Ostatnio mam fazę na przepisy Yotama Ottolenghi. Nie dziwne to, bo mamy teraz bogactwo świeżych warzyw, ja wszelkie warzywa wręcz uwielbiam i czerpię z tego sezonowego bogactwa, ile się da. Ten szef
Zobacz więcej
Yotam Ottolenghi jest moim guru kulinarnym. Wiem, wiem, użyłam już tego określenia wcześniej, w odniesieniu do Davida Lebovitza. Nie zmieniłam zdania, bez obaw, David Lebovitz to guru czekoladowe i w
Zobacz więcej
Tak bardzo uwielbiam bakłażany, że jem je do późnej jesieni, nie bacząc na to, że sezon na nie przemija. O ile w ogóle możemy mówić o sezonie, bo nawet w lecie bakłażany sprzedawane w Polsce nie są
Zobacz więcej
W końcu i ja je zrobiłam. :-) Autor przepisu: Yotam Ottolenghi. Bakłażany ok. 1 kg bakłażanów, przecinam je wzdłuż na pół i miąższ kroję w kratkę nie przecinając skórki za'atar oliwa sól, pieprz Sos:
Zobacz więcej
Czekałam na zrobienie tego dania odkąd znalazłam TEN film późną zimą (przepis z książki "Plenty"). Przyszedł w końcu sezon na bakłażany, a i granaty powróciły do sklepów. Londyński szef kuchni Yotam
Zobacz więcej
Bakłażan grillowany, czyli prosty sposób na przepyszną przekąskę lub dodatek do obiadu w trakcie upalnego dnia. Dość neutralny w smaku bakłażan za sprawą grillowania staje się delikatny, aromatyczny i
Zobacz więcej
Po pierwsze, bardzo przepraszam, jeśli u kogoś już pada śnieg, a ja tu wpadam z bakłażanem. Ale u nas ciągle jeszcze ciepło i przyjemnie, i tyle pięknych warzyw i owoców, że nie mogłam się
Zobacz więcej
Wszyscy już zapewne odliczają dni do świąt, szykują menu, pakują prezenty... Ale gdzieś z tyłu głowy zaczyna plątać się myśl, że niedługo po świętach czeka nas jeszcze Sylwester. Na tą szaloną noc
Zobacz więcej
Dania przygotowane przez Yotam'a Ottolenghi obserwuję w internecie od dawna. Może wynika to z sentymentalnych wspomnień z wizyt w Londynie u mojej siostry? To Ona pokazała mi po raz pierwszy mały
Zobacz więcej
Bardzo smaczny bakłażan, często jest niedoceniany przez nas. Ma w sobie wiele składników odżywczych i warto go zajadać. Grillowany bakłażan jest pyszny a pestki granatu podkreślają jego wyjątkowy
Zobacz więcej
Zazwyczaj planuję proszone kolację zwyprzedzeniem. Ty razem zacząłem trochę improwizować. Co do zasady kolacja miała być marokańska, wiec jak zwykle przygotowałem różne dodatki, sałatki i oczywiście
Zobacz więcej
Kiedy ten blog istniał jeszcze wyłącznie w mojej głowie, obiecałam sobie, że nie będzie na nim przepisów Nigelli i Jamiego. Po pierwsze, oboje są już i tak wszechobecni, po drugie - po cichu przyznam,
Zobacz więcej
Jeśli kochacie bakłażany oraz ich smak po upieczeniu, jeśli uwielbiacie ziarna granatu, a kolendrę dodajecie do wszystkiego, ten przepis jest dla Was. Pieczony bakłażan z zimny, gęstym, greckim
Zobacz więcej
Wszelkie dania jednogarnkowe to idealna propozycja dla zabieganych. Kiedy chcemy po przyjściu z pracy/szkoły szybko zjeść obiad i zająć się czymś innym, warto przygotować sobie posiłek dzień
Zobacz więcej
Jeden z najbardziej popularnych przepisów Yotama Ottolenghi, pochodzący z książki Jerusalem. Bardzo aromatyczne, lekko pikantne danie o orientalnym smaku. Dość lekkie, bardziej sprawdzi się jako
Zobacz więcej
Kiedy pierwszy raz zobaczyłam okładkęksiążki Yotam'awiedziałam, że prędzej czy później spróbuje takiego bakłażana! To połączenie smaków i kolorów! Takie intrygujące! Nadszedł w końcu ten dzień i mogę
Zobacz więcej
Bakłażan z sosem jogurtowym i granatem – Lazy Sunday | Leniwa Niedziela | lifestyle blog Leniwa niedziela O mnie Reklama Kontakt polski English (angielski) Kuchnia Lifestyle Ogród DIY Podróże
Zobacz więcej
Bakłażany z suszonymi ... » Bakłażany z sosem szafranowym i granatem Bakłażany w tej wersji uwielbiam. Doskonałe jako dodatek do mięs grillowanych oraz jako przekąska serwowana z bagietką. Ilość
Zobacz więcej
Usmażony na oliwie bakłażan i czosnek, podlany balsamico i melasą daktylową plus ugotowana ciecierzyca, surowa czerwona cebula, pestki granatu, zielsko, kumin, summak, sól i pieprz. Niesamowicie fajny
Zobacz więcej