bakla,

ZOBACZ TAKŻE:

Zupa z bobu - bakla ςorbasi (kuchnia turecka) - Zupy - Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba Zobacz więcej
BAKLA ÇORBASI, czyli turecka zupa zbobu - Tureckie Przepisy Serwisy społecznościowe Śniadania Przekąski Zupy Dania główne Makarony i ryż Mączne Wege Ryby Sałatki Desery Inne Śniadania Przekąski Zupy Zobacz więcej
niecodziennikpary
niecodziennikpary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
niecodziennikpary
Baklava

Baklava 25

Niedawno udało nam się kupić w dobrej cenie ciasto filo, którego od dłuższego czasu wypatrywaliśmy na półkach wielu sklepów. Bartek nawet przymierzał się do jego samodzielnego wykonania, ale ponieważ Zobacz więcej
jaglusia
jaglusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jaglusia
Baklava

Baklava 25

Pewnie nie raz słyszeliście o baklawie. Jest to deser pochodzenia głównie tureckiego, jednak jest on rozpowszechniony we wszystkich krajach bałkańskich. Przygotowuje się go głównie z ciasta filo, Zobacz więcej
boskaflorence
boskaflorence Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tylko pysznie
Baklava po polsku

Baklava po polsku 51

Hej! Wcześniej wyszedł mi niechcący pyszny deser.Do pieczenia ciastek zrobiłam za dużo masy makowej i z reszty powstała baklava w wersji polskiej. Potrzebujemy: Czytaj więcej » Zobacz więcej
KUKBUK
KUKBUK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KUKBUK
Baklava różana

Baklava różana 31

Baklava różana - KUKBUK Toggle navigation Sklep Prenumerata Kukbuk poleca Newsletter Wydanie mobilne Reklama Kontakt Skip to content Toggle navigation Magazyn Przepisy Wiadomości Miejsca Blogi Zobacz więcej
jaglusia
jaglusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jaglusia
Baklava

Baklava 60

Pewnie nie raz słyszeliście o baklawie. Jest to deser pochodzenia głównie tureckiego, jednak jest on rozpowszechniony we wszystkich krajach bałkańskich. Przygotowuje się go głównie z ciasta filo, Zobacz więcej
andakos
andakos Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pysznie & Pięknie
Baklava

Baklava 58

Baklava to deser rozpowszechniony w kuchni bałkańskiej miedzy innymi w Turcji i Grecji. Są to bardzo cieniutkie warstwy ciasta filo przełożone mielonymi orzechami lub migdałami. Polane słodkim syropem Zobacz więcej
wojtus781
wojtus781 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kulinarne odsłony pati
Baklava

Baklava 9

Baklava to tradycyjne ciasto w Turcji oraz w Grecji. Zrobione jest z ciasta filo przełożonego orzechami, które po upieczeniu zalewa się syropem. Pierwszy raz jadłam baklavę w Grecji i wtedy się w niej Zobacz więcej
Anika1
Anika1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowa kuchnia Aniki
Bakłażan

Bakłażan 3645

Bakłażan Bakłażan nazywany jest również oberżyną, gruszką miłosną, jajkiem krzewiastym lub bakmanem. A nazwa botaniczna tej rośliny to psianka podłużna. I co ciekawe nie jest to warzywo, jak Zobacz więcej
Dorodne pomidory
Dorodne pomidory Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorodne pomidory
Bakłażan

Bakłażan 2547

Bakłażan - - Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest - bloog.pl Logowanie OpenID Kliknij zaloguj się Po kliknięciu "Zaloguj" zostaniesz przeniesiony do strony logowania wp.pl. Zaloguj Zobacz więcej
Aileen
Aileen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
buena appetite
Bakłażan

Bakłażan 1665

Czy wiecie, że bakłażan uważany jest zaafrodyzjak. W niektórych państwach10 marcaobchodzone jest tzw. święto Bakmana, któremu towarzyszy zazwyczaj jedzenie wielkich ilości bakłażanów. Bakłażan czyli Zobacz więcej
anta
anta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jadło i czytadło
Baklawa

Baklawa 512

Kto by pomyślał, że jeszcze miesiąc temu nie widziałam co to jest i jak smakuje baklawa. Spróbowałam jej w Rumunii i od pierwszego kęsa zakochałam się w tym ciastku. Przewertowałam wiele przepisów ze Zobacz więcej
nikol
nikol Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nikol od Kuchni
Baklava

Baklava 416

Baklava, baklawa, bakława za tymi nazwami kryjesię bardzo słodkie i lepkie, bogate w orzechy ciasto, które pochodzi z kuchni tureckiej, spotykane również w kuchni ormiańskiej, bałkańskiej i Zobacz więcej
Anna - Kulinarne Inspiracje
Anna - Kulinarne Inspiracje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Inspiracje
Baklawa

Baklawa 311

Zawsze wydawało mi się, że zrobić baklawę to nie lada wyczyn, dlatego nawet nie próbowałam zabierać się za nią sama. Zamiast tego robiłam to, co wszyscy - czyli kupowałam baklawę w sprawdzonych Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Baklawa

Baklawa 218

Przygotowanie całości nie jest bardzo skomplikowane. Na początek musimy przygotować syrop, który musi wystygnąć. Do niedużego garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier i wodę z kwiatu pomarańczy. Zobacz więcej
Zielaczek
Zielaczek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zielakowo
Baklava

Baklava 437

Wydawało mi się, że baklava jest bardzo ciężka do zrobienia w warunkach domowych. Nie, jeśli kupimy gotowe ciasto filo! :) Wtedy praca jest szybka i przyjemna. Na przyszłość zrezygnuję z orzechów Zobacz więcej
Wasabi
Wasabi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wasabi
Baklava

Baklava 577

Baklawa, to nie jest słodki ulepek, sprzedawany w kebab barach. To jest ambrozja, której słodycz jest złożona, syrop leje się po rękach a ciepło rozchodzi się po całym ciele. Baklawa odurza, a z Zobacz więcej
Zosia samosia
Zosia samosia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z pasji dla pasji...
Bakłażan

Bakłażan 535

Czyli psianka podłużna (Solanum melongena), znany też pod nazwą: oberżyna, bakman, jajko krzewiaste oraz gruszka miłosna. Wywodzi się z Chin, gdzie jest uprawiany od ponad 4000 lat, to właśnie z Zobacz więcej
Apetyt Smaku
Apetyt Smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Apetyt Smaku
Baklava

Baklava 171

Słodka, lepiąca, orzechowa baklava. Jest to przysmak arabsko-turecki i naprawdę jest genialny. :) Ciasto filo, delikatne i baardzo kruche można przygotować samemu, ja tak zrobiłam i nie jest to wcale Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: