babcine pampuchy

Kluski na parze czyli buchty, pampuchy, parowańce lub wielkopolskie pyzy drożdżowe. Obowiązkowe danie naszego dzieciństwa w sezonie truskawkowym. Jeżeli nie zdążycie ich zrobić z truskawkami, na które Zobacz więcej
Paruchy … parowańce … pampuchy … kluski na parze … itd Ile regionów tyle nazw! U mnie od zawsze mówiło się na nie paruchy i za czasów dziecieństwa przyrządzała je Babcia. Przeważnie na słodko … z Zobacz więcej
Pampuchy czy może kluski na parze, któż nie zna tego kultowego, polskiego dania! Drożdżowe, mięciutkie, delikatne… U mnie w wersji letniej z mrozonym sosem wiśniowo-cynamonowym. (reszta o Pampuchu pod Zobacz więcej
co można zrobić na moim koszu bambusowym do robienia na parze :) od słowa do słowa przypomniałam sobie o kluskach na parze ;-) Dlatego wielkim nietaktem było by nie wspomnieć o babci Danusi, która Zobacz więcej
. Przy pomocy szklanki wycinać kółka i z nich formować kule. Gotowe kule układać na suchej, oprószonej mąką powierzchni, lekko spłaszczając dłonią. Pozostawić na ok. 20 minut do lekkiego podrośnięcia. Zobacz więcej
dopadło Was poświąteczne przejedzenie to może skusicie się na lekkie jak puch pampuchy i odkurzycie w głowie wspomnienia dziecięce, kiedy wpadacie do babci by skraść jej buziaka i spałaszować coś Zobacz więcej
vendea
vendea Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Elf w Kuchni
Pyzy z jagodami

Pyzy z jagodami 162

1
Z dzieciństwa bardzo dobrze pamiętam babcine pyzy. Były tak pyszne, że zazwyczaj zjadałam je same, bez żadnych dodatków czy sosów. Możecie znać je także jako pyzy drożdżowe, pampuchy, parowce, kluski Zobacz więcej
się w oczy. Jeśli jednak miałabym się do czegoś w szczególności doczepić, to że brakuje mi… historii. Książka to czysty zbiór przepisów, niczym babciny notatnik. Od czasu do czasu, ale bardzo Zobacz więcej
, pampuchy na parze, gołąbki, naleśniki. Jednakże wiele Waszych propozycji jest dla mnie zupełnie nowa i nieznana. Trochę się dzięki Wam doedukowałam. Na razie teoretycznie. Ale na testowanie też Zobacz więcej
ziemniaczkami z koperkiem, kiedy Mama robiła kompoty do słoików, kiedy skakało się po kiszonej przez Babcie kapuście i zajadało ciastka amoniakowe Prababci. Kiedy Pan Walerek zbierał co rano z ulicy Zobacz więcej
Myśląc o kulinarnym Mazowszu zwykle myślimy o grójeckich jabłkach, warszawskiej wuzetce i pańskiej skórce. Jak się okazuje, Mazowsze to dużo więcej niż to, co jest w Warszawie i kilka kilometrów obok. Zobacz więcej
Pierniczki z dżemem- ciasto czekoladowe bez jajek – śliwka węgierka Menu Przepisy Przekaski Zupy Dania Główne Makarony Desery Serniki Dodatki do potraw Na szybko Kuchnia i ja :) Kalkulatory Przyprawy Zobacz więcej
dania z grupy primi piatti direttamente dalla cucina della nonna, czyli prosto z babcinej kuchni. Były to trzy różne wariacje na temat dużych klusek. Jedna z wersji tocanederli di patate al cuore di Zobacz więcej
Pieczone owsiane kulki jabłkowe (bez tłuszczu) autorka: Planeta Smaku | blog: Planeta Smaku Jesienna owsianka autorka: Bilcia | blog: malpandom.blogspot.com Kotleciki jaglane autorka: Bilcia | blog: Zobacz więcej