Przepis na barok

Powiązane przepisy:

KlaraFina
KlaraFina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna czytelnia
Barok w kuchni

Barok w kuchni 98

Uwielbiam gotować iczytać ogotowaniu. Uwielbiam również słuchać muzyki klasycznej (miałam nawet kilkuletni romans zpianinem). Ale utwory barokowe nigdy nie należały do moich ulubionych. Książka Zobacz więcej
W trakcie weekendowego pobytu w Hotelu Słoneczny Zdrój mieliśmy okazję uczestniczyć w prezentacji kulinarnej Smaki Baroku, którą przygotowali wyśmienici kucharze: Andrzej Pawlas, Jerzy Poznański i Zobacz więcej
"Poczynając od XVI stulecia w kuchni polskiej istnieją dwa nurty, dwa stoły, dwa sposoby goszczenia (...). Pierwszy z nich wywodzi się z kuchni rustykalnej, tradycyjnej, rzecz można piastowskiej, Zobacz więcej
Baroku mi się zachciało. Po ponad miesiącu sałatek, korzonków, oglądaniu ciastek przez szybę, moja silna wola pękła jak bańka mydlana. Choć myślę, że jakaś nagroda za wytrwałość (dotychczasową) nam Zobacz więcej
Zapraszam na pierwszą część moich kulinarno-kulturalnych przygód w Rzymie. Część druga już jutro! Bardzo lubię Włochy i włoskie jedzenie, ale dopiero w tym roku po raz pierwszy miałam okazję odwiedzić Zobacz więcej
Zuza Lamenta
Zuza Lamenta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
*Grapefruit Juice*
*168* Basso continuo

*168* Basso continuo 42

cynamonowo-ryżowy krem z dynią, jabłkiem, bananem, podany z malinami Blendując krem, powtarzam audycję muzyczne (które zatruły mi cały wczorajszy wieczór) i uświadamiam sobie, że zniknęło puree Zobacz więcej
Wersal to przede wszystkim dawna rezydencja królów francuskich. Miejsce to codziennie odwiedza tysiące turystów. Stanie w kolejce do wejścia to dobre kilka godzin wyrwane z naszego życia. Pałac Zobacz więcej
Przewodnik po sycylijskim street foodzie Wyspa kontrastów. Tak nierzadko mówią o Sycylii autorzy książek, przewodników, podróżnicy i wszyscy inni, którzy mieli kiedykolwiek okazję zetknąć się z Zobacz więcej
Ciasto ryżowe. Niby takie tradycyjne, niby takie historyczne. A ja go jeszcze ani razu nie jadłam, ba! na oczy nie widziałam, mimo, że mieszkam całkiem niedaleko miejsca pochodzenia powyższej delicji. Zobacz więcej
Bee_walnut-kitchen
Bee_walnut-kitchen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Walnut Kitchen
Easter photomix

Easter photomix 70

Póki co zdjęciowe mixy się mnie trzymają, ale obiecuję niedługo zabrać się w końcu za nowe przepisy. Aparat już dotarł (co chyba widać w porównaniu do jakości poprzedniego posta), co niezmiernie mnie Zobacz więcej
Obiady w całej tej diecie są naprzyjemniejsze.Całkowicie zaspokajają mój głód , który niestety teraz zaczął mi doskwierać.W porównaniu z tym co kiedyś jadłam ,to mogę powiedzieć , że jej jak wróbelek Zobacz więcej
negresca
negresca Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Prowincja w globalnej wiosce
Kot w muzeum

Kot w muzeum 40

Pojechałam do Krakowa obejrzeć eksponowany tylko do 22 marca br obraz El Greca "Ekstaza św. Franciszka". Piękny, ale nie o tym chcę pisać. Zwiedzając oddział Muzeum Narodowego "Europeum, odkryłam w Zobacz więcej
Coś dla miłośników baroku....chłodnik ze wszystkim...fot.D.Szymborska Uwielbiam chłodniki. Zupy na upał. Od tych najprostszych gdzie mieszam kefir z warzywami i cieszę się zimną zupą, po takie Zobacz więcej
beolha
beolha Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lubię gotować
Włochy – Mediolan

Włochy – Mediolan 57

Lombardia to najbogatszy region Włoch. Ten ekonomiczny sukces ma dwa olicza, z jednej strony dzięki niemu znjdziemy w Lomardii zachwycające i wspaniale zachowane średniowieczne miasta czy Zobacz więcej
Canihua gotowana na mleku migdałowym z kakao, chia daktylami, truskawkami, bananem. Podana z tahini i granatem. A dziś na specjalne życzeniePamdodaję mała notkę o Dniu Maturzysty, bo tak ładnie Zobacz więcej
Prawdopodobnie babeczki powinny być pieczone.. Jednak gdy w grę wchodzi agar, wszelkie obecne zasady chowają się w kąt i można troszeczkę oszukiwać. Zgromadzone zapasy jesiennych jabłek proszą o Zobacz więcej
Uwielbiam Włochy, ale Sycylia ma dla mnie znaczenie szczególne. W żadnym innym miejscu nie spotkałam się z taką życzliwością, otwartością i radością życia. Jest to najuboższa część Włoch, ale przy Zobacz więcej
Jadłonomia
Jadłonomia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jadłonomia
Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków 470

W historii kulinariów kuchenne podróbki były od zawsze na porządku dziennym. Bawiono się formą, nazwą i składnikami, aby zaszokować lub rozweselić jedzących. Tak na przykład powstała słynna zupa Zobacz więcej
KuchMich
KuchMich Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KuchMich
Wyposażenie domowego barku

Wyposażenie domowego barku 6

Posiadanie własnego mieszkania lub domu to wymagające zadanie, które trzeba wręcz należycie wykonywać. Liczy się tutaj umiejętność odpowiedniego zarządzania, jak również należytego przyjęcia gości. W Zobacz więcej
Pod koniec czerwca byłam z dziećmi na turnieju rycerskim w leżącym nieopodal mego zamieszkania Zamku Książ. Po zaliczeniu pokazów, targu różności, postanowiłam przejść się z maluchami po parku Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: