bakłażan sophie dahl

życie. Z nowymi książkami szybko zawieram znajomość. Dokładnie je przeglądam, czytam przepisy, zaznaczam te, które jako pierwsze wypróbuję. W książce kulinarnej ważne są nie tylko receptury. Dużą Zobacz więcej
pajjka
pajjka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
I ♥ Breakfast
378.

378. 81

0
Jajko w koszulce w pikantnych bakłażanach z zieloną cebulką ; bułka pełnoziarnista ; sok pomarańczowy Poached egg in spiced aubergine with green onion ; wholegrain bun ; orane juice Zainspirowana Zobacz więcej
Bardzo lubię bakłażany, najlepszego dotychczas jadłam chyba w Grecji, nadziewany, zapieczony, przepyszny. Ta wersja jest z sosem pomidorowym i serami – mozzarellą i parmezanem. Można pomiędzy warstwy Zobacz więcej
Przeglądając przy porannej kawie książkę Sophie Dahl, od razu wiedziałam że zrobię to danie. Moje smaki! B a k ł a ż a n y z pomidorami, rzecz prosta i dobrze mi znana, ale nigdy nie jadłam ich w Zobacz więcej
by dopasować jakieś mięsiwo do tego dania, choćby pierś z kurczaka by się tu sprawdziła. Zapiekana według przepisu Sophie Dahl "Apetyczna Panna Dahl", której poświęcę wkrótce osobny post, bo jest Zobacz więcej
układam ciepłe warzywa, a na nich ser. Podaję z bagietką. Uwagi: 1. Przepis pochodzi z książki Sophie Dahl "Miss Dahl's volumptuous delights", o której pisałam miesiąc temu. 2. Grillowana cukinia Zobacz więcej
Bakłażany uwielbiam bezgranicznie ... prawie tak samo bardzo jak pomidory :) Mogę je jeść w ramach każdego posiłku i na setki sposobów, choć te najprostsze wersje kuszą mnie zawsze najbardziej. Zobacz więcej
bakłażana. Następnie posyp bazylią, dodaj trochę sosu i posyp odrobiną parmezanu. Powtarzaj warstwy bakłażan, bazylia, sos i parmezan kończąc na sosie aż wszystko zużyjesz. Wierzch posyp większą Zobacz więcej
Sophie Dahl "Na każdą porę. Rok w przepisach"- recenzja Książkę Sophie Dahl "Na każdą porę. Rok w przepisach" zobaczyłam pierwszy raz podczas dużych zakupów. Spieszyłam się jednak bardzo i nie miałam Zobacz więcej
tygodniu wciąż jestem zmobilizowana i ważnej rzeczy już nie odpuszczę, ale obiecuję poprawę i w zakresie kulinariów i publikacji postów i przygotuję może już kilka kolejnych świątecznych inspiracji Zobacz więcej
W ramach kulinarnego cyklu, który rozpoczęłam w ubiegłym tygodniu mam dla Was przepis na jajko w koszulce na potrawce z bakłażana. Znowu skorzystałam z przepisu Sophie Dahl z książki: "Na każdą porę Zobacz więcej
ciepłego bakłażana, po 2 burgery (albo 1 dużego, jeśli smażymy pokaźne sztuki), porcję marynowanej cebuli i zamykam górną częścią bułki. Można wzbogacić o plasterek pomidora, rukoli, dodatek Zobacz więcej
Kupiłam sobie From season to season. A year in recipes* Sophie Dahl i pochłonełam książkę w jeden wieczór! Nie jestem może wiarygodnym źródłem takich recenzji, bo naprawdę nietrudno mnie zachwycić w Zobacz więcej
pajjka
pajjka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
I ♥ Breakfast
398.

398. 159

0
Boże, jakie to było dobre ! Smażone brzoskwinie ricottą, syropem klonowym, cynamonem, migdałami i rodzynkami Fried peaches with ricotta, maple syrup, cinnamon, almonds & raisins RECENZJA KSIĄŻEK: Zobacz więcej
ładną czcionką i przepisami, bo jest tu kilka ciekawych pozycji, np. naleśniki sezamowe, karmelizowana brukselka czy keczup ze śliwkami. Ale gdybym tę pozycję lepiej poznała, nie kupiłabym jej, bo Zobacz więcej
BOŻE NARODZENIE Babka cytrynowa z żurawinami Baba drożdżowa czekoladowa Baba drożdżowa (Neli Rubinstein) Baba drożdżowa podolska (puszysta) Babka pomarańczowo migdałowa (z mąką ryżową) Christmas cake Zobacz więcej
z żurawinami Shortbread Skórka pomarańczowa Sos tatarski Stollen (niemiecki) Stollen II (niemiecki) Stollen III z żurawinami i marcepanem (niemiecki) Śledzie marynowane - inlagd sill (szwedzkie) Zobacz więcej
(austriacki) Drożdżowy wieniec żurawinowo marcepanowy (duński) Drożdżowy wieniec z wiśniami i migdałami (skandynawski) Drożdżówki żurawinowe z marcepanem Eggnog Elisenlebkuchen niemieckie pierniczki Zobacz więcej
(ciasteczka migdałowe) Rogale świętomarcińskie Rolada z faszerowanego szczupaka Sałatka śledziowa z burakami (szwedzka) Schab pieczony z liści laurowymi Schab z nadzieniem jabłkowo żurawinowym Zobacz więcej