro

Atelier Amarro 111

Są w życiu blogera kulinarnego chwile dla których żyć warto... No jest ich całkiem sporo, bo właściwie codziennie jest okazja żeby przyrządzić i spałaszować coś pysznego, ale nie taką zwykłą Zobacz więcej
Cook &Celebrate
Cook &Celebrate Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cook & Celebrate
atelier Amaro

atelier Amaro 86

"Where nature meets science" Tak, takie miejsce istnieje... Atelier Amaro, ukryte wśród zieleni przy Parku Ujazdowskim, to kuchnia prawdziwego smaku. Piękna porcelana, lniane obrusy, Zobacz więcej
Eklerki zawsze przypominają mi smaki dzieciństwa i wizyty w cukierni.... Eklerki przygotowane są z ciasta parzonego, pieczonego później w piekarniku. W tej wersji nadziewane są krememwaniliowym Zobacz więcej
annazona
annazona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
dania kontra ania
Atelier Amaro (Warszawa)

Atelier Amaro (Warszawa) 212

Tego miejsca nikomu przedstawiać nie trzeba. Pierwsza gwiazdka w prestiżowym przewodniku Michelin dla polskiej restauracji zapewne wzbudza ciekawość nie tylko miłośników fine diningu. Dla kogoś, kto o Zobacz więcej
Mags
Mags Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
The Gateau
Patisserie des reves

Patisserie des reves 75

Po Foucher przyszła kolej na Patisserie des reves. Tam już jednak planowałyśmy iść :) Patisserie des reves jest cukiernią bardzo nowoczesną i oryginalną, co widać zresztą po samym wystroju. Philippe Zobacz więcej
Kolacja w Atelier Amaro była moim marzeniem od dłuższego czasu. Jako osoba uwielbiająca gotować i jeść nie wyobrażałam sobie, żeby nie dodać tej restauracji do mojej kulinarnej mapy. W końcu pod Zobacz więcej
Gâté to nowa bezglutenowa pâtisserie, otwarta na początku września w samym sercu Paryża, na lewym brzegu Sekwany, w 6 dzielnicy. My i pâtisserie? Niemożliwe? A jednak! Kto czyta ten serwis od dawna Zobacz więcej
Dzisiaj pomysł na wykorzystanie przepisu na krem patisserie. Babeczki zarówno smakują, jak i wyglądają genialnie. Jest to idealne połączenie delikatnego kruchego ciasta, waniliowego i rozpływającego Zobacz więcej
Coz, dziwne ze zebralem sie na wstawienie tego posta TAK pozno ,ale lepiej pozno niz pozniej ,prawda? Przed swietami Bozego Narodzenia udalo mi sie wygrac ten Kalendarz z programu "Atelier Smaku" Zobacz więcej
Marta
Marta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w wielkim mieście
Creme patisserie

Creme patisserie 344

Przepis na jeden z moich ulubionych kremów. Gęsty, kremowy i mooocccnoo waniliowy. Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju tart, babeczek, tortów, deserów. Szczególnie w sezonie owocowym. Inspiracja Zobacz więcej
Tarty to zdecydowanie wizytówka lata. Kruche ciasto, słodka zalewa i ogromna ilość owoców. Emanują latem, słońcem i energią płynącą z intensywnych barw. Postanowiłam więc tym właśnie ciastem wypędzić Zobacz więcej
Na osiemnaste urodziny od przyjaciół dostałam książkę, która (chyba) miałaby łączyć wszystko, co lubię. To była 'Encyclopedie du chocolat' z przedmową Pierre'a Herme, stworzoną przez pana z L'ecole Zobacz więcej
Amaro. Ciekawi? Intryguje? Zniechęca? Inspiruje? Szokuje? Mistrz sztuki kulinarnej? Wizjoner? Ignorant? Artysta? Guru? Przyznam,że długo trzymałam swoją ciekawość i chęć poznania na dystans. Zobacz więcej
Zaczęło się od tego, że dostałam zlecenie na upieczenie sernika. Nie bylejakiego, bo dietetycznego. W masie więc były same białka, bez żółtek. A sernik miał być na 50 osób. Więc żółtek zostało mi Zobacz więcej