baranina pieczona w garnku

{{headerMessage}}
Bardzo smaczna baranina z przepisu jaki znalazłam na stornie kochbar.de Potrzebujemy 1,2 kg baraniny z kością do marynty: 4 ząbki czosnku po 1 łyżeczce - ziaren pieprzu, ziaren kolendry, kuminu, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
" sos fond: kości cielęce lub wołowe marchewka, cebula, świeże: tymianek i rozmaryn Wszystkie składniki kładziemy na blasze, i pieczemy do "przypalenia" (ok 20-30minut) "Przypalone" kości, warzywa i Zobacz więcej
molka
molka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kulinarne pyszności Molki
Pilaw po rosyjsku

Pilaw po rosyjsku 234

1
{{headerMessage}}
, to prosty lud głowił się co włożyć do garnka. Stąd takie specjały jak syberyjskie pożywne zupy ze sławną soljanką na czele, słonina, pielmieni, bliny gryczane, pilaw po rosyjsku, pampuszki, kulebiak Zobacz więcej
marta10
marta10 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wyspa marty
Moussaka

Moussaka 87

0
{{headerMessage}}
Jeszcze znalazłam jednego lokalnego bakłażana, więc zabrałam się za moussakę.To jedno z dań, do których już jakiś czas się zmierzałam. Jest bardzo wiele przepisów na tą grecką potrawę. Ten na przykład Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Garnek rzymski to naczynie wykonane z gliny przeznaczone do pieczenia, gotowania i duszenia w piekarniku wszelkich potraw. W garnku rzymskim możemy piec drób, wołowinę, wieprzowinę, baraninę, dania Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Baranina w garnku rzymskim Familijnym Składniki: 2 kg udźca z młodej baraniny 8 ząbków czosnku 6 gałązek rozmarynu odrobina oliwy 3 łyżki musztardy sól, pieprz mały kubek gęstej śmietany 3 cebule 2 Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Kofta w sosie pomidorowym

Kofta w sosie pomidorowym 116

0
{{headerMessage}}
Tego dania nie było w planach, ale poniosła mnie trochę fantazja i na hamburgery przygotowałam dużo więcej mięsa niż byliśmy w stanie zjeść od razu. Ponieważ mięso było już przyprawione kolendrą i Zobacz więcej
2dietornot2diet
2dietornot2diet Obserwuj blogaObserwujesz bloga
2dietornot2diet
MOUSSAKA

MOUSSAKA 52

0
{{headerMessage}}
w niej ani grama makaronu. A mięso, jakiego używają do niej Grecy to baranina. Mało znana i zapewnie nie stosowana na co dzień przez Polaków. W tym daniu sprawdza się doskonale. Dlatego uczulam ,że Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Grecka musaka z bakłażanów Musaka to mięsno-warzywna zapiekanka popularna we wszystkich krajach Półwyspu Bałkańskiego. Podstawą jest sos mięsny zrobiony najczęściej z mielonej jagnięciny, baraniny, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zeszły tydzień spędziliśmy z Martyną w Zakopanem. Postanowiłem dziś przygotować przepis, którym zainspirowała mnie ta miejscowość. Nie będzie to danie z oscypkiem, ani innym pysznym owczym lub kozim Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Gulasz z baraniny

Gulasz z baraniny 1926

1
{{headerMessage}}
Kupiłam niedużą porcję łopatki baraniej. Na tyle niedużą, że szkoda było ją piec, lepszym pomysłem było duszenie. Gulasz duszony w dużej ilości pomidorów i białego wina, z dużą ilością ziół i czosnku, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tandyr to rodzaj pieca, który znany był już w Mezopotamii. Znany był też w różnych kulturach nie tylko tureckiej ale również arabskiej, perskiej i hinduskiej. Jeśli zapytacie co to za rodzaj pieca i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Za oknem wyraźnie czuć jesień, czas więc zacząć dogrzewać się pysznymi zupami. Dziś przyszła pora na kremową zupę marchewkową z dodatkiem pikantnej pasty harissa i aromatycznymi ziołami. Pasta harissa Zobacz więcej
Mątewka
Mątewka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne algorytmy
Żarkoje

Żarkoje 1614

1
{{headerMessage}}
Żarkoje czyli "gorące". Czy może być lepsza reklama na zimowy posiłek? Dla mnie to wspomnienie z pewnej restauracji w której byłam wiele lat temu. Gulasz mięsno-warzywny dobrze doprawiony, zamknięty w Zobacz więcej
Katerina2804
Katerina2804 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Katerina&Kuchnia
ZIOŁA Z MOJEGO OGRÓDKA

ZIOŁA Z MOJEGO OGRÓDKA 107

0
{{headerMessage}}
lub łubianki, wtedy mają przewiew :) Zioła ogrodowe jak i lecznicze najlepiej zbierać w słoneczny dzień i około południa, wtedy nie ma rosy i są w miarę czyste. MELISA I SZAŁWIA Melisa jest częstym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
" Kuchnia grecka! Na blogu już dawno nie było żadnego, dobrego konkretu, myślę, że warto było czekać na tą propozycję:) Musakas to warzywno-mięsne zapiekanki występujące w różnych wersjach we Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do własnych przydomowych ogródków lub na tarasy i rozpoczynają wielkie grillowanie. Tradycyjnie grilluje się młodą baraninę (agnellone - jagnię, które ma nie więcej niż rok, ale przekroczyło wagę 25 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przygotować kaszę. Bulgur opłukać, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, posolić przykryć i odstawić na 30 minut aby kasza zmiękła. Po kilku minutach sprawdzić czy nie trzeba dolać wrzątku - jeżeli woda Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, ale są to dwa całkowicie różne dania. Pörkölt składa się z mięsa (najczęściej) nie-wołowego (wieprzowina, baranina, kurczak, gęś, indyk, królik, ew. cielęcina) , pomidorów i papryki. Nie zawiera Zobacz więcej