baranina pieczona w garnku

Bardzo smaczna baranina z przepisu jaki znalazłam na stornie kochbar.de Potrzebujemy 1,2 kg baraniny z kością do marynty: 4 ząbki czosnku po 1 łyżeczce - ziaren pieprzu, ziaren kolendry, kuminu, Zobacz więcej
" sos fond: kości cielęce lub wołowe marchewka, cebula, świeże: tymianek i rozmaryn Wszystkie składniki kładziemy na blasze, i pieczemy do "przypalenia" (ok 20-30minut) "Przypalone" kości, warzywa i Zobacz więcej
, to prosty lud głowił się co włożyć do garnka. Stąd takie specjały jak syberyjskie pożywne zupy ze sławną soljanką na czele, słonina, pielmieni, bliny gryczane, pilaw po rosyjsku, pampuszki, kulebiak Zobacz więcej
marta10
marta10 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wyspa marty
Moussaka

Moussaka 84

0
Jeszcze znalazłam jednego lokalnego bakłażana, więc zabrałam się za moussakę.To jedno z dań, do których już jakiś czas się zmierzałam. Jest bardzo wiele przepisów na tą grecką potrawę. Ten na przykład Zobacz więcej
Garnek rzymski to naczynie wykonane z gliny przeznaczone do pieczenia, gotowania i duszenia w piekarniku wszelkich potraw. W garnku rzymskim możemy piec drób, wołowinę, wieprzowinę, baraninę, dania Zobacz więcej
Baranina w garnku rzymskim Familijnym Składniki: 2 kg udźca z młodej baraniny 8 ząbków czosnku 6 gałązek rozmarynu odrobina oliwy 3 łyżki musztardy sól, pieprz mały kubek gęstej śmietany 3 cebule 2 Zobacz więcej
Tego dania nie było w planach, ale poniosła mnie trochę fantazja i na hamburgery przygotowałam dużo więcej mięsa niż byliśmy w stanie zjeść od razu. Ponieważ mięso było już przyprawione kolendrą i Zobacz więcej
2dietornot2diet
2dietornot2diet Obserwuj blogaObserwujesz bloga
2dietornot2diet
MOUSSAKA

MOUSSAKA 51

0
w niej ani grama makaronu. A mięso, jakiego używają do niej Grecy to baranina. Mało znana i zapewnie nie stosowana na co dzień przez Polaków. W tym daniu sprawdza się doskonale. Dlatego uczulam ,że Zobacz więcej
Grecka musaka z bakłażanów Musaka to mięsno-warzywna zapiekanka popularna we wszystkich krajach Półwyspu Bałkańskiego. Podstawą jest sos mięsny zrobiony najczęściej z mielonej jagnięciny, baraniny, Zobacz więcej
Zeszły tydzień spędziliśmy z Martyną w Zakopanem. Postanowiłem dziś przygotować przepis, którym zainspirowała mnie ta miejscowość. Nie będzie to danie z oscypkiem, ani innym pysznym owczym lub kozim Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Gulasz z baraniny

Gulasz z baraniny 1665

0
Kupiłam niedużą porcję łopatki baraniej. Na tyle niedużą, że szkoda było ją piec, lepszym pomysłem było duszenie. Gulasz duszony w dużej ilości pomidorów i białego wina, z dużą ilością ziół i czosnku, Zobacz więcej
Anna D.
Anna D. Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przypraw Mnie
Bajgle z czarnuszką

Bajgle z czarnuszką 97

0
starczy fantazji. Tajemnica bajgli zawarta jest z pewnością w ich obgotowywaniu przed pieczeniem. Myślę, że to stanowi o ich docelowej puszystości. Czarnuszka jest kuzynką kminu rzymskiego. Mogę Ci Zobacz więcej
Tandyr to rodzaj pieca, który znany był już w Mezopotamii. Znany był też w różnych kulturach nie tylko tureckiej ale również arabskiej, perskiej i hinduskiej. Jeśli zapytacie co to za rodzaj pieca i Zobacz więcej
Za oknem wyraźnie czuć jesień, czas więc zacząć dogrzewać się pysznymi zupami. Dziś przyszła pora na kremową zupę marchewkową z dodatkiem pikantnej pasty harissa i aromatycznymi ziołami. Pasta harissa Zobacz więcej
Mątewka
Mątewka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne algorytmy
Żarkoje

Żarkoje 1414

1
na żarkoje na polskich stronach, za to kierując się sposobem przygotowania i podawania tego dania znalazłam wiele jego odpowiedników: czenaki, czynaki, czanachi, czenachy - Rosja, Litwa, Ukraina, Zobacz więcej
lub łubianki, wtedy mają przewiew :) Zioła ogrodowe jak i lecznicze najlepiej zbierać w słoneczny dzień i około południa, wtedy nie ma rosy i są w miarę czyste. MELISA I SZAŁWIA Melisa jest częstym Zobacz więcej
" Kuchnia grecka! Na blogu już dawno nie było żadnego, dobrego konkretu, myślę, że warto było czekać na tą propozycję:) Musakas to warzywno-mięsne zapiekanki występujące w różnych wersjach we Zobacz więcej
do własnych przydomowych ogródków lub na tarasy i rozpoczynają wielkie grillowanie. Tradycyjnie grilluje się młodą baraninę (agnellone - jagnię, które ma nie więcej niż rok, ale przekroczyło wagę 25 Zobacz więcej
Przygotować kaszę. Bulgur opłukać, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, posolić przykryć i odstawić na 30 minut aby kasza zmiękła. Po kilku minutach sprawdzić czy nie trzeba dolać wrzątku - jeżeli woda Zobacz więcej
, ale są to dwa całkowicie różne dania. Pörkölt składa się z mięsa (najczęściej) nie-wołowego (wieprzowina, baranina, kurczak, gęś, indyk, królik, ew. cielęcina) , pomidorów i papryki. Nie zawiera Zobacz więcej