bakłażan granat

Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Bakłażany z granatem

Bakłażany z granatem 38

0
W końcu i ja je zrobiłam. :-) Autor przepisu: Yotam Ottolenghi. Bakłażany ok. 1 kg bakłażanów, przecinam je wzdłuż na pół i miąższ kroję w kratkę nie przecinając skórki za'atar oliwa sól, pieprz Sos: Zobacz więcej
wysyłkowym lub przywieźć z Turcji, gdzie można dostać ja za grosze. Jeżeli zostanie Wam nadmiar nasion granatu można wykorzystać je do zrobienia lemoniady w towarzystwie cytryny i mięty. 2 bakłażany Zobacz więcej
Zazwyczaj planuję proszone kolację zwyprzedzeniem. Ty razem zacząłem trochę improwizować. Co do zasady kolacja miała być marokańska, wiec jak zwykle przygotowałem różne dodatki, sałatki i oczywiście Zobacz więcej
Tak bardzo uwielbiam bakłażany, że jem je do późnej jesieni, nie bacząc na to, że sezon na nie przemija. O ile w ogóle możemy mówić o sezonie, bo nawet w lecie bakłażany sprzedawane w Polsce nie są Zobacz więcej
Po pierwsze, bardzo przepraszam, jeśli u kogoś już pada śnieg, a ja tu wpadam z bakłażanem. Ale u nas ciągle jeszcze ciepło i przyjemnie, i tyle pięknych warzyw i owoców, że nie mogłam się Zobacz więcej
Bardzo interesujące połączenie smaków daje wyjątkowo ciekawą przekąskę. Charakterystyczny smak bakłażana został tu połączony z orzechami włoskimi i słodko-cierpkim smakiem granatów. Odrobina przypraw Zobacz więcej
Kiedy pierwszy raz zobaczyłam okładkęksiążki Yotam'awiedziałam, że prędzej czy później spróbuje takiego bakłażana! To połączenie smaków i kolorów! Takie intrygujące! Nadszedł w końcu ten dzień i mogę Zobacz więcej
Bakłażany z suszonymi ... » Bakłażany z sosem szafranowym i granatem Bakłażany w tej wersji uwielbiam. Doskonałe jako dodatek do mięs grillowanych oraz jako przekąska serwowana z bagietką. Ilość Zobacz więcej
Jeśli kochacie bakłażany oraz ich smak po upieczeniu, jeśli uwielbiacie ziarna granatu, a kolendrę dodajecie do wszystkiego, ten przepis jest dla Was. Pieczony bakłażan z zimny, gęstym, greckim Zobacz więcej
niejadalne, a jednak - PYSZNE! Z trudem powstrzymałam się od zjedzenia całości naraz. Niezależnie od preferencji politycznych, zdecydowanie polecam to połączenie - świetnie skomponuje się z mięsem i Zobacz więcej
Będzie Ci potrzebne: 1 duży bakłażan granata 2 ząbki czosnku 150 ml gęstego jogurtu typu greckiego 2 łyżeczki soku z cytryny Sól Pieprz Tymianek Bakłażany, często z nich korzystam w swojej kuchni. Zobacz więcej
umiejętnościach, fotografii kulinarnej i twórczych pomysłów na gotowanie. Dzisiejszy przepis pochodzi z 'Plenty' Yotama Ottolenghi. Bakłażany w tej postaci to elegancka, niesamowita, oryginalna Zobacz więcej
Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 30 min Koszt: ok. 20 zł Jeśli marzycie o potrawie egzotycznej, ale zarazem prostej w przygotowaniu to kupcie bakłażana i granat. Na pierwszy Zobacz więcej
Czekałam na zrobienie tego dania odkąd znalazłam TEN film późną zimą (przepis z książki "Plenty"). Przyszedł w końcu sezon na bakłażany, a i granaty powróciły do sklepów. Londyński szef kuchni Yotam Zobacz więcej
potrzebny jest jeszcze jeden blog z jego przepisami? Co miałam jednak zrobić, jeśli po intensywnym przeszukaniu wszystkich dostępnym mi receptur, to jego przepis najlepiej pasował do produktów, które Zobacz więcej
Kiedyś pisałam o tym, że dostałam pewną przyprawę z Libanu...nie wiedziałam, co to za jedna więc sypałam ją to tu, to tam. Pewnego razu, przeglądając blog Vegan Nerd, natknęłam się na przepis na Zobacz więcej
mój gust kulinarny, że najchętniej wypróbowałabym je wszystkie po kolei. Przepisy Yothama Ottolenghi pasują mi także z tego powodu, że mam okazję do wykorzystania rozmaitych przypraw, których Zobacz więcej
. Bakłażany są pyszne! Nie wolno jedynie żałować oliwy - trzeba dać jej dużo. Sos maślankowy to prawdziwe odkrycie - będzieświetny do wielu innych dań. składniki 2 duże i długie bakłażany (użyłam Zobacz więcej