bakłażan w sosie słodko-kwaśnym

Wegańskie kotleciki z kaszy jaglanej i bakłażana z sosem słodko-kwaśnym. Składniki: - 3/4 szklanki kaszy jaglanej - 1 średni bakłażan - 1 łyżka sosu sojowego - bułka tarta - sól - pieprz - oliwa Sos Zobacz więcej
Postanowione. W październiku wracamy na Sycylię :) Zanim to nastąpi przypominamy sobie sycylijskie smaki. Taki na przykład misz-masz bakłażanowy w słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem migdałów i rodzynek. Zobacz więcej
Bakłażany w sosie słodko - kwaśnym z oliwkami (Caponata) Pozostajemy w klimacie słonecznej Italii, kolejne włoskie danie, dzisiaj jedzone już w ogrodzie:) Nareszcie pogoda jest wspaniała i można Zobacz więcej
i słodko-słony sos . Do tego - solone orzeszki ziemne. Danie specyficzne, ale smakowało mi bardzo. Lekkie, pożywne, niebanalne. Polecam serdecznie! Bakłażan po azjatycku z dymką, bazylią, imbirem i Zobacz więcej
Szkara
Szkara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
troche-bardziej
232

232 102

0
panini z grillowanym bakłażanem, pomidorem, serem kozim, tapenadą z czarnych oliwek, sosem słodko-kwaśnym i bazylią Napisałabym coś, ale nie mam czasu. Przygotowania do świąt pełną parą. Jedynie mogę Zobacz więcej
GRACE MOORE
GRACE MOORE Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lunch dla każdej kobietki
Caponata

Caponata 123

0
. Przygotowywano ją z mątwy, bakłażanów i selera z dodatkiem słodko-kwaśnego sosu.Caponata - podawana na zimno - jako przystrawka bądź dodatek do dań nieco treściwszych. Zapraszam do spróbowania, Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Caponata

Caponata 164

0
Caponata- domowe, pachnące Sycylią danie pełne warzyw, z przewagą bakłażana. Dla mnie to jeden ze smaczniejszych sposobów na podanie oberżyny. Pomidorowy sos z wyraźną słodko-kwaśną nutą, dodatkiem Zobacz więcej
Aromatyczne, słodko-kwaśne curry, któremu wyrazu nadaje masło orzechowe i podprażone na patelni wiórki kokosowe. Curry z batata i bakłażana z masłem orzechowym i wiórkami kokosowymi Wykonanie: Cebulę Zobacz więcej
Kotany o smaku słodko- kwaśnym( swoją drogą uwielbiam te przyprawy ) i dolałam trochę sosu rybnego , 2 ząbki posiekanego czosnku .Paseczki leżały sobie w lodowce około 5 godzin Na oliwie podsmażyłam Zobacz więcej
, wytworzony sos miał wtedy słodko- kwaśny smak. Można podać na małe spotkanie kawalerskie czy panieńskie :) A z ryżem będzie dość sutym, choć bezmięsnym daniem. Sezon na bakłażany u Zobacz więcej
do innego naczynia i przestudzić. Dodać pure ziemniaczane i wymieszać nadzienie do pierogów. Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi . Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z sosem Zobacz więcej
chili 1/2 papryki czerwonej 3 łyżki sosu słodkokwaśnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 cm imbiru świeżego Piersi z kurczaka pokroiłam w drobną Zobacz więcej
8 tortilli 1 bakłażan 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli 700 gram filetowanego udźca z kurczaka 1 słoik sosu słodko-kwaśnego lub meksykańskiego 1 Zobacz więcej
i wędzonym kurczakiem Klopsiki z chorizo Klopsiki drobiowe Szaszłyki z łososia i cukinii Ziemniaki zapiekane z serem, papryką i cukinią Tureckie chlebki z mięsnym farszem Terrina z łososia Oliwkowo - Zobacz więcej
Wiem dlaczego niektórzy mówią, że nie lubią warzyw - bo nigdy ich nie piekli. Chociaż miękka papryka z leczo, duszone bakłażany albo grillowane kabaczki też są niczego sobie, to jednak nic nie dodaje Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Caponata

Caponata 167

0
Caponata. Na to hasło od razu staję się głodna. Jest to typowo sycylijskie danie, w którego skład wchodzą obecnie tylko warzywa, lecz dawniej była to potrawa rybna serwowana w caupone, czyli w Zobacz więcej
Ostatnimi czasy dosyć często można zastać u mnie sos słodko-kwaśny z kurczakiem i ryżem. Jest to danie, które według mnie przygotowuje się szybko (pomijając etap krojenia) i prosto. Dodatkowo nie Zobacz więcej
. Dodajemy groszek i marchewkę, makaron i mięso również. Mieszamy wszystko ze sobą, przykrywamy pokrywką i dusimy. Dusimy około 10 minut. Wszystkie składniki powinny dojść. Można podawać potrawę z Zobacz więcej
Caponata to typowy produkt kuchni sycylijskiej. Klasyczna wersja caponaty – palermitańska to mieszanka smażonychwarzyw (głównie bakłażanów) z sosem pomidorowym, selerem, cebulą, oliwkami i kaparami. Zobacz więcej
Sauté
Sauté Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sauté
Pieczony pstrąg na caponacie

Pieczony pstrąg na caponacie 95

0
Nie dajcie się zwieść - caponata wygląda jak zwykła potrawka z warzyw. Jednak już pierwszy kęs będzie dla Was niespodzianką: słodko-kwaśny smak pochodzący od oliwek, kaparów, octu winnego i brązowego Zobacz więcej