Przepis na bacalao

Tapas to małe przekąski do wina. Ich nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa "tapar", które znaczy przykrywać. Przykrywano bowiem nimi butelkę wina i kieliszki po to, żeby do środka nie wpadł żaden Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oneginetatopa
Bacalao czyli dorsz z Atlantyku

Bacalao czyli dorsz z Atlantyku 519

W tygodniu to najczęściej jemy makaron, bo węglowodany, bo szybko, bo daje energię na trening. Jednak czasem robimy odstępstwa. Gdy zobaczyliśmy TAKIE kawałki ryby to po prostu trzeba było je kupić. W Zobacz więcej
Ingredientes: arroz basmati bacalao en aceite de oliva tomates cherry aceite de oliva vinagre balsámico cebolla cortada en cuartos ajo sal pimienta negra orégano aguacate Składniki: ryż basmati dorsz Zobacz więcej
Ingredientes: espaguetis bacalao en aceite de oliva tomates cherry aceite de oliva vinagre balsámico perejil picado ajo sal pimienta negra orégano Składniki: makaron spaghetti dorsz w oliwie z oliwek Zobacz więcej
Do przygotowania dorsza w wersji pil pil będziecie potrzebować sporą dawkę oliwy z oliwek. Oliwa przechodzi aromatem czosnku, papryki i ryby i smakuje wybornie wyjadana chrupiącą bagietką.. Oryginalna Zobacz więcej
Dziś po raz kolejny zabieram Was do Hiszpanii na coś pysznego. Pochodzenie tej potrawy nie jest jednoznaczne, bo można ją spotkać w różnych częściach Hiszpanii ( w Aragonii , Nawarze , Cuenca ). To Zobacz więcej
Bakłażany nadziewane dorszem i brokułem. Bakłażana rozkrajemy, solimy i odstawiamy na pół godziny. Po czym smarujemy oliwa u pieczemy aż będzie miękki. Wydrążamy środek i smażymy go z dorszem i Zobacz więcej
„Śniadanie mistrzów” to jest taki rodzaj celebracji, który zdarza nam się w domu dosyć często. Jest to śniadanie lecznicze i terapeutyczne, jeśli wiecie o czym mówię – tutaj *mrugnięcie oczkiem*. Zobacz więcej
Lady Laura.
Lady Laura. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Lady Laura
La pericana.

La pericana. 52

La pericana to najbardziej popularna przystawka w prowincji Alicante . Do jej przyrządzenia wykorzystujemy suszone ,czerwone podłużne papryczki , suszoną rybę bacalao i odrobinę czosnku . Można Zobacz więcej
Hiszpańskie tapas są pyszne ale ja też bardzo lubię pintxos dlatego obiad w baskijskiej tawernie to było super rozwiązanie. Wystrój, jedzenie i wino – wszystko bardzo proste. Poczułam się jak u siebie Zobacz więcej
Bacalao z piekarnika fot. D.Szymborska Kolejny super przepis na moją ulubioną rybę – dorsza. Uwielbiam bacalao a ta wersja z mięsem, które „samo” dzięki ruchom na patelni się dzieli. Teraz pozostaje Zobacz więcej
AsiaSH
AsiaSH Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakhiszpanii@gmail.com
Pączki z dorsza

Pączki z dorsza 105

Podstawowymi składnikami ciasta nabuñuelos- zarówno słodkie, jak i wytrawne - są: mąka, jajka, mleko lub woda oraz proszek do pieczenia lub soda. Porcje przygotowanej masy smaży się następnie na Zobacz więcej
Welcome to Barcelona! Some people come here to party or to lie on the beach. Others come to admire the architecture and art museums. I go to Barcelona not only because of sun and art, but mainly Zobacz więcej
To danie pamiętam z jednego z programów Ricka Steina podczas jego podróży po słonecznej Hiszpanii. To bardzo łatwy i smaczny sposób na przyrządzenie dorsza. Wielu z Was może kojarzyć to danie z Zobacz więcej
Dorsz w panierce krewetkowej – czyli rybka w piątek Dorsz w panierce krewetkowej – czyli rybka w piątek Bardzo lubię dorsza, niestety ciężko dostać w Polsce dobre filety. Brakuje mi smaku dorsza “free Zobacz więcej
Riojańską kuchnię łączy wiele z sąsiadami z Navarry, Krajem Basków, Aragonii oraz Castilla i León. Nawet w książkach spotkacie się z rozdziałami opisującymi wspólnie kuchnię Riojy z którymś z jej Zobacz więcej
crustanddust
crustanddust Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Crust and Dust
Marmolada pomidorowa

Marmolada pomidorowa 89

To jest chyba najlepsza pomidorowa rzecz, jaką zrobiliśmy. Dużo pomidorów, dużo cukru, cynamon, skórka cytrynowa, sok z cytryny i słodka papryka. Świetnie smakuje sama (uwierzcie, że jest jak Zobacz więcej
Muszę przyznać, że miałam mały problem z nazwaniem dzisiejszej potrawy, zwanej po hiszpańsku Guiso de albóndigas de bacalao con aletría. Problemowe okazały się dwa słowa: guiso y aletría. Czasownik Zobacz więcej
kuchennearomaty
kuchennearomaty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchenne aromaty
Dorsz prosto z Bałtyku

Dorsz prosto z Bałtyku 361

Coś dla wszystkich, którzy mają zamiar albo chcieliby wypłynąć w rejs po morzu Bałtyckim i złowić własne świeże dorsze na obiadek. Macie oczywiście taką możliwość i wcale nie musicie posiadać własnej Zobacz więcej
AsiaSH
AsiaSH Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakhiszpanii@gmail.com
Dorsz z pieczoną papryką

Dorsz z pieczoną papryką 136

Dorsz kojarzony jest najczęściej z kuchnią portugalską, lecz trudno nie zauważyć go także w gastronomii sąsiedniej Hiszpanii, gdzie wiele tradycyjnych potraw opiera się na tej właśnie rybie. Jednym z Zobacz więcej