auvergne

ZOBACZ TAKŻE:

Auvergne od kuchni Gdyby zapytać przeciętnego Francuza z czym kojarzy mu się region Auvergne to niestety z lekkim kpiącym tonem odpowiedziałby, że kojarzy mu się z wiochą i zacofaniem.Potem dodałby Zobacz więcej
Fourme d'Ambert smak Auvergne Wracamy do Auvergne, bo jeszcze nie podzieliłam się z wami wszystkim, co widziałam. Dzisiaj pokosztujemy trochę regionalnego sera. Jak już pisałam we wcześciejszym poście Zobacz więcej
francja na talerzu
francja na talerzu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Francja na talerzu
Auvergne

Auvergne 42

0
ten BYK mega ogromny sial postrach juz z odleglosci 10m. Z daleka go zauwazylismy. Na dodatek byl czarny!!! potrawy juz wkrotce!obiecuje. Musze jednak najpierw wrocic do mojego kuchennego swiata Zobacz więcej
Jak już wspomniałam na Facebook'u w sobotę miałam okazję robić małe zakupy na targu w Riom (Auvergne). Jak widać zima już za pasem...królują jeszcze dynie ale pojawiają się już inne sezonowe warzywa : Zobacz więcej
mus z soczewicy Ciąg dalszy serii verrines tym razem z soczewicą w roli głównej. Ten przepis dedykuję Pannie B. Chciałam wam przedstawić soczewicę zieloną z Puy (region Auvergne , pol. Owernia) : o Zobacz więcej
pancake mostly associated with the regions of Normandy and Brittany, where it replaced at times bread as basic food, but it is eaten countrywide. Buckwheat was introduced as a crop suitable to Zobacz więcej
100 g francuskiego Bleu d’ Auvergne (lub innego sera z niebieską pleśnią) łyżeczka Espelette ( lub innej ostrej papryki) świeża kozieradka Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, a jabłkową na ósemki. Zobacz więcej
Vive la cuisine!
Vive la cuisine! Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Vive la cuisine!
Aligot

Aligot 21

1
. Potrawa bardziej smakuje, jeśli omaszczona jest smakowitą legendą. A zatem posłuchajcie: był rok 590 i trzech biskupów z diecezji Gévaudan (Mende), Rouergue (Rodez) i Auvergne (Saint-Flour) Zobacz więcej
Tydzień dość specyficzny bo już w czwartek rano wyjeżdżamy na wakacje kierunek Auvergne i jej wygasłe wulkany na pierwsze dwa dni następnie 2 tygodnie w Alpach po francuskiej i po szwajcarskiej Zobacz więcej
jeszcze się spożywa!! - Charroux w Alier. Ostatnio widziałam reportaż na temat gastronomii regionalnej Auvergne i tam właśnie występował hodowca drobiu, który wraz z małżonką serwował sobie jąderka Zobacz więcej
curado biologico – długodojrzewający (270 dni) z niepasteryzowanego krowiego mleka (Portugalia, Alentejo) Cortiçada z niepasteryzowanego mleka owczego, dojrzewający 90 dni (Portugalia) Fourme d’ Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: