baranina duszona

Baraninę kupiłam przypadkowo, stojąc w kolejce za wołowiną ;) Niestety nie za często można spotkać w sprzedaży baraninę, więc niewiele myśląc nabyłam ją i wrzuciłam do zamrażarki. Tam trochę na mnie Zobacz więcej
Zdaje sobie sprawe, ze baranina ma bardzo specyficzny smak, ktory nie kazdemu odpowiada, ja jednak bardzo lubie jej wyrazny, zdecydowany charakter. W moim domu rodzinnym w ogole nie jadalo sie Zobacz więcej
do dzisiaj tkwiłabym w przekonaniu ze mogę się bez cytryn obejść, gdyby nie fakt, że znaleźliśmy świetne ich źródło. I nagle okazało się, że są świetne! Że bardzo je lubię, że podkręcają każde danie. Zobacz więcej
Od lat fascynuje mnie bułgarska potrawa - giuwecz. Jak by na nią spojrzeć to jest z nią tak jak z naszym bigosem. Co dom i kraina geograficzna to inny. Jest giuwecz z baraniną i jest z wieprzowiną. Zobacz więcej
Prosto, szybko i smacznie.. biała kiełbasa 2 -3 cebule smalec przyprawa do steków Kiełbasę włożyć do rondla, zalać zimną wodą. Dodać 2 łyżki smalcu i parzyć na małym ogniu bez przykrycia. Kiełbasę Zobacz więcej
przepisów Chilifigi! Będą pierogi, domowy chleb, drożdżówki i serniki, karp z masełkiem i śledzie po kaszubsku. Będzie ogórkowa i barszcz z uszkami, duszona baranina i zupa z dyni. I gorąca czekolada Zobacz więcej
Buglama - to duszone mięso z kurczaka lub baranina z warzywami. Składniki: 1 kg. udek z kurczaka 3 duże bakłażany 2 duże pomidory 2 duże cebule '1 duży kawałek pora 2 ząbki czosnku natka pietruszki Zobacz więcej
Brzmi dostojnie a tymczasem to prosta i szybka w przyrządzeniu potrawa. Super dodatek do mięsa, szczególnie wieprzowiny i baraniny. 2 – 3 główki czosnku, 50 dkg. pieczarek, 1 łyżka soku z cytryny, 4 Zobacz więcej
Sól rozmarynowo-limonkowa Bardzo aromatyczna sól Potrzebujemy: 0,25 kg grubej soli morskiej drobno startą skórkę z 1 limonki kilka gałązek rozmarynu makutrę i pałkę do ucierania Do makutry wysypujemy Zobacz więcej
Domlama- to duszone warzywa z mięsem. To danie jest bardzo popularne w Azji Srodkowej. Jest bardzo smaczne i pożywne, najbardziej smakuje, gdy się je przygotowuje na otwartym ogniu, ale z garnka też Zobacz więcej
Składniki: mięso mielone wieprzowe 3/4 kg, przypraw czubrica Royal Brand 1 łyżka, vegeta 2 łyżeczki, czarny pieprz mielony 1 łyżeczka, bułka czerstwa 1 sztuka, tarta bułka 2 łyżki, jajko 1 sztuka, Zobacz więcej
Rogan josh znaczy smażone w tłuszczu. To tradycyjne danie kuchni indyjskiej na dobre zadomowiło się również w Europie, szczególnie w Wielkiej Brytanii. Podstawą tego curry, oprócz aromatycznych Zobacz więcej
i to bardzo często. Oczywiście receptura została przystosowana do upodobań smakowych Rosjan. Składniki 1 szklanka ugotowanego ryżu 20 dag suszonych śliwek bez pestek 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka curry Zobacz więcej
i/lub owoców. Przeważnie używa się baraniny lub kurczaka. Do mięsa dodaje się wszystko to, co jest sezonowo dostępne. Ja dziś na obiad serwuję wegetariańską wersję tej potrawy, używając ciecierzycy Zobacz więcej
Kuchnia świata :D Już niedługo jedziemy na wakacje... Adana Kebab z kaszą pszenną Pilavlik Bulgur, ... w Polskim wydaniu :D SKŁADNIKI 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej baraniny, ale może być też Zobacz więcej
Bardzo lubię dania typu pilaw. Oryginału to nie przypomina indyk to nie jagnięcina czy baranina. Przypraw niektórych brak. Ale ważne , ze zasada przygotowania jest podobna- ryż obsmażany , a potem Zobacz więcej
kg łopatki wieprzowej (w oryginale jagnięcina, baranina, cielęcina, wołowina) 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4-5 kulki szpinaku (miałam mrożony brykiet) 2 dość duże łyżki keczupu (bo nie miałam Zobacz więcej
PASTURMAS - mieso suszone - jest powszechna wedlina na terenach srodkowej i zachodniej Azji. Wprawdzie nazwa pochodzi ze slownictwa tureckiego ale ponoc pochodzi z Armenii. Jest wspaniala przekaska, Zobacz więcej
Dawno nie było niczego egzotycznego, prawda? :) Ta potrawa skierowana jest do ludzi lubiących nowości i inne smaki niż ogólnie dostępne. Jeśli chodzi o moje wrażenia, to cóż mogę powiedzieć, mule jest Zobacz więcej
Jagnięcina przyrządzona w klasycznym rzymskim stylu. Łączy w sobie smaki typowe dla kuchni śródziemnomorskiej. Składniki: 70 dag jagnięciny kubek bulionu z baraniny ok. 50 dag czarnych drylowanych Zobacz więcej