bardzo lubię sos satay i grillowane kawałki kurczaka nabite na szpadki. przyznam jednak, że w

Satay to malajsko / indonezyjskie danie składające się z kawałków lub plasterków mięsa ( kurczaka, jagnięciny, wołowiny, ryby, itp.) nabitych na patyczki, które później są grillowane i podawane z Zobacz więcej
Satay to generalnie malajsko/indonezyjskie danie składające się z kawałków lub plastrów mięsa – kurczaka, jagnięciny, wołowiny, ryby, etc. nadzianych na patyczki bambusowe, które później są grillowane Zobacz więcej
Trudno mi uwierzyć, że satay z kurczaka jadłam pierwszy raz w życiu dopiero całkiem niedawno. Zamawiając to danie w Chwila Moment w Gdyni średnio wiedziałam, co dostanę, a termin satay kojarzyłam jak Zobacz więcej
jedynie zamarynować szaszłyki przynajmniej godzinę przed grillowaniem, aby przeszły smakiem. Potem jest już ekspresowo. Składniki(5 szaszłyków) Granat 80ml miodu akacjowego (lub innego jasnego) Łyżka Zobacz więcej
Mam dziś dla Was propozycję - satay z kurczaka. Proste szaszłyki z kurczaka z pysznym orzechowym sosem. Satay to indonezyjski przysmak, który składa się z marynowanych kawałków mięsa, które są Zobacz więcej
nogi lub piersi kurczaka (filety obrane ze skóry) (ja użyłam 1 podwójnej piersi na 2 porcje) - 1 łyżeczka mielonej kolendry - 2 łodygi trawy cytrynowej, same białe części - 6 obranych szalotek - 2 Zobacz więcej
... czyli egzotyczna przyjemność na patyku :) Kurczak to bardzo wdzięczne mięso, bo świetnie smakuje w wielu wersjach: pikantnej, kwaśnej, słonej, słodkiej czy rajskiej, czyli kokosowo-arachidowej :). Zobacz więcej
Wczoraj wrzuciłem przepis na sos do potraw satay. Dziś sama potrawa. Nietypowa, tajska wersja w odróżnieniu od typowo indonezyjskiej - z wieprzowiny. Marynata jest genialna i dzięki niej mięso Zobacz więcej
Kurczakowy szaszłyk czylisatay, w takiej lub innych odmianach znaleźć możemy na nocnych marketach Malezji, Indonezji i Filipin. To esencja smaku kuchni południowo azjatyckiej. Charakterystyczny żółty Zobacz więcej
Napisany dn.22lipiec2013 Tego lata postanowiłam, że będę "podróżować widelcem po kuchni" i przygotuję kilka prostych dań na grilla z przyjaciółmi. Bardzo lubię kuchnię orientalną, dlatego postanowiłam Zobacz więcej
, kruche jak chałwa kawałki grillowanych kalmarów z sosem ze świeżego mango (18 zł), smażone sajgonki w wersjach wegetariańskiej (15 zł), drobiowej (17 zł) lub krewetkowej (19 zł), lekkie jak puch Zobacz więcej
TanceKuchenne
TanceKuchenne Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Tańce Kuchenne
Satay z kurczaka

Satay z kurczaka 118

0
orzeszków ziemnych 4 piersi z kurczaka, pokrojone na mniejsze, podłużne kawałki Na sos satay: 250ml śmietanki kokosowej 1 łyżka stołowa czerwonej pasty curry 100g grubo zmielonych prażonych orzeszków Zobacz więcej
Satay, to danie pochodzące prawdopodobnie z indonezyjskiej Sumatry lub Jawy i popularne również w innych krajach Azji Południowo - Wschodniej: w Malezji, Singapurze, Tajlandii i na Filipinach. Potrawa Zobacz więcej
Jedliście kiedyś satay'e? Jeśli nie to najwyższy czas spróbować :) To azjatyckie danie, wywodzi się z jednej z indonezyjskich wysp, najprawdopodobniej Jawy lub Sumatry. Satay to nic innego jak wąski Zobacz więcej
No to się zaczęło! Majówka, czyli ogólnopolski festiwal grillowania i piknikowania właśnie się rozpoczął, a wraz z nim powraca odwieczne pytanie - co na ruszt wrzucają wegetarianie? Wbrew majówkowej Zobacz więcej
Jadłonomia
Jadłonomia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jadłonomia
Sosy na grilla!

Sosy na grilla! 269

2
Już za kilka dni majówka, czyli ogólnopolskie święto grillowania. Podczas kiedy na większości rusztów wędzą się krwiste kawałki, na wegetariańskim grillu lądują szaszłyki z cukinią, ziemniaki lub Zobacz więcej
HotChilli
HotChilli Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Hot Chilli Smaki
Kurczak Satay

Kurczak Satay 666

2
Satay (inaczej Sate) to grillowane szaszłyki z różnych rodzajów mięsa, wywodzące się z dalekowschodniej Azji. Są one potrawą narodową w Indonezji. Stamtąd też przybyły do Holandii, która kiedyś Zobacz więcej
Bardzo lubię sos satay i grillowane kawałki kurczaka nabite na szpadki. Przyznam jednak, że w ostatnim czasie mięso jemy niezwykle rzadko, głównie ze względu na jego jakość. Jakiś czas temu w Złym Zobacz więcej
i wstaw do gorącego piekarnika na 3-4 minuty. Równie dobrze możesz podgrzać je na patelni, ale wymaga to więcej zaangażowania z Twojej strony, a musisz przecież obracać szaszłyki – nie warto brać na Zobacz więcej
Satay to popularne w Azji południowo-wschodniej danie, które tradycyjnie serwuje się na bambusowych patyczkach. Kawałki mięsa, ryb, owoców morza lub tofu są grillowane i sprzedawane jako przekąski na Zobacz więcej