babeczki z kaszy gryczanej w sosie żurawinowym

O zaletach kaszy gryczanej każdy wie. Zawiera dużo białka, węglowodanów i nie zawiera glutenu. Zawartość tłuszczu jest niewielka, za to występują w niej nienasycone kwasy tłuszczowe. Przygotowałam z Zobacz więcej
Pomysł na wykorzystanie kaszy, która została z obiadu dnia poprzedniego Składniki 1 torebka ugotowanej prażonej kaszy gryczanej 1 jajko ok 1 szklanki maki ziemniaczanej 500 g truskawek (miałam mrożone Zobacz więcej
Składniki na około 20 małych sztuk: 400 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g kaszy gryczanej 1 duża cebula mała główka kapusty (ok. 1 kg) 500 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki 1,5 l wody 1 duża Zobacz więcej
Na reszcie przyszła wiosna, choć może powinnam powiedzieć lato. Za oknem kwitną bzy i kasztanowce. W ciągu tygodnia na działce u babci rozkwitły na różowo jabłonie. Nasz balkon też się powoli zapełnia Zobacz więcej
Kawałki piersi z kurczaka w pysznym sosie śmietanowo-żurawinowym, a do tego makaron pełnoziarnisty typu penne. Połączenie smaków kwaśnego ze słodkim i ostrym to raj dla kubków smakowych. Smakuje Zobacz więcej
To kolejna szybka propozycja dla tych, którzy więcej czasu spędzają w pracy niż w domu i nie stołują się na mieście :) kasza gryczana z sosem na bazie boczniaków i pomidorów. Pyszna i sycąca. Kasza Zobacz więcej
Składniki na4 porcje: • 4 okrągłe pleśniowe serki typu Camembert • 1 płat ciasta francuskiego • żółtko • 1 łyżka mleka Sos żurawinowy: • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina • 1 słoiczek żurawiny do Zobacz więcej
Kulinarny aforyzm : Muszę oddać sprawiedliwość lodówkom. Chociaż w pewnym stopniu inspirują marnotrawstwo, to jednocześnie stwarzają złudzenie, że zawsze będzie jakieś jutro, można w nich trzymać Zobacz więcej
Zbliżający się 11 listopada to nie lada gratka dla smakoszy, ponieważ przypadający na tę datę dzień św. Marcina, to według tradycji, okazja do zasmakowania świętomarcińskich przysmaków. Fanów Zobacz więcej
Dzień dobry! Jeżeli nie macie pomysłu na obiad proponuję Wam upiec pieczeń rzymską, do tego polecam sos pieczarkowy i kaszę gryczaną. Jest to idealne połączenie i zawsze smaczny obiad :) Czytaj Zobacz więcej
Kapusta i grzyby to idealne połączenia wykorzystywane w Polskiej kuchni bardzo często, powoli zbliżamy się do świąt Bożego Narodzenia podczas których te produkty królują na naszym stole. Oto moja Zobacz więcej
Dzisiaj proponuję polędwiczki wieprzowe. Sos wyszedł boski :) Serdecznie polecam. Polędwiczki wieprzowe w żurawinowym sosie około 500g polędwiczki wieprzowej 150mlczerwonego wina 1 łyżka miodu 2 łyżki Zobacz więcej
Od czasu do czasu, zwłaszcza w niedzielę, lubię zjeść mięso na obiad. Poza kurczakiem, przygotowuję schab w aromatycznym sosie z dodatkiem buraczków czy modrej kapusty. W towarzystwie kaszy gryczanej Zobacz więcej
Kasza gryczana z sosem pieczarkowym to jedno z moich ulubionych dań. Do tego buraczki i nic mi więcej nie trzeba. Może dla niektórych pachnie to szkolną stołówką, ale nie oszukujmy się.. przecież Zobacz więcej
Prosty i smaczny obiad, bezmięsny, aromatyczny z domieszką ziół i pachnących świeżo utartych pomidorów. Zamiast kaszy możecie użyć dowolnego ryżu, nawet makaronu. Użyłam mrożonych warzyw, mam ich Zobacz więcej
Składniki: 1 woreczek białej kaszy gryczanej ( 100g ), 1 nieduża główka kapusty włoskiej, 1/2 większej cebuli, 500g mięsa mielonego, 1-2 łyżki masła, majeranek, sól, pieprz, 6 ziarenek ziela Zobacz więcej
Dlaczego pulpeciki? Są szybkie w przygotowaniu i bardzo różnorodne. Wszystko zależy na co mamy ochotę – mięsne lub wegetariańskie. Jeżeli jesteście zainteresowani co tym razem wysmyczyłam to zapraszam Zobacz więcej
Chyba mogę zaryzykować stwierdzenie, że mięso królicze to ulubiony rodzaj mięsa Grzegorza i ilekroć podczas zakupów natkniemy się na świeżą porcję, od razu znajduje ona miejsce w naszym koszyku. Dla Zobacz więcej
Świąteczna kaczka z sosem żurawinowym - M&M Cooking blog kulinarny Instant Search Follow Me Kategorie 1. DANIA GŁÓWNE makarony ryby i owoce morza zupy 2. DESERY ciasta ciasteczka inne pyszności Zobacz więcej
Camembert to francuski ser z niepasteryzowanego mleka krowiego. Ścisłą jego recepturę opracowano w 1791 roku we wsi Camembert w Normandii. Idealnie nadaje się do smażenia i pieczenia i dzisiaj Zobacz więcej