baba au rhum

Bistro de Jenna
Bistro de Jenna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bistro de Jenna
Mini baba au rhum

Mini baba au rhum 49

0
{{headerMessage}}
Mini baba au rhum INGREDIENTS: (pour 8-10 personnes) 140 g de farine 60 g de beurre 150 g de sucre en poudre 1 sachet de levure chimique 250 ml de lait 3 oeufs 250 ml d'eau 250 ml de sirop du sucre de Zobacz więcej
An-na
An-na Obserwuj blogaObserwujesz bloga
waniliowo
Baba au rhum, czyli baba w słoju...

Baba au rhum, czyli baba w słoju... 282

0
{{headerMessage}}
Mam, wreszcie mam, upragnioną baba au rhum, czyli babkę w rumie, w formie babeczek-grzybków zanurzonych w szklanym słoju! Słój pełen babek. Piękne! Odkąd zobaczyłam je w cukierni Consonni przy Zobacz więcej
frejfru
frejfru Obserwuj blogaObserwujesz bloga
słodkie zdania
baba au rhum

baba au rhum 53

0
{{headerMessage}}
Oj zimno, zimno ostatnio...czym by się tu rozgrzać? Zgodzicie się ze mną, że rum na taką pogodę nie jest zły? W każdym razie pomyślałam, że warto uskutecznić kolejny przepis pozyskany przez moją Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Baba drożdżowa

Baba drożdżowa 68

0
{{headerMessage}}
Klasyk w kategorii ciast drożdżowych! Pięknie wyrośnięta baba, niezbyt słodka, idealna na śniadanie z warstwą dobrego masła. W wersji deserowej proponuję podać ją ze słodkimi dodatkami- ubitą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
farine blanche 1/2 sachet de levure 1cuil. soupe de rhum ambré 1 sachet de sucre vanillé 1 pincée de sel Dans un bol, battre les oeufs avec le sucre et sucre vanillé. Ajouter ensuite la farine, la Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Niestety pieczona w polskiej formie na babkę, gdyż alzackiej jeszcze nie posiadam. Mam zamiar zakupić jak tylko moje stopy staną na alzackiej ziemii – z pewnością tego lata. Alzacja jest niezwykła Zobacz więcej
slodkiefantazje
slodkiefantazje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Słodkie fantazje
Wilgotna babka Savarin

Wilgotna babka Savarin 2285

1
{{headerMessage}}
Wilgotna babka Savarin Tagi: baba, wielkanoc, babki, ponczowe, ciasta drożdżowe, babki drożdżowe, wilgotne babki Jest następczynią babki Au Rhum. Ponoć w połowie XIX wieku jeden z braci Julien, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i cukierniach. W stylowej kawiarni literackiej Les Deux Magots napiję się kawy, a u Strohera, w najstarszej paryskiej cukierni, skosztuję baba au rhum, ciastko o polskim pochodzeniu, którego historia Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, ulicy doskonale znanej smakoszom, i kusi doskonałymi ciastkami, tartami, pasztetami i sałatkami. Mnie też skusiła, głównie za sprawą deseru pod nazwą baba au rhum, którego historia ma związek z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
opanowały Paryż, bez i brownie. Wgryziemy się w czekoladowego eklera, millefeuilles(płaty ciasta francuskiego przekładane kremem; należy do nich np. nasza napoleonka), typowe francuskie wypieki i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Do kuchni francuskiej wprowadził je eks-król polski Stanisław Leszczyński do panteonu klasycznych deserów francuskich pod nazwą "Baba au rhum". Podbijając Europę w latach 70 XIX wieku trafiła do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Kolejnym specjałem Neapolu jestbabà, ciasto drożdżowe jak brioch nasączone mocno nasączone likierem cytrynowym – limocello. Tak naprawdę nie jest to nic odkrywczego. Do Neapolu przyjechała wraz z Zobacz więcej