bajgle krakowskie

{{headerMessage}}
Wspominałamsobie czasystudióww Krakowie iprzyszłado mnie niespodziewanie takamałanostalgia za smakiem obwarzanek krakowskich, którechętniekupowałamw budkach.Najbardziejlubiłamte z sezamem. Nocóż, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
razem z nim. Reguły tej nie stosuję dla pieczywa :) To tylko kilka zasad, ale dzięki nim robienie ciasta drożdżowego jest o wiele prostsze :) Ja przy robieniu drożdżowych korzystam ze świeżych Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Oneginetatopa
Krakowskie bajgle inaczej

Krakowskie bajgle inaczej 73

0
{{headerMessage}}
T. pojechał do Krakowa. Nie ma w tym nic nadzwyczajnego, sama też czasem jeżdżę do Krakówka, a bywało, że nawet często tam bywałam ale to było na studiach…. W każdym razie, zapytany co przywieźć Zobacz więcej
Tapenda.pl
Tapenda.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Tapenda
Bajgle

Bajgle 95

2
{{headerMessage}}
Bajgle to drożdżowe, okrągłe bułeczki z dziurką, najpierw gotowane, a potem pieczone. Zazwyczaj powierzchnię bułeczki posypuje się aromatycznym makiem, ziarnami sezamu, kuminu, soli lub mieszanką Zobacz więcej
gotujzkasia
gotujzkasia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Kasią
Paluchy chlebowe

Paluchy chlebowe 277

1
{{headerMessage}}
Paluchy chlebowe 07 czwartek cze 2012 Autor: Kasia, w kategorii: przekąski Paluchy idealnie nadają się na przystawkę, jak również na imprezową przekąskę. Sprawdzą się także na grillu. Chrupiąca Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Bajgiel "Obama mama"

Bajgiel "Obama mama" 87

0
{{headerMessage}}
Jak niedawno wspominałam, bajgle w USA są niezwykle popularne, zarówno w wersjach wytrawnych, jak i słodkich. Kanapki na bazie tego pieczywa sprzedaje się tam w milionie różnych wersji. Jedną z nich Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bajgiel jak bajgiel, taka kombinacja to żelazny klasyk. Można jeszcze dodać sobie kapary czy oliwki, ale ja nie chciałam zagłuszać smaku koperku, bo to koperek, który sama wyhodowałam z nasionka. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jeden z wielu pomysłów na ciekawe połączenie smaków, kolorów i faktur. Duet szparagów zielonych i jajka smażonego na maśle, ułożonych na bajglu okazał się być bardzo ciekawym i taką też formę kanapki Zobacz więcej
agunia
agunia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jestem w kuchni, zaraz wracam
Krakowski przysmak

Krakowski przysmak 374

0
{{headerMessage}}
Chleba kupiliśmy za mało na weekend. Ponieważ nikomu się nie chciało pojechać do marketu, wykorzystałam sytuację i spróbowałam się z obwarzankami, mając w pamięci krakowskie specjały. Zabawa była Zobacz więcej
{{headerMessage}}
World Bread Day - jedno z moich ulubionych bloggowych świąt. Biorą w nim udział piekarze-amatorzy z całego świata. Już dawno postanowiłam, że z okazji tego dnia upiekę bajgle. Prawdopodobnie pochodzą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ulicach. Szukajcie, szukajcie, bo naprawdę warto :). W lokalu uda wam się zjeść pyszne donuty w różnych smakach i polewach, które będą wam się jeszcze długo śnić po nocach.... Zawsze kiedy odwiedzam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
niezbędną do sporządzenia ciasta. I przechodzimy do tego co najlepsze, na co czekamy czyli do słodkich ciast drożdżowych i zaczynamy od babki z ciasta parzonego, babki oszczędnej a potem przepis na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W ostatni weekend - 8. i 9. czerwca - na krakowskim placu Wolnica odbył się 9. Małopolski Festiwal Smaku. Małopolski Festiwal Smaku to cykliczna impreza podczas której małopolscy producenci prezentują Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Można powiedzieć, że bajgle to bułeczki idealne. Na tle wszystkich innych wypieków wyróżniają się nie tylko charakterystyczną dziurką, ale także nietypową konsystencją i smakiem. To dlatego, że Zobacz więcej
canette
canette Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Taniec Smaków
Bajgle

Bajgle 286

0
{{headerMessage}}
gotowymi do akcji towarzyszkami. Obaliłyśmy przy tym mit, że nie wolno jeść ciepłego pieczywa. I znowu przekonałam się, że nie wszystko, co wygląda pięknie i idealnie jest trudne, bo bajgle nie są, a Zobacz więcej
Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie z pasją
bajgle

bajgle 162

0
{{headerMessage}}
Bajgle - nawet nie wiedziałam, że ten rodzaj pieczywa został wymyślony w Europie Środkowowschodniej najprawdopodobniej w Krakowie jak wskazują dokumenty z 1610 r. Często mylone z obwarzankami ( Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pastę z pieczonej czerwonej papryki. Hummus, muhammara, babaganoush (przepis już niedługo!), pasty z soczewicy, fasoli i innych roślin strączkowych. Czasami żałuję, że nie znałem ich wcześniej i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, co znaczy, że można je produkować z nazwą Obwarzanek krakowski tylko w okręgu krakowskim i wielickim. Taka ciekawostka. Jako, że moja kuchnia nie znajduje się w żadnym z tych okręgów będę mówił o Zobacz więcej
jankiigarnki
jankiigarnki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Janki i Garnki
Precle warszawskie

Precle warszawskie 92

0
{{headerMessage}}
zlizałem całe serduszko, a z czasem i bryłę solną z podstawki, choć ona zajęła mi więcej czasu. Najlepszy zaś czas w roku to były oczywiście wakacje i ferie. Zawsze wtedy jeździliśmy w góry z Zobacz więcej