barok

ZOBACZ TAKŻE:

{{headerMessage}}
W trakcie weekendowego pobytu w Hotelu Słoneczny Zdrój mieliśmy okazję uczestniczyć w prezentacji kulinarnej Smaki Baroku, którą przygotowali wyśmienici kucharze: Andrzej Pawlas, Jerzy Poznański i Zobacz więcej
KlaraFina
KlaraFina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarna czytelnia
Barok w kuchni

Barok w kuchni 97

0
{{headerMessage}}
uprzedzeniami. Na szczęście, bo lektura jest bardzo ciekawa ioryginalna. Kto wie, może nawet dzięki niej dam barokowi jeszcze jedną szansę... Philippe Beaussant jest członkiem Akademii Francuskiej, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Rozpoczęła się epoka wielkiego obżarstwa: krągłych kobiet, mężczyzn z dużymi brzuszyskami i dzieci o iście cherubinkowych kształtach. Barok to okres wyjątkowo rozpustny, ale też bardziej swojski, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Baroku mi się zachciało. Po ponad miesiącu sałatek, korzonków, oglądaniu ciastek przez szybę, moja silna wola pękła jak bańka mydlana. Choć myślę, że jakaś nagroda za wytrwałość (dotychczasową) nam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zapraszam na pierwszą część moich kulinarno-kulturalnych przygód w Rzymie. Część druga już jutro! Bardzo lubię Włochy i włoskie jedzenie, ale dopiero w tym roku po raz pierwszy miałam okazję odwiedzić Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wersal to przede wszystkim dawna rezydencja królów francuskich. Miejsce to codziennie odwiedza tysiące turystów. Stanie w kolejce do wejścia to dobre kilka godzin wyrwane z naszego życia. Pałac Zobacz więcej
Zuza Lamenta
Zuza Lamenta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
*Grapefruit Juice*
*168* Basso continuo

*168* Basso continuo 38

0
{{headerMessage}}
cynamonowo-ryżowy krem z dynią, jabłkiem, bananem, podany z malinami Blendując krem, powtarzam audycję muzyczne (które zatruły mi cały wczorajszy wieczór) i uświadamiam sobie, że zniknęło puree Zobacz więcej
Bee_walnut-kitchen
Bee_walnut-kitchen Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Walnut Kitchen
Easter photomix

Easter photomix 70

0
{{headerMessage}}
tradycyjnych potraw na stolezagościłateż sałatka z fasolą z przepisu Canette oraz jajkanadziewanelazurem, rukolą i żurawiną( tak dobre, że jadam je również poza Wielkanocą) Świąteczne wypieki: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Obiady w całej tej diecie są naprzyjemniejsze.Całkowicie zaspokajają mój głód , który niestety teraz zaczął mi doskwierać.W porównaniu z tym co kiedyś jadłam ,to mogę powiedzieć , że jej jak wróbelek Zobacz więcej
negresca
negresca Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Prowincja w globalnej wiosce
Kot w muzeum

Kot w muzeum 40

0
{{headerMessage}}
łączy się w tym przedstawieniu ze świetną obserwacją psychologiczną ich stanów emocjonalnych. Jak większość animalistycznych obrazów tego czasu jest to też swoistą parabolą ludzkich emocji, na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na końcu zdjęcie i prezent dla wychowawcy I tu uwaga !!! W tym roku były aż 3 torty - dla każdej klasy. Postarała się nasza pani dyrektor :D No a dziś koniec dobroci. Nie odpuszczamy, a piszemy spr z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
agarem, przepełnił swoim zapachem całą kuchnię. Gotową babeczkę posypałam skruszonymi nerkowcami. Istna rozpusta! Przebrnęłam przez dzisiejszy sprawdzian z baroku z zaskakującą łatwością, co mnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, spójrzcie, co trzyma w rękach, na czym się opiera, co głaszcze lub depcze. Najdrobniejszy szczegół nie jest przypadkowy, a zdecydowanie odnosi się to do baroku. Jak ujęła to moja Ciocia: Dawniej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cruillas- dostal owe dobra ziemskie. Willa (zamek) stanowi do dzis perelke architektury baroku tej epoki. Niestety,ale do wnetrza willi nie mozna sie dostac. Wlasciciele nie udostepnili jej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
I Surowego. W latach późniejszych zamek został przebudowany zgodnie z wizją nowych właścicieli. Przez co, architektura zamku jak i wnętrza są bogate w różne style od gotyku poprzez renesans oraz Zobacz więcej
beolha
beolha Obserwuj blogaObserwujesz bloga
lubię gotować
Włochy – Mediolan

Włochy – Mediolan 56

0
{{headerMessage}}
w 1386 roku, zakończono w 1813 i jest to niezwykłe połączenie gotyku z barokiem. Przepiękna fasada i spektakularna ornamentyka sprawiają, że katedra jest jedną z najpiękniejszych. Rozmiary też ma Zobacz więcej
Jadłonomia
Jadłonomia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jadłonomia
Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków 453

1
{{headerMessage}}
W historii kulinariów kuchenne podróbki były od zawsze na porządku dziennym. Bawiono się formą, nazwą i składnikami, aby zaszokować lub rozweselić jedzących. Tak na przykład powstała słynna zupa Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Analogicznie z książką. Stary człowiek i morze. 6. Jak wygląda(łaby) Twoja wymarzona kuchnia? Nowoczesna, ale zarazem przytulna, przestronna, z wyjściem na taras, dobrze oświetlona :) 7. Jaka jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wepoce baroku, gdy to piernik, pobudzający nie tylko zmysły – swym smakiem iaromatem, ale też wyobraźnię – artyzmem formy, zaczął trafiać już nie tylko na dwór królewski ido rodzin patrycjuszowskich, Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: