baba włoska

We Włoszech pierwsze danie składa się z zupy lub małej porcji makaronu, natomiast na drugie danie jest ryba lub mięso lub jakieś znaczące danie warzywne (jak np. parmigiana) z zieloną sałatą, oraz Zobacz więcej
apetytnasmaka
apetytnasmaka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Apetyt na Smaka
BABA GHANOUSH

BABA GHANOUSH 36

Baba ghanoush jest jedną z najpopularniejszych past, dipów Bliskiego Wschodu i Egiptu. Powstaje z bakłażana i sezamu. Bakłażana się piecze i wydobywa z niego miąższ, a sezam dodaje się w postaci Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Baba ghanoush

Baba ghanoush 34

Najlepszy czas na zrobienie baba ghanoush, bliskowschodniej pasty z mocno opieczonego bakłażana, jest właśnie teraz, latem. Po pierwsze, powoli zaczyna się sezon na bakłażana (choć niesezonowo i tak Zobacz więcej
Smakować
Smakować Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakować
Włoska Baba'

Włoska Baba' 206

Kolejne wspomnienie z wakacji. Włoska Baba'. Tak akcent na ostatnią samogłoskę. Wspomina o niej Tessa Capponi-Borawska w październikowej Kuchni. Te, które ja jadłam w Neapolu były w kształcie rożka Zobacz więcej
Angelika A
Angelika A Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Angie-Szamanko
Baba ghanoush

Baba ghanoush 17

Baba ghanoush, czyli pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem tahini i dodatków. Pierwszy raz jadłam ją w restauracji HAMSA (http://hamsa.pl)na Krakowskim Kazimierzu, zakochałam się w tym smaku i Zobacz więcej
joanne.stefaniak
joanne.stefaniak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
piekarz-kucharz-garkotłuk
Beza włoska

Beza włoska 50

Należę do pokolenia, które zachwycało się smakiem batoników czekoladopodobnych, różowych landrynek, ciepłych lodów i oranżady w proszku (oczywiście wyjadało się ją palcem prostoz torebki ) Ciepłe lody Zobacz więcej
Panettone (wł. duży chleb) to tradycyjna włoska babka spożywana w okresie Świąt Bożego Narodzenia. W skrócie jest to ciasto drożdżowe z dodatkiem skórki pomarańczowej i rodzynek, a w naszej wersji Zobacz więcej
Krys
Krys Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia u Krysi
Baba cytrynowa

Baba cytrynowa 36

Lubię ten czas przed świętami. Jest tyle różnych możliwości, żeby te święta były i smaczne i kolorowe i słodkie. Jest tyle przepisów na baby, babki i babeczki. Ja, spośród moich przepisów dzisiaj Zobacz więcej
emenemka1802
emenemka1802 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna Przygoda
Baba marmurkowa

Baba marmurkowa 36

Baba marmurkowa – Kulinarna przygoda Kulinarna przygoda blog kulinarny Home Wstęp O mnie Skontaktuj się ze mną! Menu Ciasta, Wielkanoc Baba marmurkowa 20 marca 2017 Brak komentarzy Ryszard Rynkowski i Zobacz więcej
Artykuł Dutch baby pochodzi z serwisu Słone Słodkim Przeplatane. Dutch baby – jakie to dobre ! Żałuję, że tak późno wzięłam się za pieczonego naleśnika Teraz to nadrabiam i serwuję go regularnie. Zobacz więcej
Panettone włoską można wyrabiać i dwa dni. Wymaga sporo starań a przede wszystkim czasu. Ja go mam bardzo niewiele i szanuję każde 5 minut, w związku z czym moja baba włoska powstaje w ciągu czterech Zobacz więcej
tunaCooking
tunaCooking Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
tunaCooking
BABA GHANOUSH

BABA GHANOUSH 10

Tak jak obiecywałam, prezentuję Wam pyszne smarowidło do którego będzie potrzebna pasta tahini. Jeśli lubicie hummus i inne wschodnie przekąski to baba ghanoush powinna też Wam przypaść do gustu. Zobacz więcej
Cztery lata temu, (ciężko mi uwierzyć, że to już tyle czasu minęło) spędzałam Wielkanoc we Włoszech. Wspominałam już, że spędziłam tam pół roku na wymianie studenckiej w Turynie, ale na święta pognało Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Limonkowy
BEZA WŁOSKA

BEZA WŁOSKA 4871

To stabilna, gęsta beza, wykorzystywana często do dekoracji tart, tortów, ciasteczek. Smakiem przypomina ciepłe lody. Jest bardzo słodka i delikatna. BEZA WŁOSKA Składniki: 4 białka 250 g cukru 50 ml Zobacz więcej
bflorentin
bflorentin Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Alle Pysznie!
Baba

Baba 183

tradycyjnie na święta musi być baba! ( z małym wkładem alkoholowym na polepszenie nastroju z okazji panującej wiosennej aury na zewnątrz ). składniki: 1 margaryna 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy 6 Zobacz więcej
Katarzyna z Vegarnkowa
Katarzyna z Vegarnkowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
vegarnkowo
Baba

Baba 83

Można upiec ciasto w czym się chce ale jak upiecze się nawet chleb w formie na babę - to zawsze będzie: BABA! Składniki: 500 g mąki pszennej 500 - użyłam z Młyna Wilkanowo 4 łyżki brązowego cukru 1/2 Zobacz więcej
EdithS
EdithS Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Quatro Stagioni
Baba' - dolce polacco

Baba' - dolce polacco 29

Babka Sapevate che uno dei dolci napoletani- il baba' ha origini polacche ? Il termine "baba" in polacco significa nonna, donna anziana. Questo dolce e' caratteristico per la sua morbidezza, era Zobacz więcej
Bullio
Bullio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bullio
Baba ziemniaczana

Baba ziemniaczana 125

Bardzo sycąca baba z ziemniaków. Danie na chłodne jesienne lub zimowe wieczory. Właściwie piekę ją wyłączenie w zimnym okresie roku Wierzch przykryty jest chrupiącą skórką. Babę można odsmażać na Zobacz więcej
Bullio
Bullio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bullio
Baba ziemniaczana

Baba ziemniaczana 201

Bardzo sycąca baba z ziemniaków. Danie na chłodne jesienne lub zimowe wieczory. Właściwie piekę ją wyłączenie w zimnym okresie roku Wierzch przykryty jest chrupiącą skórką. Babę można odsmażać na Zobacz więcej
koniara.pl
koniara.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Koniara gotuje
Sałatka włoska

Sałatka włoska 47

Sałatka włoska Koniara gotuje SKŁADNIKI MIĘSO kurczak indyk kaczka królik wieprzowina wołowina RYBY dorsz karmazyn łosoś tuńczyk WARZYWA dynia fasolka jarmuż kapusta kapusta pekińska marchewka ogórek Zobacz więcej