babcine pampuchy

Kluski na parze czyli buchty, pampuchy, parowańce lub wielkopolskie pyzy drożdżowe. Obowiązkowe danie naszego dzieciństwa w sezonie truskawkowym. Jeżeli nie zdążycie ich zrobić z truskawkami, na które Zobacz więcej
Paruchy … parowańce … pampuchy … kluski na parze … itd Ile regionów tyle nazw! U mnie od zawsze mówiło się na nie paruchy i za czasów dziecieństwa przyrządzała je Babcia. Przeważnie na słodko … z Zobacz więcej
Pampuchy czy może kluski na parze, któż nie zna tego kultowego, polskiego dania! Drożdżowe, mięciutkie, delikatne… U mnie w wersji letniej z mrozonym sosem wiśniowo-cynamonowym. (reszta o Pampuchu pod Zobacz więcej
Kochani kto z nas nie kojarzy Pampuchów z dzieciństwem ? Pewnie Wasze mamy czy babcie dawniej bardzo często robiły ciasto drożdżowe z kruszonką, rogaliki drożdżowe lub choćby pampuchy, prawda? To był Zobacz więcej
Dziś post dość wyjątkowy - tym razem zapraszam Was w skromne progi nie mojej kuchni, a kuchni Babci. Pampuchy ze zdjęć to efekt naszej pracy zespołowej - Babcia mówiła co trzeba robić, a wnuczka się Zobacz więcej
dopadło Was poświąteczne przejedzenie to może skusicie się na lekkie jak puch pampuchy i odkurzycie w głowie wspomnienia dziecięce, kiedy wpadacie do babci by skraść jej buziaka i spałaszować coś Zobacz więcej
vendea
vendea Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Elf w Kuchni
Pyzy z jagodami

Pyzy z jagodami 157

1
Z dzieciństwa bardzo dobrze pamiętam babcine pyzy. Były tak pyszne, że zazwyczaj zjadałam je same, bez żadnych dodatków czy sosów. Możecie znać je także jako pyzy drożdżowe, pampuchy, parowce, kluski Zobacz więcej
się w oczy. Jeśli jednak miałabym się do czegoś w szczególności doczepić, to że brakuje mi… historii. Książka to czysty zbiór przepisów, niczym babciny notatnik. Od czasu do czasu, ale bardzo Zobacz więcej
, pampuchy na parze, gołąbki, naleśniki. Jednakże wiele Waszych propozycji jest dla mnie zupełnie nowa i nieznana. Trochę się dzięki Wam doedukowałam. Na razie teoretycznie. Ale na testowanie też Zobacz więcej
, że się myliłam. Choć w dzieciństwie byłam, zdaniem mojej Mamy, niejadkiem, wiele smaków wspominam z radością i bardzo żałuję, że niektóre – kojarzone z ukochanymi osobami, których już obok mnie nie Zobacz więcej
przykładu: pampuchy, których próbowaliśmy w restauracji Retro Skibniew były robione z mąki pochodzącej z okolicznego młyna braci Górskich, jajek od kurki z najbliższej ekologicznej fermy, oleju Zobacz więcej
do deserów i ciast z czekolady. Więc tym razem przygotowałam ciasto czekoladowe, ale bez dodatku jajek. Przełożone babcinym dżemem z czarnej porzeczki. Polane grubą warstwą czekolady. W smaku bardzo Zobacz więcej
dania z grupy primi piatti direttamente dalla cucina della nonna, czyli prosto z babcinej kuchni. Były to trzy różne wariacje na temat dużych klusek. Jedna z wersji tocanederli di patate al cuore di Zobacz więcej
Pieczone owsiane kulki jabłkowe (bez tłuszczu) autorka: Planeta Smaku | blog: Planeta Smaku Jesienna owsianka autorka: Bilcia | blog: malpandom.blogspot.com Kotleciki jaglane autorka: Bilcia | blog: Zobacz więcej