baranina zapiekana

{{headerMessage}}
Kabaczek zapiekany z farszem z baraniny wrz 1, 2012 Zbliża się jesień. Czuję to. Gęsi już odlatują, zbieram grzyby w lesie, a mój organizm domaga się mięsa. Całą wiosnę i lato jadłam to co mi wyrosło Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj blogaObserwujesz bloga
madameedith.com
Czenaki

Czenaki 2135

1
{{headerMessage}}
Czenaki - czyli danie z jednego garnka jest dobrze znane na pograniczu polsko-litewskim, a także Ukrainie, w Rosji, czy Gruzji. Potrawa ta składa się zawsze z warzyw, a często także z mięsa: wołowego, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sambosiki- to pierożki zapiekane w piekarniku. Nadzienie do tych pierożków może być różne. Dziś podaję przepis z baraniną. Ciasto: 0k. 2,5 szkl. mąki 4 łyżki śmietany 50 gr. masła 10 łyżek oleju 0,5 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sambosiki- to pierożki zapiekane w piekarniku. Nadzienie do tych pierożków może być różne. Dziś podaję przepis z baraniną. Ciasto: 0k. 2,5 szkl. mąki 4 łyżki śmietany 50 gr. masła 10 łyżek oleju 0,5 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
1,4 kg baraniny( łopatka lub udziec) 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 2,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1,5 łyżeczki kurkumy, 2 cebule, 2 ząbki czosnku 200 g Zobacz więcej
MałgosiaZ
MałgosiaZ Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki Alzacji
Karnibahar mussaka

Karnibahar mussaka 236

0
{{headerMessage}}
Dziś na szybko, ze składników znalezionych w lodówce...Turecka kuchnia bardzo mi przypadła do gustu, jest nieskomplikowana, bazuje na prostym połączeniu smaków, zawiera dużą ilość warzyw, moje Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bardzo lubię dania typu pilaw. Oryginału to nie przypomina indyk to nie jagnięcina czy baranina. Przypraw niektórych brak. Ale ważne , ze zasada przygotowania jest podobna- ryż obsmażany , a potem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj jagnięcina, mięsko trudno dostępne w Polsce (z powodów dla mnie zupełnie niezrozumiałych). Ja nie mogę narzekać, na Kleparzu znajdę jagnięcinę (baraninę), ale niestety zawsze sprzedawaną w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Shepherd's pie lub też Cottage pie, to rodzaj zapiekanki, której głównymi składnikami są mięso mielone i purée ziemniaczane. Anglicy używają baraniny do Shepherd's Pie a wołowiny do Cottage Pie. Na Zobacz więcej
yobada
yobada Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obados na obiados..
Domowy kebab

Domowy kebab 988

0
{{headerMessage}}
Nie będę dużo truła o smakach kuchni arabskiej. Po prostu - miałam ochotę na kebaba. Nie chcąc ryzykować (po ostatnim zjedzonym na mieście mój żołądek nie czuł się najlepiej) postanowiłam przyrządzić Zobacz więcej
czekolaadowaaa
czekolaadowaaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Śniadanie
241.

241. 490

0
{{headerMessage}}
pierekaczewnik z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami, kawa (pierekaczewnik with apple, cinnamon and raisins, coffee) Pierekaczewnik– potrawa w formie zapiekanego ciasta z nadzieniem, znana w kuchni Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jagnięcina i baranina są bardzo popularne w kuchni śródziemnomorskiej. Z tego smacznego mięsa łatwo jest przygotować interesujące danie. Z mięsa nie należy usuwać kości przed smażeniem czy pieczeniem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pisałam Wam ostatnio o magicznym miejscu Ciche Wody Otóż Gospodarze od tego roku zaczęli organizować spotkania! I to jakie! Mazurskie spotkania ze smakiem! Pierwsze z ich odbyło się 11 października. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś przepis na tradycyjne angielskie danie... Zapiekanka pasterska.Zdecydowanie dla osób, które lubią baraninę, gdyż jej smak jest bardzo wyraźny.Danie proste, szybkie w przygotowaniu ( około 25 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. 700g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe, oryginalnie wołowe lub baranina) zioła, sól, pieprz u mnie dodatkowo ser (w greckiej musace niekoniecznie używany, natomiast już w bułgarskiej jak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To chyba jedno z bardziej tradycyjnych dań kuchni brytyjskiej. Istnieją jego dwie wersje: shepherd's pye - z jagnięciną i/lub baraniną oraz cottage pye - z wieprzowiną. Z racji większej Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Gjuwecz / Đuveč

Gjuwecz / Đuveč 755

1
{{headerMessage}}
Gjuwecz to rodzaj bałkańskiego gulaszu z mięsa i rozmaitych warzyw. O ile w Bułgarii najpopularniejsza jest wersja zawierająca ziemniaki, którą dodatkowo zapieka się w glinianych naczyniach (od Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To danie miało przypominać koftę, aczkolwiek ja zrobiłam ją na styl angielski (bo z sosem miętowym ,ktory z mężem uwielbiamy a przywozi mi go z Anglii brat z bratową :-)) i wyszło smacznie. Składniki: Zobacz więcej
sylwiaB
sylwiaB Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kolory smaków
Kofty pieczone z warzywami

Kofty pieczone z warzywami 48

2
{{headerMessage}}
Kofty to klopsiki mięsne pochodzące z kuchni arabskiej. Głównie sporządzane są z baraniny, jagnięciny oraz wołowiny. Mięsiwo jest bardzo aromatyczne. Rewelacyjnie przyprawiona wołowina za pomocą Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Zrazy zawijane z kaczki

Zrazy zawijane z kaczki 24

0
{{headerMessage}}
Zrazyznana w Polsce od ponad 200 lat potrawa przyrządzana przeważnie z wołowiny. Mogą być również z baraniny lub cielęciny. Ja przygotowałam zrazy zawijane z kaczki. 4 kacze nogi, 1 -2 twarde gruszki, Zobacz więcej