baba włoska

Baba ziemniaczana to potrawa, która wywodzi się z Białorusi. Jest do danie regionalne północno- wschodniej Polski. Znana jest także w innych regionach polski, ale tylko na wschodzie zwie się babą. Zobacz więcej
Angelika A
Angelika A Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Angie-Szamanko
Baba ghanoush

Baba ghanoush 5

Baba ghanoush, czyli pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem tahini i dodatków. Pierwszy raz jadłam ją w restauracji HAMSA (http://hamsa.pl)na krakowskim Kazimierzu, zakochałam się w tym smaku i Zobacz więcej
We Włoszech pierwsze danie składa się z zupy lub małej porcji makaronu, natomiast na drugie danie jest ryba lub mięso lub jakieś znaczące danie warzywne (jak np. parmigiana) z zieloną sałatą, oraz Zobacz więcej
Smakować
Smakować Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakować
Włoska Baba'

Włoska Baba' 207

Kolejne wspomnienie z wakacji. Włoska Baba'. Tak akcent na ostatnią samogłoskę. Wspomina o niej Tessa Capponi-Borawska w październikowej Kuchni. Te, które ja jadłam w Neapolu były w kształcie rożka Zobacz więcej
apetytnasmaka
apetytnasmaka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Apetyt na Smaka
BABA GHANOUSH

BABA GHANOUSH 48

Baba ghanoush jest jedną z najpopularniejszych past, dipów Bliskiego Wschodu i Egiptu. Powstaje z bakłażana i sezamu. Bakłażana się piecze i wydobywa z niego miąższ, a sezam dodaje się w postaci Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Baba ghanoush

Baba ghanoush 58

Najlepszy czas na zrobienie baba ghanoush, bliskowschodniej pasty z mocno opieczonego bakłażana, jest właśnie teraz, latem. Po pierwsze, powoli zaczyna się sezon na bakłażana (choć niesezonowo i tak Zobacz więcej
Angelika A
Angelika A Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Angie-Szamanko
Baba ghanoush

Baba ghanoush 26

Baba ghanoush, czyli pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem tahini i dodatków. Pierwszy raz jadłam ją w restauracji HAMSA (http://hamsa.pl)na Krakowskim Kazimierzu, zakochałam się w tym smaku i Zobacz więcej
joanne.stefaniak
joanne.stefaniak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
piekarz-kucharz-garkotłuk
Beza włoska

Beza włoska 90

Należę do pokolenia, które zachwycało się smakiem batoników czekoladopodobnych, różowych landrynek, ciepłych lodów i oranżady w proszku (oczywiście wyjadało się ją palcem prostoz torebki ) Ciepłe lody Zobacz więcej
Panettone (wł. duży chleb) to tradycyjna włoska babka spożywana w okresie Świąt Bożego Narodzenia. W skrócie jest to ciasto drożdżowe z dodatkiem skórki pomarańczowej i rodzynek, a w naszej wersji Zobacz więcej
Panettone włoską można wyrabiać i dwa dni. Wymaga sporo starań a przede wszystkim czasu. Ja go mam bardzo niewiele i szanuję każde 5 minut, w związku z czym moja baba włoska powstaje w ciągu czterech Zobacz więcej
Krys
Krys Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia u Krysi
Baba cytrynowa

Baba cytrynowa 51

Lubię ten czas przed świętami. Jest tyle różnych możliwości, żeby te święta były i smaczne i kolorowe i słodkie. Jest tyle przepisów na baby, babki i babeczki. Ja, spośród moich przepisów dzisiaj Zobacz więcej
emenemka1802
emenemka1802 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna Przygoda
Baba marmurkowa

Baba marmurkowa 43

Baba marmurkowa – Kulinarna przygoda Kulinarna przygoda blog kulinarny Home Wstęp O mnie Skontaktuj się ze mną! Menu Ciasta, Wielkanoc Baba marmurkowa 20 marca 2017 Brak komentarzy Ryszard Rynkowski i Zobacz więcej
Artykuł Dutch baby pochodzi z serwisu Słone Słodkim Przeplatane. Dutch baby – jakie to dobre ! Żałuję, że tak późno wzięłam się za pieczonego naleśnika Teraz to nadrabiam i serwuję go regularnie. Zobacz więcej
Cztery lata temu, (ciężko mi uwierzyć, że to już tyle czasu minęło) spędzałam Wielkanoc we Włoszech. Wspominałam już, że spędziłam tam pół roku na wymianie studenckiej w Turynie, ale na święta pognało Zobacz więcej
tunaCooking
tunaCooking Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
tunaCooking
BABA GHANOUSH

BABA GHANOUSH 20

Tak jak obiecywałam, prezentuję Wam pyszne smarowidło do którego będzie potrzebna pasta tahini. Jeśli lubicie hummus i inne wschodnie przekąski to baba ghanoush powinna też Wam przypaść do gustu. Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Limonkowy
BEZA WŁOSKA

BEZA WŁOSKA 4876

To stabilna, gęsta beza, wykorzystywana często do dekoracji tart, tortów, ciasteczek. Smakiem przypomina ciepłe lody. Jest bardzo słodka i delikatna. BEZA WŁOSKA Składniki: 4 białka 250 g cukru 50 ml Zobacz więcej
bflorentin
bflorentin Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Alle Pysznie!
Baba

Baba 183

tradycyjnie na święta musi być baba! ( z małym wkładem alkoholowym na polepszenie nastroju z okazji panującej wiosennej aury na zewnątrz ). składniki: 1 margaryna 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy 6 Zobacz więcej
Katarzyna z Vegarnkowa
Katarzyna z Vegarnkowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
vegarnkowo
Baba

Baba 85

Można upiec ciasto w czym się chce ale jak upiecze się nawet chleb w formie na babę - to zawsze będzie: BABA! Składniki: 500 g mąki pszennej 500 - użyłam z Młyna Wilkanowo 4 łyżki brązowego cukru 1/2 Zobacz więcej
Baba ziemniaczana, kugiel, bugaj, pyrczok, kajzer. Znacie jeszcze inne nazwy tego pysznego dania ? Takie danie dwa w jednym. Palce lizać 1kg ziemniaków 3 cebule 20dkg boczku wędzonego 10dkg słoniny 2 Zobacz więcej
malinowe pocałunki
malinowe pocałunki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Malinowe Pocałunki
Baba ziemniaczana.

Baba ziemniaczana. 2410

Przysmak Podlasia. Babka ziemniaczana. W naszej rodzinie od pokoleń robiona tradycyjnie, z przepisu przekazywanego z matki na córkę. Bez zbędnych udziwnień - prosta klasyka. U mnie w rodzinie podawana Zobacz więcej