baranina w rosole

Bardzo łatwy i zaskakująco smaczny rosół z baraniny. Przepis dostałem od pani, która mi sprzedała żeberka baranie na Hali Mirowskiej w Warszawie. Daniejest ekstremalnie proste do zrobienia, wymaga Zobacz więcej
Wolno pieczony karczek barani Baranina nie jest łatwo dostępna, dlatego rzadko gości na naszym stole. Poza tym te opowieści, że twarda i śmierdzi. Może z jakiegoś starego barana tak jest, ale nie Zobacz więcej
SMAK ORIENTU Tym razem pilaw, który był w XVI wieku bardzo popularną potrawą ze Wschodu. Składał się z ryżu z dodatkiem baraniny lub ryb smażonych w oleju lub gotowanych w rosole. Doczekał się wielu Zobacz więcej
iziona
iziona Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Izioni pyszne smaki
Kołduny w rosole

Kołduny w rosole 493

1
Od kiedy zobaczyłam konkurs z Maggi w roli głównej to cały czas o nim myślałam i nic poza rosołem i krupnikiem których nie wyobrażam sobie bez kropelki maggi nie przychodziło mi do głowy. Wczoraj Zobacz więcej
Lipiec zleciał nie wiadomo kiedy... Jak pisałam mnóstwo było u nas rocznic, ostatnio świętowaliśmy z połówką 23 lata od dnia ślubu :- ) Dzień spędziliśmy we dwoje wspominając minione lata, oglądając Zobacz więcej
Rosół– niezagęszczana (w odróżnieniu od większości innych zup)zupazdrobiu(najczęściejkurylub kurczaka) lubwołowinyalbobaraniny, sporządzana nawywarzemięsno-warzywnym; może być z dodatkiem mięsa Zobacz więcej
, kaszą jaglaną, kaszą kukurydzianą. Mięso użyć do farszu naleśnikowego. Jeśli chcemy, aby rosół był silnie rozgrzewający, gotujemy go tylko na wołowinie, cielęcinie lub baraninie. Źródło przepisu: Zobacz więcej
w XVI i XVII wieku potrawa wschodnia, złożona z ryżu z dodatkiem baraniny, ryb i kurczaka smażonych w oliwie lub gotowanych w rosole, z dodatkiem dużej ilości ostrych korzeni. O to i on! pierś z Zobacz więcej
Co na dzisiaj? Proponuję obiad dla zapracowanych, ale lubiących dobrze I smacznie zjeść- w 30 min. Kurczak pilaw. Skad pochodzi potrawa? Pilaw (także pilau, pulau, pulao, płow, pilaf, pilafi) -potrawa Zobacz więcej
Poleca: Wrublik W Trokach jest wiele kawiarenek urządzonych w stylu rustykalnym, gdzie można spróbować tradycyjnych dań karaimskich – kibinów. Są to pierożki nadziewane mięsem, które ma być koniecznie Zobacz więcej
CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
CooLinarNy
Kołduny z wołowiną

Kołduny z wołowiną 184

0
Prawdziwe kołduny są z baraniny, ale z wielu powodów zastępuję je wołowiną. Jednak inne wariacje są właściwie niedopuszczalne. Farsz do kołdunów jest lekko twardawy, do ciasta wkłada się mięso surowe, Zobacz więcej
Te pierożki chodziły za mną od roku :) a dopiero dzisiaj odważyłam się je zrobić, widocznie wolny czas na macierzyńskim mi służy. Oryginalne Chinkali powinny być zrobione z baraniny lub wołowiny , w Zobacz więcej
Paszczaki gotują
Paszczaki gotują Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Paszczaki gotują
Kołduny

Kołduny 138

1
Wpis Kołduny pochodzi z bloga Paszczaki gotują Kołduny. Baraniny, która powinna się w nich znaleźć nie dostaliśmy, ale i tak wyszły mega dobre. Wszystko za sprawą smalcu w farszu, który nadał moc Zobacz więcej
Dzisiaj kilka słów o tym, jak dobierać przyprawy do konkretnych dań, garść wskazówek odnośnie tego, co do czego pasuje. Co czym przyprawiać? Zupy: Fasolowa:liść laurowy, czerwona papryka, cebula, Zobacz więcej
PatiGotuje
PatiGotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
PatiGotuje
Chinkali z mięsem

Chinkali z mięsem 66

4
Dzisiaj po raz kolejny wracamy do gruzińskich smaków. Tym razem są to chinkali. To pierożki, które w oryginale przygotowuje się z surowej mielonej jagnięciny lub baraniny w kształcie sakiewki. Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Oneginetatopa
Jak jeść chinkali?

Jak jeść chinkali? 75

0
mięsem. Nie należy spodziewać się delikatnego, cienkiego ciasta, nie udałoby się ugotować chinkali gdyby nie "solidne", szczelnie zlepione ciasto. Przygotowuje się je umieszczając kulkę surowego Zobacz więcej
, sosem musztardowym często na grzance), ryb wędzonych, marynowanych, duszonych, zapiekanych, wszystkich możliwych rodzajów marynowanych śledzi (nie polecam tych w sosie piernikowym (!!)) rosołu Zobacz więcej
obiad. Tradycyjnie farsz do pielmieni to mieszanka mięsa wołowego, wieprzowego i baraniny, jednak nie każdy lubi słodkawy smak tej ostatniej, więc w tym przepisie ograniczymy się do mięsa Zobacz więcej
emilia
emilia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Turcja od kuchni
Tatarskie kołduny

Tatarskie kołduny 343

1
z dzieciństwa. Przygotowanie tatarskich kołdunów nie jest trudne, trudne jest przygotowanie odpowiedniego farszu. Odpowiedni farsz to taki, który podczas gotowania wypuszcza sok który wypijamy jedząc Zobacz więcej
Właściwie to nie przepadam za baraniną, jak wącham mięso to od razu wiem, że to baran :p. Ale podjęłam wyzwanie, także wszystkiego muszę spróbować. O dziwo danie było nawet smaczne, kwestia smaku. Zobacz więcej