bacalao

! Do tego tłuczone ziemniaki i surówka. Prosty, banalny obiad jednak o niezapomnianym smaku. Dorsz był z Atlantyku, owszem dużo kilometrów przejechał w chłodni. Pamiętam, jak kilka lat temu kupiliśmy Zobacz więcej
słodki, sprężysty biszkopt z dodatkiem oliwy z oliwek aromatyzowanej pomarańczą. Posmarowaliśmy go marmoladą pomidorową z dodatkiem papryki z Murcii, cynamonu i cytryny. Na tym słodkim spodzie Zobacz więcej
Ingredientes: espaguetis bacalao en aceite de oliva tomates cherry aceite de oliva vinagre balsámico perejil picado ajo sal pimienta negra orégano Składniki: makaron spaghetti dorsz w oliwie z oliwek Zobacz więcej
Ingredientes: arroz basmati bacalao en aceite de oliva tomates cherry aceite de oliva vinagre balsámico cebolla cortada en cuartos ajo sal pimienta negra orégano aguacate Składniki: ryż basmati dorsz Zobacz więcej
, albo też od czynności wykonywanej przez arrieros, którzy przewozili jedzenie z jednego regionu do drugiego na mułach i prawdopodobnie stworzyli taką potrawę, dodając do niej warzywa, które Zobacz więcej
Do przygotowania dorsza w wersji pil pil będziecie potrzebować sporą dawkę oliwy z oliwek. Oliwa przechodzi aromatem czosnku, papryki i ryby i smakuje wybornie wyjadana chrupiącą bagietką.. Oryginalna Zobacz więcej
Bakłażany nadziewane dorszem i brokułem. Bakłażana rozkrajemy, solimy i odstawiamy na pół godziny. Po czym smarujemy oliwa u pieczemy aż będzie miękki. Wydrążamy środek i smażymy go z dorszem i Zobacz więcej
Hiszpańskie tapas są pyszne ale ja też bardzo lubię pintxos dlatego obiad w baskijskiej tawernie to było super rozwiązanie. Wystrój, jedzenie i wino – wszystko bardzo proste. Poczułam się jak u siebie Zobacz więcej
Lady Laura.
Lady Laura. Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lady Laura
La pericana.

La pericana. 47

0
La pericana to najbardziej popularna przystawka w prowincji Alicante . Do jej przyrządzenia wykorzystujemy suszone ,czerwone podłużne papryczki , suszoną rybę bacalao i odrobinę czosnku . Można Zobacz więcej
Dorsz w panierce krewetkowej – czyli rybka w piątek Dorsz w panierce krewetkowej – czyli rybka w piątek Bardzo lubię dorsza, niestety ciężko dostać w Polsce dobre filety. Brakuje mi smaku dorsza “free Zobacz więcej
i wytrawne - dla kontrastu. Chociaż z dobrym półtłustym twarogiem jest również nieziemsko dobra i z powodzeniem zastępuje miód. Przygotowaliśmy ją, żeby użyć jej do tapas z bacalao i kaparami, ale Zobacz więcej
Bacalao z piekarnika fot. D.Szymborska Kolejny super przepis na moją ulubioną rybę – dorsza. Uwielbiam bacalao a ta wersja z mięsem, które „samo” dzięki ruchom na patelni się dzieli. Teraz pozostaje Zobacz więcej
To danie pamiętam z jednego z programów Ricka Steina podczas jego podróży po słonecznej Hiszpanii. To bardzo łatwy i smaczny sposób na przyrządzenie dorsza. Wielu z Was może kojarzyć to danie z Zobacz więcej
españolas) Na zajęciach uczestnicy dowiedzą się, jak przygotować tradycyjną hiszpańską tortillę, a także jej różne wersje w zależności od wykorzystanychskładników: tortilla de bacalao (tortillaz Zobacz więcej
potrawy dodaje się także tymianek, rozmaryn lub natkę pietruszki. Najczęściej danie to spożywa się jako dodatek do mięs: królika, żeberek wieprzowych czy kurczaka lub do ryb takich jak dorsz czy Zobacz więcej
Muszę przyznać, że miałam mały problem z nazwaniem dzisiejszej potrawy, zwanej po hiszpańsku Guiso de albóndigas de bacalao con aletría. Problemowe okazały się dwa słowa: guiso y aletría. Czasownik Zobacz więcej
Dorsz kojarzony jest najczęściej z kuchnią portugalską, lecz trudno nie zauważyć go także w gastronomii sąsiedniej Hiszpanii, gdzie wiele tradycyjnych potraw opiera się na tej właśnie rybie. Jednym z Zobacz więcej
(Walencja). Oprócz słodkich buñuelos, praktycznie w całej Hiszpanii, Portugalii oraz we Włoszech i Francji, robi się pączki wytrawne, z których najbardziej popularne są buñuelos de bacalao, czyli Zobacz więcej
wszystkim takich sklepów w Polsce i restauracji z takim jedzonkiem Będąc w Lizbonie, trzeba pójść do oceanarium, jest niesamowite Street Art w Lizbonie Fado jest obecne nawet na murach :P Bacalao na Zobacz więcej
składniki tapas O mnie Kursy kulinarne Catering Współpraca reklamowa Kontakt Strona głównaPrzepisy Kanapeczki Kanapeczki z dorszem i zieloną, hiszpańską papryką Kanapeczki z dorszem i zieloną, Zobacz więcej