baklava

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Baklavę jadłam kiedyś na wakacjach. Od dawna ciekawiło mnie gotowe ciasto filo. Niestety w żadnym sklepie nie można było go … Przeczytaj cały artykuł Post Zobacz więcej
Ostatnio byłam w Spocie na warsztatach kuchni syryjskiej, gdzie przygotowywaliśmy baklavę. Była przepyszna, mały kawałeczek do kawy jest idealny. Pełna orzechów i migdałów, z dodatkiem wody różanej, Zobacz więcej
Raz Się Tyje
Raz Się Tyje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Raz Się Tyje
Baklava

Baklava 50

0
Baklava DanieCiasta, Desery, Wypieki KuchniaTurecka Składniki 250g pistacjewaga bez łupinek, posiekane 250g orzechy włoskieposiekane 250g cukier puder 2łyżeczki cynamon 1duża szczypta goździkimielone Zobacz więcej
Wulkan-smaku
Wulkan-smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wulkan smaku
Baklava

Baklava 183

1
Baklava Dodane 14 maja, 2013 w Ciasta, Desery Wspaniały deser z kuchni tureckiej. Składniki: 450 g ciasta filo 250 g orzechy włoskich 50 g orzechy laskowych 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru 150 g masła Zobacz więcej
bonappetitmonamie
bonappetitmonamie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bon appetit mon amie
Baklava

Baklava 105

1
Baklava to dość prosty do zrobienia deser, który kojarzy się głównie z kuchnią turecką czy grecką. Ja po raz pierwszy jadłam oryginalną, mega słodką i lepką baklavę turecką, posypana była pistacjami, Zobacz więcej
katarzyna.zaluska123
katarzyna.zaluska123 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cakes By Kejt
Baklava

Baklava 33

0
Baklava marzyła mi się od bardzo, bardzo dawna. Ale zawsze miałam problem z kupnem ciasta filo. Ostatnio, zupełnie przypadkiem, natknęłam się na to ciasto w nowo otwartym hipermarkecie w moim mieście, Zobacz więcej
andakos
andakos Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pysznie & Pięknie
Baklava

Baklava 51

3
Baklava to deser rozpowszechniony w kuchni bałkańskiej miedzy innymi w Turcji i Grecji. Są to bardzo cieniutkie warstwy ciasta filo przełożone mielonymi orzechami lub migdałami. Polane słodkim syropem Zobacz więcej
jaglusia
jaglusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jaglusia
Baklava

Baklava 43

5
tradycyjne przygotowuje się z cukru, wody i soku z cytryny, przygotowałam z dodatkiem miodu, który dodaje nieco innego i słodszego smaku baklawie. Pistacje są głównym składnikiem deseru, jednak Zobacz więcej
Zielaczek
Zielaczek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zielakowo
Baklava

Baklava 426

1
Wydawało mi się, że baklava jest bardzo ciężka do zrobienia w warunkach domowych. Nie, jeśli kupimy gotowe ciasto filo! :) Wtedy praca jest szybka i przyjemna. Na przyszłość zrezygnuję z orzechów Zobacz więcej
nikol
nikol Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nikol od Kuchni
Baklava

Baklava 398

4
Baklava, baklawa, bakława za tymi nazwami kryjesię bardzo słodkie i lepkie, bogate w orzechy ciasto, które pochodzi z kuchni tureckiej, spotykane również w kuchni ormiańskiej, bałkańskiej i Zobacz więcej
misiask
misiask Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Blog nieco słodzony
Baklava

Baklava 268

1
Dziś będzie nieco orientalnie, głównie za sprawą namowy paru osób ;] Krótko mówiąc upiekłam baklavę ;p żeby sobie nieco utrudnić życie nie użyłam gotowego ciasta filo. Zamiast tego przygotowałam moje Zobacz więcej
dagooshya
dagooshya Obserwuj blogaObserwujesz bloga
My Culinary Art
Baklava

Baklava 90

0
Długo się za nią zabierałam, ale w końcu przyszedł ten dzień - upiekłam Baklavę! :) Wbrew pozorom jest łatwa do wykonania, jednak trzeba do niej wiele cierpliwości. Klasyczna Baklava powinna mieć od Zobacz więcej
malinowe pocałunki
malinowe pocałunki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Malinowe Pocałunki
Baklava

Baklava 141

3
1 łyżeczka mielonego cynamonu opcjonalnie 1/3 łyżeczki zmielonych goździków syrop 3/4 szklanki wody 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 kora cynamonu Wykonanie: Gotowe Zobacz więcej
Kuchnia Marty
Kuchnia Marty Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia-Marty
Baklava

Baklava 82

1
Baklava – trzy główne składniki i mamy niepowtarzalny i wyjątkowy smak. Deser jestzwany również baklawą lub bakławą, istnieje w wielu kuchniach – tureckiej, ormiańskiej, libańskiej. Ja wzorowałam się Zobacz więcej
rustykalna kuchnia
rustykalna kuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rustykalna Kuchnia
Baklava

Baklava 74

0
Baklava, obecna w tradycjach wielu narodów, ma swój początek w Turcji. Charakteryzuje się cienkimi warstwami ciasta, orzechowym farszem i wielką słodyczą. Najpopularniejsze są wypieki z pistacjami, Zobacz więcej
CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
CooLinarNy
Baklava

Baklava 68

0
arkusz. Pozostałe przykryj ściereczką, nowy pomaluj masłem. I tak kilka razy. W opakowaniu arkuszy jest 7, ale są duże, proponuje po pomalowaniu składać je na pół, wtedy jest więcej warstw, więc po Zobacz więcej
siankoo
siankoo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
EVERYDAY FLAVOURS
BAKLAVA.

BAKLAVA. 156

1
dostać w Kuchniach Świata, zaraz się tam udałam i zaopatrzyłam porządnie. Oczywiście można się rzucić na wielką wodę i przygotować ciasto samemu. Jednak na dzień dzisiejszy wydaje mi się to strasznie Zobacz więcej
Apetyt Smaku
Apetyt Smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Apetyt Smaku
Baklava

Baklava 166

0
Słodka, lepiąca, orzechowa baklava. Jest to przysmak arabsko-turecki i naprawdę jest genialny. :) Ciasto filo, delikatne i baardzo kruche można przygotować samemu, ja tak zrobiłam i nie jest to wcale Zobacz więcej
Wrona
Wrona Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mój szał kuchenny
Baklava

Baklava 106

0
przepis na własne. Zatem na ciasto: 1 opakowanie ciasta filo pół kostki masła (100-125 g) Na nadzienie: 300 g obranych, blanszowanych migdałów (można od razu kupić pokruszone albo siekane, ale nie Zobacz więcej