barszcz na wywarze z karpia

{{headerMessage}}
Pierwsza propozycja Świąteczna : Kulebiak z ciasta krucho drożdżowego z pysznym farszem trio: ryż, suszone grzyby i mój ulubiony karp (jeśli ktoś nie lubi karpia może go zastąpić dowolną rybą). Powiem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wigilia nie może się odbyć bez.....mojej ulubionej potrawy: barszczu z uszkami!!! To danie króluje na moim stole od zawsze! :) Przedstawiam Wam więc moje wykonanie tego dania:) Przepis pochodzi z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
potraw, których nie jedliśmy praktycznie przez cały rok (może z wyjątkiem smażonego karpia, za którym ja osobiście raczej nie przepadam). Oprócz takiego karpia, zawsze był też karp w galarecie i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, czy nie. Bulion warzywny fantastycznie sprawdzi się też do zalania karpia w galarecie, jeśli nie chce nam się gotować i klarować rybnego bulionu. A poza tym, to chyba najprostszy i najmniej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przygotowując wigilijną wieczerzę,zawsze chodzą mi po głowie myśli,jak będzie ona wyglądała za sto lat… Czy będą to dania z tubki,przygotowane techniką molekularną czy też pojawią się w postaci Zobacz więcej
{{headerMessage}}
aluminiową zamrozić ( zaoszczędzić czas na stanie w kolejkach przed świętami i będziesz miał bardzo duży wybór ryb) wywar z ryb i mięs do zup i galaret zamroź w plastikowych pojemnikach 3 tygodnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
: pieczemy, gotujemy, doprawiamy ziołami, nie solimy w nadmiarze, wybieramy chude gatunki, unikamy sosów c. Ryby: zamieniamy karpia na pstrąga, dorsza, sandacza, inne z chude gatunki, unikamy panierki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i szczuki podgłówne, łokietne, Flądry i karpie ćwiki, i karpie szlachetne, W końcu sekret kucharski: ryba niekrojona, U głowy przysmażona, we środku pieczona, A mająca potrawkę z sosem u ogona" Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasta ,Torty ,Uroczystości: Karp w galarecie Ciasta ,Torty ,Uroczystości kontakt e-mail dag5992@gmail.com . Porady dotyczące pieczenia ciast,gotowania, organizacji uroczystości. Etykiety Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pierogi z kapustą i grzybami to w mojej rodzinie najbardziej pożądane danie wigilijne. O ile Wigilia pewnie mogłaby się obyć bez karpia, czy śledzia, bez makowca, czy sernika, o tyle bez pierogów - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Na piecu perkoce wywar z boczkiem i szynką co w wędzarence na olszynie odymiony, z grzybami z nowotomyskich lasów, potem doprawiony zostanie sokiem z kiszonych buraków z dodatkiem jabłka. Barszcz Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nina w kuchni
Zupa rybna

Zupa rybna 1002

2
{{headerMessage}}
Czysty wywar rybny z kawałkami karpia, słodką (nierozgotowaną) marchewką, obficie posypaną koperkiem, podany z kluskami lanymi. Przejrzałam wiele przepisów na zupy rybne, najczęściej trafiając na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
". W świątecznych przepisach jestem zdecydowaną tradycjonalistką. Nie wyobrażam sobie wprowadzania na stół ryb w postaci węgorza zamiast karpia. Zupy migdałowej zamiast barszczu. Czy w końcu ciasta na Zobacz więcej
Aga Strzęciwilk
Aga Strzęciwilk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Mniam
LUBELSKIE ŚWIĘTA

LUBELSKIE ŚWIĘTA 75

0
{{headerMessage}}
Choć bardzo lubię smaki z różnych stron Polski jednak nasze lubelskie zawsze kojarzą się z rodziną. Dostałam wiele pytań na temat naszych lubelskich smaków świątecznych. Trudno jest wymienić wszystko, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
– czas Świąt, a czas Wigilii szczególnie, to duże ilości smakołyków na stole. Jak miło pojeść sobie w Wigilię dwanaście, albo i więcej potraw, jak miło w Święta pokosztować wszystkiego co w lodówce. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
) NAPÓJ(24) OBIAD(24) MIĘSO WIEPRZOWE(23) PROSTE/TRADYCYJNE DANIE(23) SERNIK(23) CIASTA PRZEKŁADANE KREMEM(22) WYPIEKI DROŻDŻOWE(21) DLA DZIECI(20) ZIEMNIAKI(20) CIASTO FRANCUSKIE Z DODATKAMI(19) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Uwielbiam gotować klasyczne dania kuchni polskiej, takie z wielowiekową tradycją, jak np. bigos, karp w śmietanie, żur czy właśnie czerwony barszcz. Właściwie to nie jestem pewna, czy rzeczywiście Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pamiętam ich smak, taki, jak gotowało się u mnie w domu. Postanowiłam je zrobić. Pewnym problemem było dostaniedobrej jakosci surowca, czyli żoładków wołowych. Poza tym poszło gładko! Wyszły Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, by się nie rozwaliły. *** KARP SMAŻONY 1 cytryna, pokrojona na 4 cząstki + 2 łyżki soku z cytryny 2-4 łyżki klarowanego masła Karpia płuczemy w zimnej wodzie i odkładamy na talerz. Następnie Zobacz więcej