bakłażan granat

Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Bakłażany z granatem

Bakłażany z granatem 49

0
{{headerMessage}}
W końcu i ja je zrobiłam. :-) Autor przepisu: Yotam Ottolenghi. Bakłażany ok. 1 kg bakłażanów, przecinam je wzdłuż na pół i miąższ kroję w kratkę nie przecinając skórki za'atar oliwa sól, pieprz Sos: Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Bakłażan i granat

Bakłażan i granat 10

1
{{headerMessage}}
Usmażony na oliwie bakłażan i czosnek, podlany balsamico i melasą daktylową plus ugotowana ciecierzyca, surowa czerwona cebula, pestki granatu, zielsko, kumin, summak, sól i pieprz. Niesamowicie fajny Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wysyłkowym lub przywieźć z Turcji, gdzie można dostać ja za grosze. Jeżeli zostanie Wam nadmiar nasion granatu można wykorzystać je do zrobienia lemoniady w towarzystwie cytryny i mięty. 2 bakłażany Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zazwyczaj planuję proszone kolację zwyprzedzeniem. Ty razem zacząłem trochę improwizować. Co do zasady kolacja miała być marokańska, wiec jak zwykle przygotowałem różne dodatki, sałatki i oczywiście Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tak bardzo uwielbiam bakłażany, że jem je do późnej jesieni, nie bacząc na to, że sezon na nie przemija. O ile w ogóle możemy mówić o sezonie, bo nawet w lecie bakłażany sprzedawane w Polsce nie są Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Bakłażan z tahini i granatem

Bakłażan z tahini i granatem 120

0
{{headerMessage}}
Po pierwsze, bardzo przepraszam, jeśli u kogoś już pada śnieg, a ja tu wpadam z bakłażanem. Ale u nas ciągle jeszcze ciepło i przyjemnie, i tyle pięknych warzyw i owoców, że nie mogłam się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bardzo interesujące połączenie smaków daje wyjątkowo ciekawą przekąskę. Charakterystyczny smak bakłażana został tu połączony z orzechami włoskimi i słodko-cierpkim smakiem granatów. Odrobina przypraw Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiedy pierwszy raz zobaczyłam okładkęksiążki Yotam'awiedziałam, że prędzej czy później spróbuje takiego bakłażana! To połączenie smaków i kolorów! Takie intrygujące! Nadszedł w końcu ten dzień i mogę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bakłażany z suszonymi ... » Bakłażany z sosem szafranowym i granatem Bakłażany w tej wersji uwielbiam. Doskonałe jako dodatek do mięs grillowanych oraz jako przekąska serwowana z bagietką. Ilość Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jeśli kochacie bakłażany oraz ich smak po upieczeniu, jeśli uwielbiacie ziarna granatu, a kolendrę dodajecie do wszystkiego, ten przepis jest dla Was. Pieczony bakłażan z zimny, gęstym, greckim Zobacz więcej
{{headerMessage}}
niejadalne, a jednak - PYSZNE! Z trudem powstrzymałam się od zjedzenia całości naraz. Niezależnie od preferencji politycznych, zdecydowanie polecam to połączenie - świetnie skomponuje się z mięsem i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bakłażany pieczone z granatem Będzie Ci potrzebne: 1 duży bakłażan granata 2 ząbki czosnku 150 ml gęstego jogurtu typu greckiego 2 łyżeczki soku z cytryny Sól Pieprz Tymianek Bakłażany, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bakłażany pieczone z granatem Będzie Ci potrzebne: 1 duży bakłażan granata 2 ząbki czosnku 150 ml gęstego jogurtu typu greckiego 2 łyżeczki soku z cytryny Sól Pieprz Tymianek Bakłażany, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Będzie Ci potrzebne: 1 duży bakłażan granata 2 ząbki czosnku 150 ml gęstego jogurtu typu greckiego 2 łyżeczki soku z cytryny Sól Pieprz Tymianek Bakłażany, często z nich korzystam w swojej kuchni. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
umiejętnościach, fotografii kulinarnej i twórczych pomysłów na gotowanie. Dzisiejszy przepis pochodzi z 'Plenty' Yotama Ottolenghi. Bakłażany w tej postaci to elegancka, niesamowita, oryginalna Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 30 min Koszt: ok. 20 zł Jeśli marzycie o potrawie egzotycznej, ale zarazem prostej w przygotowaniu to kupcie bakłażana i granat. Na pierwszy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czekałam na zrobienie tego dania odkąd znalazłam TEN film późną zimą (przepis z książki "Plenty"). Przyszedł w końcu sezon na bakłażany, a i granaty powróciły do sklepów. Londyński szef kuchni Yotam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
potrzebny jest jeszcze jeden blog z jego przepisami? Co miałam jednak zrobić, jeśli po intensywnym przeszukaniu wszystkich dostępnym mi receptur, to jego przepis najlepiej pasował do produktów, które Zobacz więcej
{{headerMessage}}
(więc co kto lubi, ale przyprawę można zmienić). Zamiast wegańskiego dipu czosnkowego można zrobić jakiś swój ulubiony (albo mój ulubiony). Składniki: małe bakłażany przyprawa zathar (sumak, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mój gust kulinarny, że najchętniej wypróbowałabym je wszystkie po kolei. Przepisy Yothama Ottolenghi pasują mi także z tego powodu, że mam okazję do wykorzystania rozmaitych przypraw, których Zobacz więcej