auvergne

ZOBACZ TAKŻE:

{{headerMessage}}
Auvergne od kuchni Gdyby zapytać przeciętnego Francuza z czym kojarzy mu się region Auvergne to niestety z lekkim kpiącym tonem odpowiedziałby, że kojarzy mu się z wiochą i zacofaniem.Potem dodałby Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Fourme d'Ambert smak Auvergne Wracamy do Auvergne, bo jeszcze nie podzieliłam się z wami wszystkim, co widziałam. Dzisiaj pokosztujemy trochę regionalnego sera. Jak już pisałam we wcześciejszym poście Zobacz więcej
francja na talerzu
francja na talerzu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Francja na talerzu
Auvergne

Auvergne 42

0
{{headerMessage}}
ten BYK mega ogromny sial postrach juz z odleglosci 10m. Z daleka go zauwazylismy. Na dodatek byl czarny!!! potrawy juz wkrotce!obiecuje. Musze jednak najpierw wrocic do mojego kuchennego swiata Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jak już wspomniałam na Facebook'u w sobotę miałam okazję robić małe zakupy na targu w Riom (Auvergne). Jak widać zima już za pasem...królują jeszcze dynie ale pojawiają się już inne sezonowe warzywa : Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mus z soczewicy Ciąg dalszy serii verrines tym razem z soczewicą w roli głównej. Ten przepis dedykuję Pannie B. Chciałam wam przedstawić soczewicę zieloną z Puy (region Auvergne , pol. Owernia) : o Zobacz więcej
{{headerMessage}}
to add more water. Whisk again and add melted lard. Heat the pan and grease with some butter if needed. Add a ladle of your pancake batter and distribute evenly over the whole of the bottom of the Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wiele za dużo… Nie jesteśmy w stanie oprzeć się ich cudownej mocy przyciągania. Zatracamy się więc w bazarowej ofercie. I właśnie zobaczyłam Ją! Kulę. Ogromną, pięknie złocistą, jędrną… Pani Zobacz więcej
Vive la cuisine!
Vive la cuisine! Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Vive la cuisine!
Aligot

Aligot 25

1
{{headerMessage}}
. Potrawa bardziej smakuje, jeśli omaszczona jest smakowitą legendą. A zatem posłuchajcie: był rok 590 i trzech biskupów z diecezji Gévaudan (Mende), Rouergue (Rodez) i Auvergne (Saint-Flour) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tydzień dość specyficzny bo już w czwartek rano wyjeżdżamy na wakacje kierunek Auvergne i jej wygasłe wulkany na pierwsze dwa dni następnie 2 tygodnie w Alpach po francuskiej i po szwajcarskiej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jeszcze się spożywa!! - Charroux w Alier. Ostatnio widziałam reportaż na temat gastronomii regionalnej Auvergne i tam właśnie występował hodowca drobiu, który wraz z małżonką serwował sobie jąderka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
curado biologico – długodojrzewający (270 dni) z niepasteryzowanego krowiego mleka (Portugalia, Alentejo) Cortiçada z niepasteryzowanego mleka owczego, dojrzewający 90 dni (Portugalia) Fourme d’ Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: