bajgle żytnie

Miałam w planie zrobić żytnie pączki jednak ciasto bardziej nadawało się na bajgle ;) Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło ;) Wczoraj buszowałam po IKEI ;) niestety ostatnio doskwiera mi Zobacz więcej
"Niczego nie można do końca przemyśleć, wszystko można do końca przetrwać." Karol Irzykowski składniki: 2oo g mąki żytniej 3oo g mąki pszennej 3/4 opakowania świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka Zobacz więcej
w domu. W przepisie Ady zmodyfikowałam mąkę, bo nie chciałam żeby w całości były pszenne, dlatego wymieszałam ją z żytnią. Moje dzieło, trochę mniej kształtne niż Ady wygląda tak: Składniki (8 Zobacz więcej
można było wejść do piekarnika to zostałyby pożarte na gorąco prosto z blachy. Najlepsze sa takie świeże. Na drugi dzień też są dobre, ale świeższe lepsze :). Jedne posypałam makiem, drugie sezamem Zobacz więcej
arbuzowedaiquiri10 października 2012 07:46 super!! bardzo fajnie opisałaś cały proces robienia bajgli, to jest mega przydatne bo ja np nigdy ich jeszcze nie robiłam, a teraz dokładnie wiem co i jak :D Zobacz więcej
alaaa
alaaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ala piecze i gotuje
Pieczywo

Pieczywo 150

0
Chałka Crusty Hard Rolls czyli pszenne bułeczki Bajgle tureckie - simit Bułki wrocławskie z przedziałkiem Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji Chleb pszenno żytni z otrębami Chleb pszenny na Zobacz więcej
, pszennej razowej oraz żytniej. Kiedy wykonujemy lekkie wypieki z razowej mąki warto pamiętać, że aby zachować lekkość wypieku należy mąkę razową dodać tylko częściowo. Jeśli bajgle są z 500g mąki Zobacz więcej
kasandraa6
kasandraa6 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magia w kuchni
Bajgle razowe

Bajgle razowe 124

1
mąki typu 750 u mnie razowa 150 ml wody szczypta drożdży (nie dałam) 2 łyżki zakwasu Wszystkie składniki wymieszać w misce i odstawić na ok 8 godzin, następnie dodajemy : 600 g mąki pszennej u mnie Zobacz więcej
Z racji tego, że ostatnio naprawdę nie mam weny do gotowania, szczególnie, że jeszcze nie mogę się odnaleźć w kuchni mojej mamy, to postanowiłam z okazji Światowego Dnia Chleba odświeżyć 3 przepisy na Zobacz więcej
Razowe bajgle. Moje ulubione. Pomysł na powolne, weekendowe śniadanie. Pyszne i zdrowe bajgle, dużo wyraźniejsze w smaku niż delikatne bajgle z mąki pszennej, na które miałam ochotę. Spontanicznie Zobacz więcej
finezjaniedrogo
finezjaniedrogo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
finezjaniedrogo
bajgle

bajgle 107

0
- ok 200 gram mąki żytniej, razowej - szklanka mleka 3,2% - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - 50 gram masła - 1 żółtko - sezam do posypania - sól Do miski wsypujemy obie mąki.Mieszamy. Robimy w Zobacz więcej
ul. Zgody 3, Śródmieście SAM Kameralny Kompleks Gastronomiczny Kawiarnia, sklep i piekarnia w jednym. Miejsce niesamowicie przytulne i domowe. Przeróżne smaki pieczywa, na słodko i na słono, Zobacz więcej
wszystko ok, ale. Tradycyjny chleb na zakwasie, jest bardziej wilgotny, mniej puszysty. Chleb na zakwasie, z dodatkiem drożdży w fazie drugiej (czyli w czasie wyrabiania ciasta) jest mniej wilgotny, Zobacz więcej
sumienia mniejsze, bo wszystko zrobione w domu zgodnie z zasadą wiem, co jem. A jeśli już o zasadach mowa, to skoro jestem tym, co jem, to chyba po takim burgerze nie jest tak źle ;) BUŁECZKI Zobacz więcej
do jasnobrązowego, z wyraźnym połyskiem. Wytwarzany jest z mąki pszennej (możliwe jest stosowanie do 30% mąki żytniej), tłuszczu, cukru, drożdży, soli i wody. Wymieszane ciasto jest odstawiane do Zobacz więcej
Pani A
Pani A Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Taka Karma!
Bajgle

Bajgle 303

0
Kto nie ryzykuje, nie pije szampana - jak mawiają Rosjanie. Nie miałam pewności, co dokładnie zawiera pięciokilogramowy worek mąki, który zamówiłam w pewnym młynie przez Internet. Według napisu na Zobacz więcej
Wielki powrót po dłuższej przerwie. I z tej okazji witam Was wszystkich przepysznymi i zdrowymi bajglami pełnoziarnistymi. Dlaczego zdrowymi? Bo w całości z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem mielonego Zobacz więcej
Dzisiaj na specialne życzenie moich domowników, bułki bez dodatków. Upiekłam proste bułeczki pszenno-żytnie z przedziałkiem. Pamiętam te bułki z dzieciństwa, więc postanowiłam takie upiec ale z Zobacz więcej
Uwielbiam łososia pod każdą postacią, więc przepisy z łososia często pojawiają się na moim blogu. Łosoś wędzony na zimno czy ciepło to wyrafinowany i smakowity składnik przekąsek, sałatek, świetny do Zobacz więcej