baba bakłażan

Purée z bakłażana czyli arabska pasta baba ghannouj czyt. ganusz. Ale to jest pyszne i aromatyczne, wcale się nie dziwię że w kuchni arabskiej tak jest to danie popularne. Zachęcam do spróbowania, Zobacz więcej
Pyszna pasta kanapkowa albo dip do warzyw. Bardzo lubię wyjadać baba ganoush za pomocą pokrojonej w słupki marchewki, albo na kromce tostowanego razowca na zakwasie... Mniam. składniki: 1 bakłażan, Zobacz więcej
Baba ghanoush /baba ganusz/ to pasta z pieczonego bakłażana. Można powiedzieć, że to siostra hummusu, gdyż oba przysmaki przyrządza się prawie tak samo, w jednym podstawą jest cieciorka, a w drugim Zobacz więcej
pasta z bakłażana - baba ganoush Prezentowaliśmy Wam bakłażany na kilka sposobów m.in. pieczone bakłażany, czy jako jeden z składników ratatouille. Tym razem jako skarb kuchni bliskowschodniej, w Zobacz więcej
Po tym jak posmakowała mi poprzednia pasta z bakłażana, postanowiłam przygotować klasyczną pastę - Baba Ganoush. Ta również podbiła moje serce i dopóki na bazarku będą pojawiać się bakłażany, dopóty Zobacz więcej
Ulubiona pasta z bakłażana na jesień – Baba Ganoush. Pasuje mi z razowym chlebem na zakwasie i pestkami granatu. Liczba porcji: 4 2 średnie bakłażany 2 łyżki oliwy 3 łyżki pasty tahini (prażony sezam Zobacz więcej
Odwiedziliśmy ostatnioTel-Aviv Café przy ul. Poznańskiej 11 w Warszawie. Zdecydowana większość potraw jest wegetariańska i podobno wkrótce ma to być miejsce w 100% miejsce przyjazne dla wegetarian. Zobacz więcej
Odwiedziliśmy ostatnioTel-Aviv Café przy ul. Poznańskiej 11 w Warszawie. Zdecydowana większość potraw jest wegetariańska i podobno wkrótce ma to być miejsce w 100% miejsce przyjazne dla wegetarian. Zobacz więcej
Pasta z bakłażana baba ghanoush to kremowa przepyszna pasta idealnie nadająca się do posmarowania chleba lub jako dip. Sycąca dzięki dodatkowi pasty sezamowej. Pastę sezamową należy wybrać Zobacz więcej
Baba ghanoush (zwane też kawiorem ubogich) to popularne danie kuchni arabskiej, rodzaj dipu lub pasty z bakłażana i sezamu. Pastę podaje się samodzielnie wraz z płaskim chlebem pita lub manaeesh albo Zobacz więcej
Lubicie wszelkie pasty, dipy i humusy? Ja również. Sprawdzą się na każdej imprezie, przyjęciu, grillu, czy przy domowym posiłku. Obecnie trwa sezon na pyszne bakłażany, postanowiłam więc przygotować Zobacz więcej
Do kawioru z bakłażana czyli baby ganoush podchodziłam już wiele razy, bo w teorii zapowiadało się pysznie i zdrowo, ale efekt końcowy nie powalał na kolana ani trochę. Jednak po wyszperaniu wersji Zobacz więcej
Pasta z bakłażanababa ghanoush Kolejny przepis podyktowany poniekąd promocją w markecie na „K”. Na początku się wahałem czy brać bakłażana, bo zawsze kiepsko mi się kojarzył i tak przy półce z Zobacz więcej
Baba ganoush - pasta z bakłażana - Lazy Cat Kitchen strona główna przepisy wszystkie przepisy małe dania głowne dania słodycze wypieki sałatki i zupy śniadania przepisy podstawowe o autorach Zobacz więcej
Jeśli lubimy bakłażana, to fajną alternatywą na kanapki jest pasta pieczonego z bakłażana zwanaBaba ghanoush. 1 średni bakłażan, łyżka mielonego kuminu, 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, sól, Zobacz więcej
Bardzo smaczna pasta do chleba.Z mocno wyczuwalną nutą sezamu i czosnku. Na koniec czujemy przyjemnie kojący smak bakłażana. Dzięki pieczeniu jego smak robi się jeszcze wyraźnijszy. Wspaniale smakuje Zobacz więcej
Baba ghanoush to bardzo popularna na azjatyckim Bliskim Wschodzie i w Egipcie potrawa podawana w formie pasty. Możemy ją wykorzystać jako dodatek do grillowanej pity, warzyw a nawet mięsa lub jako Zobacz więcej
Baba ghanoush to nic innego, jak bardzo popularna pasta w kuchni arabskiej. Warunkiem istnienia tej pasty jest upieczony bakłażan i sezamowa pasta, czyli tahina. Do dipu podaje się różnorakie dodatki, Zobacz więcej
Kuchnia bliskowschodnia obfituje w wiele past warzywnych, które podawane są jako dodatek do pity, chlebków lawasz lub manakisz. Kuchnia ta w dużej mierze opiera się właśnie na przeróżnych warzywach: Zobacz więcej
Uwielbiam hummus, więc nie mogłoby być inaczej z baba ganoush. Jest to pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem cudnej tahiny. Serdecznie polecam Wam spróbować tego specyfiku. Na kanapki, na Zobacz więcej