baccala

ZOBACZ TAKŻE:

Smaczna rybna zapiekanka ,robi się w oka mgnieniu. Składniki 750 g filetu z dorsza 750 g ziemniaków 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka natki pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 5 łyżek Zobacz więcej
. Dzięki temu smakuje nawet tym, którzy normalnie nie jedzą ryb.... Przygotowaniejest bardzo proste, moją inspiracją jest włoski przepis na dorsza z pieca Baccala al forno. Zaczynam od wymieszania Zobacz więcej
i potem rób te wszystkie śródziemnomorskie baccala (bacalhau). Wyciągnij z beczki śledzia solonego i jedz go z apetytem. (Swoją drogą wiecie, że wszystkie śledzie w sklepie to teraz matyjasy!) Zobacz więcej
świeżych morskich stworów zobowiązuje prawda? :) Dlatego Wigilia w krajach południowej Europy to prawdziwy festiwal frutti di mare. Jest różnorodnie i wykwintnie, bo w takie święto na stół powinny Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moja Mała Kuchnia
(bez tytułu)

(bez tytułu) 263

0
! Jest tam też co tydzień Pani, sprzedająca jeden ze specjałów Florencji czyli flaczki - "trippa" i "lampredotto", ugotowane z przyprawami i podawane z bułką. Nie sposób opisać wszystkie wrażenia z Zobacz więcej
z wątróbki, lo zampone – świńska noga nadziewana doprawionym mielonym mięsem, il cotechino – kiełbasa zrobiona ze świńskich podrobów, ręcznie robione tortellini, jagnięcina i indyk – oto przysmaki Zobacz więcej
po jego medialnym wypadzie na dość przeciętną wietnamską bun cha z prezydentem Barackiem Obamą, ale tym razem to przedstawiony w programie szef kuchni, CesareBenelli, przeważył szalę. Przestąpienie Zobacz więcej
Na Wigilię, zwyczajem włoskim nie je się mięsa, ani nabiału. Często podaje się lekkie dania z owoców morza, a i ryb. Najczęściej są to baccala (solony dorsz), małże, kalmary, sardynki i węgorz. Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: