baranina w rosole

Bardzo łatwy i zaskakująco smaczny rosół z baraniny. Przepis dostałem od pani, która mi sprzedała żeberka baranie na Hali Mirowskiej w Warszawie. Daniejest ekstremalnie proste do zrobienia, wymaga Zobacz więcej
Wolno pieczony karczek barani Baranina nie jest łatwo dostępna, dlatego rzadko gości na naszym stole. Poza tym te opowieści, że twarda i śmierdzi. Może z jakiegoś starego barana tak jest, ale nie Zobacz więcej
SMAK ORIENTU Tym razem pilaw, który był w XVI wieku bardzo popularną potrawą ze Wschodu. Składał się z ryżu z dodatkiem baraniny lub ryb smażonych w oleju lub gotowanych w rosole. Doczekał się wielu Zobacz więcej
iziona
iziona Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Izioni pyszne smaki
Kołduny w rosole

Kołduny w rosole 512

1
Od kiedy zobaczyłam konkurs z Maggi w roli głównej to cały czas o nim myślałam i nic poza rosołem i krupnikiem których nie wyobrażam sobie bez kropelki maggi nie przychodziło mi do głowy. Wczoraj Zobacz więcej
Lipiec zleciał nie wiadomo kiedy... Jak pisałam mnóstwo było u nas rocznic, ostatnio świętowaliśmy z połówką 23 lata od dnia ślubu :- ) Dzień spędziliśmy we dwoje wspominając minione lata, oglądając Zobacz więcej
Rosół– niezagęszczana (w odróżnieniu od większości innych zup)zupazdrobiu(najczęściejkurylub kurczaka) lubwołowinyalbobaraniny, sporządzana nawywarzemięsno-warzywnym; może być z dodatkiem mięsa Zobacz więcej
Zupa na 2 dni dla 4 osób zgodna z Kuchnią Pięciu Przemian Oznaczenia w teście: k - smak kwaśny g - smak gorzki sł - smak słodki o - smak ostry sn - smak słony Składniki: g - 4 l wrzącej wody, dodać: g Zobacz więcej
kuchnie. Nauczyła się gotować inaczej. Poznałabym świat. Podróże po Indiach...zrodziły się z marzeń i były wspaniałym przeżyciem. Mam nadzieję, że jeszcze tam wrócę choć na chwilę. Kiedyś... A dziś Zobacz więcej
Co na dzisiaj? Proponuję obiad dla zapracowanych, ale lubiących dobrze I smacznie zjeść- w 30 min. Kurczak pilaw. Skad pochodzi potrawa? Pilaw (także pilau, pulau, pulao, płow, pilaf, pilafi) -potrawa Zobacz więcej
Poleca: Wrublik W Trokach jest wiele kawiarenek urządzonych w stylu rustykalnym, gdzie można spróbować tradycyjnych dań karaimskich – kibinów. Są to pierożki nadziewane mięsem, które ma być koniecznie Zobacz więcej
CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
CooLinarNy
Kołduny z wołowiną

Kołduny z wołowiną 210

0
Prawdziwe kołduny są z baraniny, ale z wielu powodów zastępuję je wołowiną. Jednak inne wariacje są właściwie niedopuszczalne. Farsz do kołdunów jest lekko twardawy, do ciasta wkłada się mięso surowe, Zobacz więcej
Te pierożki chodziły za mną od roku :) a dopiero dzisiaj odważyłam się je zrobić, widocznie wolny czas na macierzyńskim mi służy. Oryginalne Chinkali powinny być zrobione z baraniny lub wołowiny , w Zobacz więcej
Paszczaki gotują
Paszczaki gotują Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Paszczaki gotują
Kołduny

Kołduny 160

1
Wpis Kołduny pochodzi z bloga Paszczaki gotują Kołduny. Baraniny, która powinna się w nich znaleźć nie dostaliśmy, ale i tak wyszły mega dobre. Wszystko za sprawą smalcu w farszu, który nadał moc Zobacz więcej
:cebula, liść laurowy, pieprz czarny mielony, natka pietruszki, seler. Jarzynowa:natka i korzeń pietruszki, cebula, seler, pieprz czarny, papryka czerwona. Warzywa: Fasola:liść laurowy, cząber, Zobacz więcej
PatiGotuje
PatiGotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
PatiGotuje
Chinkali z mięsem

Chinkali z mięsem 85

4
Dzisiaj po raz kolejny wracamy do gruzińskich smaków. Tym razem są to chinkali. To pierożki, które w oryginale przygotowuje się z surowej mielonej jagnięciny lub baraniny w kształcie sakiewki. Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Oneginetatopa
Jak jeść chinkali?

Jak jeść chinkali? 93

0
Pierożki a bardziej sakiewki wielkości małej pięści, wypełnione bulionem i kulką mięsną fot. D.Szymborska Wiem to powiem. To specjalne gruzińskie pierożki. Ich magiczność i wyjątkowość polega na tym, Zobacz więcej
, ryb i owoców morza, Gnocchi, Bruschetty, Koniecznie przywieźcie: Włoskie wino (Chianti, Marsala) oliwki i Oliwę z oliwek duży blok parmezanu różne makarony GRECJA: Koniecznie spróbujcie: różnych Zobacz więcej
Pielmieni to rodzaj małych pierożków (podobnych do naszych, swojskich uszek) z mięsnym nadzieniem, które to są bardzo popularne za nasza wschodnią granicą. Oryginalnie pochodzą one z Syberii, gdzie to Zobacz więcej
emilia
emilia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Turcja od kuchni
Tatarskie kołduny

Tatarskie kołduny 359

1
Dzisiaj mam dla Was potrawę z mojego dzieciństwa. Przepis na tatarskie kołduny. Robiliśmy je w dni wolne od pracy gdyż tak jak inne pierogi wymagaja one jednak więcej czasu do przygotowania. Mój tata Zobacz więcej
Właściwie to nie przepadam za baraniną, jak wącham mięso to od razu wiem, że to baran :p. Ale podjęłam wyzwanie, także wszystkiego muszę spróbować. O dziwo danie było nawet smaczne, kwestia smaku. Zobacz więcej