bałabucha

ZOBACZ TAKŻE:

PrzepisyJoli
PrzepisyJoli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy Joli
BAŁABUCHY

BAŁABUCHY 257

BAŁABUCHY - to bułeczki z mojego rodzinnego domu, można je podawać ze śmietaną, kefirem, maślanką, zsiadłym mlekiem. Składniki na bułki: Ok. 1 kg mąki Szklanka ciepłego mleka szklanki oleju 3 jajka Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakujmy.pl
Kombucha (kombucza)

Kombucha (kombucza) 43

Ciekawa jest historia tego napoju, uważanego za herbatę grzybową. Gdy Japończycy badali przyczyny długowieczności mieszkańców Kaukazu, odkryli, że piją oni regularnie ten napój, który ma wiele Zobacz więcej
Kombucha, czyli grzyb herbaciany lub grzybek japoński i uzyskiwany z niego napój to znany od około 2000 lat na Dalekim Wschodzie tzw. eliksir zdrowia i długowieczności. Lista jego korzyści zdrowotnych Zobacz więcej
Bakłażan, papryka i pomidory to doskonałe trio. W kuchni z różnych stron Świata to połączenie występuje w najprzeróżniejszych formach - może być serwowane w postaci węgierskiego leczoczybałkańskiego Zobacz więcej
Wspaniałe danie (owszem WSPANIAŁE!). Na niedzielny obiad, na święta lub na zwykły dzień. Do serwowania na gorąco, na obiad, lub na zimno jako genialna wędlina do chleba. Prze-pysz-na! Rolada ze schabu Zobacz więcej
DFFFF
DFFFF Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szef kuchni odleciał
Śledzie a la matbucha

Śledzie a la matbucha 31

Śledzie a la matbucha to śledzie z pieczoną papryką i kuminem O, to są śledzie w stylu arabskim mocno. Wiem, że tam się generalnie nie jada ryb, ale to takie fusion. Polecam, tyle powiem. Składniki na Zobacz więcej
„Wieczór andrzejkowy zaczynano najczęściej od lania do skopka z zimną wodą wosku, cyny albo ołowiu, roztopionych na piecu. Wosk albo metale wpuszczano do wody wąską strużką przez uchwyt klucza, bo Zobacz więcej
Ze wszystkich moich dań tygodnia marokańskiego, ta prosta przystawka wygląda chyba najskromniej. Jednak odniosła w naszym domu największy sukces i mam olbrzymią ochotę zrobić ją wkrótce jeszcze raz (i Zobacz więcej
DFFFF
DFFFF Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szef kuchni odleciał
Matbucha

Matbucha 26

Niby to kuchnia marokańska, a w Izraelu i ponoć USA prawie jak danie narodowe :-) Skoro ta przystawka doczekała się statusu pareve (w kuchni żydowskiej - danie neutralne), musi być godna zgłębienia! Zobacz więcej
Kombucha jest chyba najpopularniejszym fermentowanym napojem, który od wielu lat zyskuje uznanie w wielu krajach. Powstaje na bazie słodkiej herbaty dzięki grupie mikroorganizmów – scooby tzw matki, Zobacz więcej
sweet cherimoya
sweet cherimoya Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sweet cherimoya
Bûche de Noël

Bûche de Noël 38

Ostatnio moja ulubiona blogerka kulinarna pokazała u siebie przepis na makowiec. I pytała niepewnie czy nie zwariowała, skoro po świętach piecze takie ciasta. Jak dla mnie nic w tym dziwnego, bo ja na Zobacz więcej
adi
adi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szelmostwa Lisa
Chałabała

Chałabała 17

ręko-czyny kreatywnie, ekologicznie, zdrowo... Zobacz więcej
SUROWIEC -szynka 5 kg -boczek bez skóry dość chudy 4 kg -podgardle bez skóry (najlepiej z przyrostem mięsnym )1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona nie jodowana 17-18 g/kg -gorczyca biała Zobacz więcej
placki owsiane z granatem i masłem migdałowym Zobacz więcej
Just a SALAD
Just a SALAD Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just a SALAD
WYBUCHOWY DUET

WYBUCHOWY DUET 34

Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, jabłka cudownie się w nim zatapiają, dodałam je pomiędzy warstwy ciasta, dzięki czemu znalazły się nie tylko na jego wierzchu. Pożarłam 2 kawałki kiedy było jeszcze Zobacz więcej
wegujemy
wegujemy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wegujemy
Kombucha - co to jest? jak hodować?

Kombucha - co to jest? jak hodować? 48

Grzyb kombucha jest zlepkiem kilku rodzajów drożdży i bakterii, które żyją w symbiozie (SCOBY – Symbiotic Culture Of Bacteria + Yeast). Ma galaretowatą formę i beżowy kolor. Grzyb używany jest do Zobacz więcej
Teraz gdy na pólkach pełno majonezów warto choć na Święta zrobić własny . Czas : 15 minut litra oleju ( słonecznikowy lub z pestek winogron ) 1/3 szklanki przegotowanej , ostudzonej wody Włożyć Zobacz więcej
Śledź z pysznymi, różnymi dodatkami posmakuje każdemu wielbicielowi tej rybki. Słone i słodkie smaki świetnie się tutaj uzupełniają. Idealna propozycja na wigilię i święta. Składniki: 6 filetów Zobacz więcej
Od wczoraj jestem posiadaczką kombuchy. Jeszcze niewiem jak smakuje, Wstawiłam słój i czekam . A tymczasem zagłębiam się w lekturze na temat właściwości leczniczych i działania kombuchy. KOMBUCHA Zobacz więcej
Kombucha (w skrócie) to sfermentowana herbata, nie znaczy to oczywiście "zepsuta", a wzbogacona o korzystne dla naszej flory bakteryjnej bakterie, podobne do tych, które znajdują się w jogurtach. Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: