baklazan pieczony w piekarniku

tymianek Cukinie i baklazan pokroilam w plastry, doprawilam, polalam 2 lyzkami oliwy i wstawilam do piekarnika na 20 minut w 200C. Cebule z czosnkiem podsmazylam na 2 lyzkach oliwy dodalam obrane i Zobacz więcej
do piekarnika. Piec ok 50 min. Sprawdzić patyczkiem, czy baklazan jest miękki. Można przykryć folią aluminiową i tak piec.Pomidoryszybko się upieką. Pilnujemy bakłażana :) Przed końcem pieczenia Zobacz więcej
Kolejna smaczna proscizna. Przyznam, ze jestem fanka takich wlasnie przepisow. Ma byc zdrowo, smacznie i w miare szybko no i oczywiscie cos nowego, jak najczesciej cos nowego, kilka razy w tygodniu w Zobacz więcej
ok 180 stopni razem z zielona ostra papryczka stanowiaca dodatek doskonale przelamujacy smak sera. Naczynie/blache w ktorej bedziemy piec sakiewki smarujemy oliwa ale delikatnie. Nie chcemy zeby Zobacz więcej
Bardzo, ale to bardzo lubię bakłażana. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że darzę go uczuciem wyjątkowym. Najczęściej po prostu polewam go oliwą i piekę w piekarniku. Tym razem zrobiłam sałatkę Zobacz więcej
bazylii --cienka warstwa beszamela --ser pecorino --znow cieniutka warstwa sosu pomidorowego --platy lasagnii Pokrywamy tak warstwy az do wyczerpania skladnikow,pamietajac o lisciach bazylii. Zobacz więcej
Danie idealne na przystawke,lub jak kto woli kolacje we dwoje,bo jesli przekroimy baklazan na pol,--mamy danie dla dwojga. Polecam je rowniez dla dzieci ,bo wypelnione sa farszem -samo Zobacz więcej
. Kolejne warstwy: -sos pomidorowy -baklazan -starta mozzarella i parmezan -sol i pieprz Powtarzamy czynnosc do wyczerpania skladnikow,gore stanowi parmezan i mozzarella,na koniec okrywamy naczynie Zobacz więcej
sosu pomidorowego nastepnie: -plasterki lasagnii -plasterki baklazana -warstwa sosu -parmezan i mozzarella tarta,sol i pieprz -warstwa makaronu Powtarzamy kolejno warstwy,,ostatnia jest lasagnia i Zobacz więcej
porcje 30 minut przygotowania 10 minut pieczenia Konfitura z baklazana: 2sredniej wielkosci baklazany cebula zabek czosnku 2 pomidory oliwa z oliwek, kilka lyzek sol, pieprz 3 lyzki octu balsamico Zobacz więcej
emilia
emilia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Turcja od kuchni
Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany 486

0
obsmazyc na oleju ze wszystkich stron. Ja robie inaczej poniewaz baklazan przy smazeniu wciaga duzo tluszczu, zmienia smak i jest ciezkostrawny. Druga szkola ktora ja preferuje to aby baklazan byl Zobacz więcej
. Ciasto wyjąc z lodówki, rozwalkowac, ulozyc w formie do tarty, wylać na to masę serowa, pokrojone w cieniutkie plastry, wzdloz, cukinie, układamy na masie, tak, zeby utworzyły formę platkow kwiatu. Zobacz więcej
://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/baklazan/baklazan_faszerowany_miesem/przepis.html Składniki na 2 porcje: 1 duży bakłażan 4 łyżki oliwy z oliwek 250 g mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub Zobacz więcej
ulazgi
ulazgi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W kuchni Uli
Pasta z bakłażanów.

Pasta z bakłażanów. 75

0
bakłażany 3-4 łyżki oliwy z oliwek pęczek świeżej natki pietruszki 2 ząbki czosnku kumin do smaku sól pieprz kolorowy Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Umyte i osuszone bakłażany Zobacz więcej
Tak jakos sie zlozylo,ze baklazan byl nieco na boku moich kulinarnych wpisow,co nie znaczy,ze przyrzadzam go rzadko-alez skad!,jest czestym gosciem na moim stole i to sobie chwale. Dzisiaj proponuje Zobacz więcej
stanowia pokruszone platy lasagnii,ricotta,nieco warzyw i beszamela,permezan ,wiorki masla i oczywiscie sol i pieprz. Naczynie okrywamy szczelnie folia aluminiowa. Piekarnik nagrzewamy do 200st.C Zobacz więcej
olej, wrzucamy mięso i podsmażamy. 3. Paprykę kroimy w kostkę. Cukinie w plasterki 4. Do miski przekładamy podsmażone mięso, dodajemy pomidory w puszce. Na patelnię wrzucamy pokrojona paprykę, Zobacz więcej
Male znane i jeszcze mniej uzywane w polskiej kuchni warzywo- szkoda,bo daje ogrom mozliwosci kulinarnych. Dzisiaj podaje przepis na wspaniale nadziewane miesem baklazany zapiekane w sosie Zobacz więcej
Taka przekaske mozemy smialo serwowac na letnia kolacje,jest lekkostrawna,mimo smazenia no i oczywiscie zdrowa. Zawiera zaledwie kilka skladnikow,dlatego tez robi sie je dosc szybko,w zasadzie tylko Zobacz więcej
polewamy niewielka iloscia sosu pomidorowego,nastepnie ukladamy pokrojona mozzarelle i posypujemy tartym parmezanem. Powierzchnie posypujemy sola i pieprzem. Kladziemy kolejna warstwe,postepujac w Zobacz więcej