azuki

Popularna w krajach azjatyckich- wszczególnościw Japonii i Chinach -fasola azuki, zwana także czerwoną soją, zawiera duże ilości białka, żelaza, wapnia i kobaltu oraz aminokwasów. Pierwszy raz Zobacz więcej
Tweet Pasztet z fasoli azuki należy do moich ulubionych, jest pożywny i doskonale komponuje się z ziołami, które do niego dodajemy. W moim przypadku najczęściej pada na tymianek lub rozmaryn, ale Zobacz więcej
Tweet Cieszę się bardzo, że rośliny strączkowe są coraz bardziej popularne w naszych kuchniach. Różnorodność odmian, smaków i ich zastosowań jest naprawdę ogromna, a dodatkowo uraczą nas cennymi dla Zobacz więcej
Zacznijmy od tego, ze nie umiem zrobić ładnego zdjęcia paście. Przepis prosty i łatwy w wykonaniu. Tsubuan, słodka pasta z fasolki azuki to popularny składnik japońskich deserów. Przepisów na Zobacz więcej
Smaczna sałatka z mixu sałat do tego duża ilość białka z małej kolorowej fasolki . Piękny kolor czerwieni z truskawek i pomidorów . Wszystko połączone sosem winegret . Sałatka z truskawkami i fasolką Zobacz więcej
Fasolkę azuki możemy podawać do dań głównych ale bardziej sprawdzi się jako dodatek do deserów. Dziś zrobimy bułeczki drożdżowe z pasta z owej fasolki. Przepis na pastę podam jutro. W mojej wersji Zobacz więcej
na 15 min. do spieniania. Do przesianej mąki dodać cukier, sól i ptaszek do pieczenia. Wsypać do misy miksera dodać letnia wodę i mieszać. Powoli wlewać stopione masło. Zagnieść ciasto, uformować Zobacz więcej
oraz green plums zorganizowały akcję wspólnego pieczenia bułeczek z słodką pastą z fasoli azuki. Skorzystałyśmy z przepisu na bułeczki z Japońskiej Kuchni Karoliny. Upieczone bułeczki są delikatne i Zobacz więcej
Składniki (3 porcje) 250 g fasolki adzuki (azuki), namoczyć na noc 2 duże cebule, drobno posiekane 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane 2 pomidory, obrane ze skóry 1 garść świeżej kolendry 3 Zobacz więcej
. Przykładem jest ten przepyszny pasztet, do którego inspiracją był przepis, który zobaczyć można tu.Obawiałam się jak będzie z konsystencją - kroi się doskonale, na pewno będę powtarzać!!!! Składniki Zobacz więcej
przed i po treningu. Bardzo energetyczne. Mają moc! ;-) A sama fasola adzuki (zwana również azuki) chyba nie wymaga przedstawienia? Na szybko: znakomicie "odnajduje się" w słodyczach. Kolorem Zobacz więcej
I rozpoczął się Nowy Rok. Oby był pomyślny. Myślmy ciepło, działajmy sprawnie, marzmy zamaszyście. Ja nie snuję planów, jedynie nadzieje. Które z nich uda się spełnić?... Mam nadzieję, że dobrze się Zobacz więcej
To moje pierwsze danie z tej fasolki zwanej czerwoną soją i powiem nieskromnie - curry wyszło wyśmienite, kremowe i aromatyczne. I just love it! Jak możemy przeczytać w Wikipedii jest to roślina Zobacz więcej
m.tomaszewska
m.tomaszewska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchniokracja
Beziki z tsubu an

Beziki z tsubu an 45

0
Jest wiele sposobów, aby połączyć kuchnię japońską z europejską. Czasem wystarczy tylko do sprawdzonego przepisu dodać typowy dla innej sztuki kulinarnej składnik. Tak też powstał pomysł na delikatne, Zobacz więcej
dietoholic
dietoholic Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zdrowe gotowanie
100% warzyw

100% warzyw 130

0
Nie ma nic lepszego niż mix warzywny. I tym razem nie mówię o sałatce, tylko o przepysznym pseudo-leczo, pseudo-ratatouille :) I o młodych ziemniakach! Leczo: 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 Zobacz więcej
Tyaki (z omletem japońskim) · Tempura Moria Wase (z ryb, owoców morza i warzyw) · Pad Thai (smażony makaron japoński z krewetkami i kurczakiem o słodko-kwaśnym smaku) · Sushi: § Gunkan Maki z Zobacz więcej
Pepsi sprzedawana oczywiście w Japonii. 2. Pepsi Azuki Tym razem odsłona popularnego napoju o smaku fasoli Azuki. 3. Pepsi Baobab A może Pepsi Baobab, napój o smaku drzewa? Jakby to brzmiało w Zobacz więcej
przysmaki, które się nazywają Taiyaki. Są to rybki, jakby z ciasta na gofry/naleśniki z różnym nadzieniem do wyboru. Np. z fasolką azuki na... słodko. Z resztą możecie wyczytać o co chodzi w tym Zobacz więcej
, zainteresowały również profesjonalnych cukierników (recenzja wraz z przepisem pojawiły się w czerwcowym numerzeW Piekarni W Cukierni). Rolada biszkoptowa o smaku sosu sojowego z nadzieniem z tsubu Zobacz więcej