Przepis na baozi

Powiązane przepisy:

Było trochę cicho bo nasz dwuszereg zdziesiątkowała grypa. Dzisiaj kończy się konkurs kulinarny na stronie www.zmiksowani.pl w którym tym o to postem bierzemy udział. Potrawy mają być inspirowane Zobacz więcej
Mam syna.Syn jest człowiekiem nietuzinkowym. Lubi jeść, lubi gotować. Lubi robić w życiu i w kuchni coś szczególnego, "coś co ma smak". Potrawy kuchni chińskiej zawsze mu smakowały, więc matka, z Zobacz więcej
Dziś wpis będzie po chińsku. Nie oznacza to oczywiście, że opanowałem kolejny (albo może pierwszy) język obcy. Nie oznacza to również, że będę pisał o metodologii budowy dróg w Stołecznym Królewskim Zobacz więcej
Bułeczki baozi wywodzą się z kuchni chińskiej. Mają zróżnicowane nadzienie, często resztkowe, są gotowane na parze i są popularnym (i pysznym!) streetfoodem. Nigdy nie jadłam prawdziwych baozi, ale Zobacz więcej
Ola Milc
Ola Milc Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bake with Ola
Najedzeni Fest! Ostatki

Najedzeni Fest! Ostatki 9

Wczoraj miałam okazję być w świetnym miejscu, jakim jest kompleks Tytano na Dolnych Młynach w Krakowie. Dlaczego akurat tam? Bo było Najedzeni Fest!, czyli pełno pysznego jedzenia, uroczych psów i Zobacz więcej
Ostatni epizod pierogowej krucjaty. Tym razem udajemy się do Kanton Dim Sum House na Węgłową, gdzie restauracje padają równie często jak na Czystej. Po dwóch wizytach podejrzewam jednak, że akurat ten Zobacz więcej
Chińskie bułeczki na parze BAOZI to nic innego jak “kluski gotowane na parze, charakterystyczne dla kuchni chińskich, ale jadane także w Malezji i Singapurze. Popularne w restauracjach chińskich na Zobacz więcej
Nikuman to popularne w Japonii danie gotowane na parze. Do Kraju Kwitnącej Wiśni przywędrowały z Chin, gdzie nazywa się je baozi, ale ja poznałam je najpierw jako właśnie nikuman :) Trudno powiedzieć, Zobacz więcej
Chińskie bułeczki na parze BAOZI to nic innego jak “kluski gotowane na parze, charakterystyczne dla kuchni chińskich, ale jadane także w Malezji i Singapurze. Popularne w restauracjach chińskich na Zobacz więcej
hyouro
hyouro Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Recipe number 69111
Mantou (饅頭)

Mantou (饅頭) 490

Mántóu(uproszczony: 馒头; tradycyjny: 饅頭; Pinyin: mántóu), czyli chińskie bułeczki na parze (nie mylić z Bāozi). Bardzo popularne w północnych partiach Chin, gdzie głównie uprawia się zbozę a nie ryż. Zobacz więcej
W drugiej edycji widelcowych podsumowań zapraszamy Was na opis wydarzeń zdrugiej połowy stycznia 2016 i propozycje na pierwszą połowę lutego, którą zwieńczą oczywiście walentynki. Z tej okazji Zobacz więcej
Niedawno na Kazimierzu, w bliskim sąsiedztwie indyjskiego street fooduCurry uporaz japońskiej restauracjiHana Sushi, powstał niewielki lokalik Kanton Dim Sum House. Mieści on zaledwie kilka osób i Zobacz więcej
Bardzo lubię Baozi- te puszyste, pyszne chińskie bułeczki gotowane na parze. Można je robić z mięsem, warzywami, owocami morza i zawsze smakują wyśmienicie. Zrobiłam Baozi z indykiem, kapustą Zobacz więcej
Dim sum to określenie różnych lekkich przekąsek spożywanych tradycyjnie w południowych Chinach. Dim sum to nie tylko pierożki. Za tą nazwą stoi długa chińska tradycja spożywania małych przekąsek do Zobacz więcej
FactoryOfTaste
FactoryOfTaste Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Factory of Taste
Chili garlic sauce

Chili garlic sauce 25

I love chili. Chili is sweet but also hot (like my wife :) ). The easiest way to use chili is make a sauce. Simple chili garlic sauce can be used as additional ingredient of many dishes or dipping Zobacz więcej
Powiedzieć, że ten bar jest niepozorny to jak nie powiedzieć nic. I chociaż po latach, mierzonych w tysiącach zjedzonych pierożków, sami już nie wiemy jak to się stało, że dotarliśmy w jego Zobacz więcej
Uff. Trochę mnie nie było ze względu na to, że chciałem podsumować konkurs w postaci wpisu, a całe zamieszanie z nim związane trwało dłużej niż się spodziewałem :) Sponsor jakim był sklep Zobacz więcej
Chińskie bułeczki, którymi mogłabym się objadać cały dzień - idealne na śniadanie ale i maczane w ulubionym, pikantnym sosie także na obiad. Puszyste, niesamowicie mięciutkie o przepyszny, Zobacz więcej
Kuchnia chińska na obczyźnie to dla nas stosunkowo nowy temat. Niezależnie od tego gdzie się z nią spotykamy (poza własnym gastro-podwórkiem m.in. Londyn, Berlin, Sztokholm, Tokio czy Hanoi) mamy Zobacz więcej
jemto
jemto Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jemto
Baozi

Baozi 1227

Baozi Baozi – mój śniadaniowy przysmak w Chinach. W drodze do szkoły kupowałam je obok mojego osiedla i jadłam razem z innymi w metrze… Wiem, w metrze nie powinno się jeść ale tam żyłam inaczej. Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: