Przepis na barszcz czerwony

NaStole.pl
NaStole.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
NaStole.pl
Barszcz czerwony – czysty

Barszcz czerwony – czysty 2698

Barszcz czerwony czysty to zupa z buraków, którą można podać z pierogami albo na wigilijny stół. Taki barszczyk czysty można również zaserwować do krokietów mięsnych albo krokietów z kapustą i Zobacz więcej
jarma
jarma Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
gotujemy rodzinnie
Czerwony barszcz

Czerwony barszcz 1857

Jak ugotować barszcz, aby miał piękny kolor i głęboki smak? To prostsze niż myślisz. Składniki: - włoszczyzna - 5-6 średnich buraków - 2 gałązki lubczyku (maggi) - 2 gałązki selera - sól, pieprz, Zobacz więcej
sylka_rafcio
sylka_rafcio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje kuchcikowo
Wigilijny barszcz czerwony

Wigilijny barszcz czerwony 6413

Przyszła pora na ugotowanie próbnej bezmięsnej wersji barszczu wigilijnego. Na taką okazję doprawiam barszcz miodem. Czasami gdy nie uda mi się kupić dobrej odmiany buraczków i przez to kolor Zobacz więcej
Jem Co Umiem
Jem Co Umiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jem Co Umiem
Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany 5383

Barszcz czerwony zabielany Mam zaszczyt przedstawić Wam najfajniejsze danie mojego dzieciństwa – barszcz czerwony zabielany. Babcia podawała go zawsze z gotowanymi ziemniaczkami, na moim ulubionym Zobacz więcej
Goszka
Goszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
To co kocham
Barszcz czerwony wigilijny

Barszcz czerwony wigilijny 10453

Uszka wigilijne muszą koniecznie wystapić w towarzystwie czerwonego barszczu. Na ten barszcz czekam cały rok, bo tylko wtedy smakuje tak wyjątkowo. Wykonanie jego jest bardzo proste. Jest to czysty Zobacz więcej
Mgotuje
Mgotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Marta gotuje
Barszcz czerwony

Barszcz czerwony 1346

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna isycąca zupa. Zdużą ilością warzyw, bo taką lubię najbardziej. Ma piękny kolor dzięki dodania dużej ilości buraków. Wmoim domu często gości nastole. Post Barszcz Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Barszcz czerwony

Barszcz czerwony 967

Wczoraj na blogu zamieściłam babciną recepturę na domowy zakwas buraczany. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na czerwony barszcz wykonany na naturalnym zakwasie.W mojej rodzinienajlepszy barszczyk Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Czerwony barszcz wigilijny

Czerwony barszcz wigilijny 1681

Czerwony barszcz wigilijny Czerwony barszcz z uszkami jest moją ulubioną potrawą na wigilijnym stole. Inne dania zjem ale się nimi nie zachwycam natomiast barszcz uwielbiam. Na codzień jadamy barszcz Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Barszcz czerwony

Barszcz czerwony 557

Barszcz czerwony Barszcz czerwony przepis na idealny barszcz na domowym zakwasie. Jeśli nie macie czasu na tworzenie zakwasu – po prostu dodajcie więcej buraków i trochę soku jabłkowego – będzie Zobacz więcej
coolinarnie.pl
coolinarnie.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolinarnie.pl
Barszcz czerwony

Barszcz czerwony 711

Lekka zupa, która nada smaku letniemu popołudniu. Można podać barszcz z krokietami, uszkami, ale ja najbardziej lubię z młodymi ziemniakami i koperkiem. Kojarzy mi się z dzieciństwem. VN:F Zobacz więcej
WSZYSTKO SMACZNE
WSZYSTKO SMACZNE Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
WSZYSTKO SMACZNE
Barszcz czerwony

Barszcz czerwony 1505

Barszcz czerwony lubi wiele osób i ja również się do nich zaliczam. Mogę go pić bardzo często i nigdy nie mam dosyć. Zostało mi troszkę pasztecików od Świąt, które spokojnie leżały w zamrażarce, a jak Zobacz więcej
Barszcz czerwony Opublikowano lis 26, 2010 w Zupy przez michaniu Wczoraj naszła mnie ochota na barszcz czerwony. Może nawet nie naszła a raczej napadła. Od rana myślałem o barszczu. Ale nie takim z Zobacz więcej
Antenka
Antenka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smaczny kąsek
Barszcz czerwony

Barszcz czerwony 1323

Wigilia nie byłaby Wigilią bez barszczu czerwonego, najlepiej jeszcze z dodatkiem uszek:) To dla mnie najpyszniejsza i najbardziej wyczekiwana potrawa z całego świątecznego stołu. Mój starszy synuś Zobacz więcej
edzia1301
edzia1301 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
U Edytki w kuchni
Barszcz czerwony

Barszcz czerwony 977

Składniki: - 1 l wody - 5 łyżek suszonych buraczków ( u mnie Marsyl) - 250 ml kiszonego barszczu czerwonego ( użyłam barszczu z Kochanowa) - 2 ziarna ziela angielskiego - 1 liść laurowy - 1 kostka Zobacz więcej
W każdym domu barszcz czerwony robi się nieco inaczej, moja Mama przygotowuje go ze świeżych buraków. Najbardziej lubię jego wigilijną wersję na warzywnym bulionie z suszonymi grzybami. Natomiast Zobacz więcej
edit
edit Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kucharzenieedi
Buraczki na barszcz czerwony

Buraczki na barszcz czerwony 3890

Jakiś czas temu obiecałam Wam, że pokażę drugi sposób na zagospodarowanie buraczków czerwonych. Właśnie to czynię. Są to buraczki, które jakoś nie bardzo chciały urosnąć i nie są tak bardzo urodziwe. Zobacz więcej
Kiedy zostaje nam rosół z niedzieli, zamiast tradycyjnej pomidorówki, możemy przygotować np. barszcz czerwony. Ja proponuję go przełamanego jabłkiem z dodatkiem wywaru grzybowego. Taki barszcz Zobacz więcej
Barszcz Czerwony Wigilijny – obowiązkowy składnik kolacji Wigilijnej? Niekoniecznie, tradycji jest dużo. Jednak ja dzisiaj zachęcam do mojego: Barszcz Czerwony na Święta. Barszcz Czerwony Postny Zobacz więcej
Barszcz wigilijny - przepis Klasyczny. Chyba żadna wigilia nie odbywa się bez udziału czerwonego barszczu (chyba, że zastępuje go zupa rybna). U nas jest tradycyjnie - bez barszczu ani rusz! Zobacz więcej
taura
taura Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
qulinarny.blogspot.com
Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany 9200

Barszcz czerwony zabielany Barszcz czerwony zabielany to nie jest zupa mojego dzieciństwa - po raz pierwszy zjadłam ją rok temu w barku w pracy. Od razu mi posmakowała, więc tym dziwniejsze wydaje Zobacz więcej

Barszcz czerwony jest zupą przygotowaną na bazie buraków ćwikłowych. Charakteryzuje się lekko kwaskowatym smakiem. Jest nie tylko bardzo smaczny, ale także niezwykle zdrowy. Po czysty barszczyk czerwony mogą śmiało sięgać osoby będące na diecie, ponieważ jest niskokaloryczny. Poza tym buraki są bogatym źródłem witamin (C i z grupy B). Zawierają też kwas foliowy i mangan. Barszcz czerwony jest polecany także osobom cierpiącym na anemię i choroby układu krążenia. Powinny popijać go także osoby aktywne fizycznie, ponieważ zwiększa on wydolność fizyczną organizmu (lepszy przepływ tlenu z krwią do mięśni). Picie barszczu czerwonego może przyczynić się także do obniżenia poziomu cukru we krwi oraz ciśnienia. Jest to zupa niezwykle u nas popularna. Serwowana jest m.in. jako tradycyjna potrawa wigilijna. Barszcz czerwony króluje także na weselnych stołach, gdzie podawany jest w towarzystwie kołdunów lub pasztecików.

Tradycyjny, a zarazem ekspresowy przepis na barszcz czerwony jest niezwykle prosty w wykonaniu. Potrzebne nam są jedynie buraki ćwikłowe, włoszczyzna, suszone grzybki, ocet lub sok z cytryny i przyprawy (pieprz, ziele angielskie, listek laurowy). Suszone grzyby, np. prawdziwki, należy przed rozpoczęciem gotowania barszczu czerwonego namoczyć. Przynajmniej przez dwie godziny. Następnie gotujemy je do miękkości. W drugim garnku gotujemy natomiast włoszczyznę wraz z obranymi i pokrojonymi burakami oraz przyprawami. Gdy warzywa zmiękną, wywar należy przecedzić i połączyć z wywarem grzybowym. Całość doprawiamy octem lub sokiem z cytryny. Oczywiście barszcz czerwony możemy przygotować bez dodatku grzybów. Świetnie natomiast smakuje w połączeniu z zakwasem buraczanym. Taki zakwas możemy kupić w sklepie lub na targu albo przygotować go samodzielnie w domu. Jest to dość prosty przepis, ale czasochłonny. Dobry zakwas buraczany potrzebuje około 5-7 dni, aby zyskać na intensywności i być smakowitą bazą barszczu czerwonego. Do jego przygotowania potrzebujemy przede wszystkim buraków, które należy obrać i pokroić w dość cienkie plastry. Buraki umieszczamy w kamionce lub czystym i suchym słoiku. Dodajemy do nich czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, a następnie całość zalewamy osoloną, przegotowaną i ostudzoną wodą. Buraki muszą być całkowicie zakryte wodą. Kamionkę zakrywamy pokrywką lub muślinową tkaniną obwiązaną szczelnie gumką. Gotowy zakwas należy odcedzić i bezpośrednio dodać do barszczu czerwonego lub do mniejszych słoiczków, które możemy przechowywać w lodówce. Barszcz czerwony na domowym zakwasie smakuje wyśmienicie i jest niezwykle zdrowy. Można go popijać bezpośrednio z kubeczków lub podawać w towarzystwie krokietów, pasztecików lub uszek. Farsz do nich może być zarówno mięsny, jak i grzybowo-kapuściany. Barszczyk czerwony idealnie sprawdzi się jako danie na niedzielny obiad czy rozgrzewający posiłek imprezowy.

Barszcz czerwony możemy przygotować także w wersji zabielanej. Pod koniec gotowania do wywaru buraczanego wystarczy dodać odrobinę śmietany lub jogurtu greckiego. Weganie natomiast mogą użyć mleczka kokosowego. Barszczyk czerwony zabielany świetnie smakuje z dodatkiem ziemniaków lub ugotowanego na twardo jajka. Jeżeli natomiast chcemy, aby nasz barszcz czerwony był nieco bardziej treściwy, możemy przygotować go na wywarze mięsnym (np. na żeberkach lub na wędzonce). Ciekawie smakuje także w połączeniu z fasolą piękny Jaś. Należy pamiętać, aby fasolę namoczyć przez noc, a następnie odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. Jeżeli nie mamy wystarczającej ilości czasu, możemy ewentualnie użyć do barszczu czerwonego białej fasoli z puszki. Oryginalnym, ale bardzo ciekawym przepisem jest przyrządzenie barszczu czerwonego na miodzie, dzięki któremu zupa zyska nowy, lekko słodki smak, który doskonale komponuje się z kwaśnym smakiem buraków i wyrazistym smakiem upieczonej w piekarniku cebulki. Do wywaru na bazie włoszczyzny wystarczy dodać przyrumienioną cebulę, zakwas buraczany i przyprawy, a na koniec całość doprawić majerankiem, odrobiną soku z cytryny i miodem (około trzech łyżek). Barszcz czerwony w takiej odsłonie na pewno zyska szerokie grono zwolenników.