Przepis na barszcz ukraiński

jem korzonki
jem korzonki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jem korzonki
Barszcz ukraiński ?

Barszcz ukraiński ?  952

Barszcz ukraiński ? Miałam ochotę. na kilka rzeczy na raz. Barszcz z fasolą, barszcz ukraiński, z ziemniakami i jeszcze na szczawiową. I zrobiłam wszystko na raz. Jestem zadowolona. Kwaskowy posmak Zobacz więcej
Haim
Haim Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowa Świątynia Smaku
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński 1053

Barszcz ten gotuje się u nas w Rodzinie praktycznie od "wieków". Gotuję go ja, moja Mama, gotowała moja Babcia i Prababcia, dalej już się nie zagłębiałam. Zupę tą gotuję oczywiście od podstaw, Zobacz więcej
Calineczkazbajki
Calineczkazbajki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szybkowar
Barszcz ukraiński z fasolą

Barszcz ukraiński z fasolą 3159

Barszcz ukraiński z fasolą Ten barszcz jest taki pyszny ze w ciągu tygodnia zrobiłam go 2 razy i nawet mój 2 letni Maruda zajadał go z wielkimsmakiem(dla 2 latka podałam bez fasoli). ps. Na koniec Zobacz więcej
Bon
Bon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bo(ro)n Appétit
Barszcz ukrainski

Barszcz ukrainski 474

Naszło mnie na coś buraczanego i uznałam, że barszcz ukraiński jest tym, czego potrzebuję. Jest to narodowe danie Ukrainy, ale i u nas chętnie jedzone. Niektórzy dodają do tej zupy fasolę, ja jednak Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński 265

Barszcz ukraiński Barszcz ukraiński to wspaniała, delikatna zupa o głębokim aromacie. Z włoszczyzną, burakami, fasolą i kapustą tworzą wspaniałą kompozycję – dopełnia go smak mięsa i odrobina Zobacz więcej
taura
taura Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
qulinarny.blogspot.com
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński 1091

Po wycieczce do Lwowa i skonsumowaniu wielu barszczy odkryłam, że "polski" barszcz ukraiński różni się tylko jedną rzeczą od "ukraińskiego" barszczu ukraińskiego. Do ukraińskiej wersji nie dodaje się Zobacz więcej
BabciaGotuje:)
BabciaGotuje:) Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
UwagaBabciaGotuje
Barszcz Ukraiński

Barszcz Ukraiński 1064

Witam Serdecznie Zrobiłam prosty barszcz ukraiński bez wywaru mięsnego tylko na warzywach , jest to prosta zupa i bardzo syta . Może komuś przyda się przepis i zrobi podobny :) Będziemy potrzebować : Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Picantecooking
Mój barszcz ukraiński

Mój barszcz ukraiński 137

Na początek chciałabym zaznaczyć, że barszcz dla Ukraińców to rodzaj potrawy narodowej. Podobnie jak dla Polaków żurek. Na Ukrainie słowo barszcz istnieje bez dodatkowego przymiotnika ukraiński, Zobacz więcej
jacinto
jacinto Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wszystko co najsmaczniejsze
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński 509

Barszcz ukraiński Zbliża się zima, a to jedna z moich ulubionych treściwych zup. Jest wiele wersji tej zupy i poglądów na oryginalność. Uwaga – tej zupy nie da się ugotowac mniej niż 5 litrów :). Na Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog rodzinny
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński 232

Barszcz ukraiński to jedna z bardziej popularnych zup z zagranicy, która się w naszym kraju przyjęła tak dobrze i bez specjalnych zmian w jej składzie. W Polsce najpopularniejsza jest wersja z białą Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński 505

Barszcz ukraiński jest wspaniałą zupą, ale cała moje rodzina się ze mnie śmieje, że gotuję wszystkie zupy na "wodzie". A tak, bo nie bardzo nie lubię smaku zup na mięsie! W dodatku taki barszczyk jest Zobacz więcej
Just My Delicious
Just My Delicious Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just My Delicious
Barszcz Ukraiński

Barszcz Ukraiński 482

Barszcz ukraiński od tradycyjnego barszczu różni się przede wszystkim większą ilością dodatków, wśród których najczęściej można znaleźć fasolę. Wspaniale smakuje bez względu na porę roku, a jego Zobacz więcej
PatiGotuje
PatiGotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PatiGotuje
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński 591

Uwielbiam barszcz! I to w każdej formie. Oczywiście najlepszy jest zawsze na Wigilię z uszkami Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na barszcz ukraiński. Oczywiście jest na niego tyle przepisów ile Zobacz więcej
9moniam
9moniam Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
GastroMonia
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński 808

Barszcz ukraiński Kolejna odsłona zupy, tym razem barszcz ukraiński. Kolor cudowny, a zapach jeszcze lepszy:) Przepis pochodzi z książki "Diety Agaty". Muszę nieśmiało wtrącić, że zupę te polubiłam Zobacz więcej
Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszną i aromatyczną zupę, podobno jedną z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych zup kuchni polskiej – barszcz ukraiński z fasolą Jaś i buraczkami krojonymi w Zobacz więcej
mojprzepisna.pl |Barszcz ukraiński wg. Magdy Gessler Dziś ugotowałam duuuży gar zupy i chętnie się nią z Wami podzielę. Przepis jest od pani Magdy Gessler, troszkę go zmodyfikowałam i oto jest idealny Zobacz więcej
Barszcz ukraiński to słodko-kwaśna zupa pełna warzyw. Dzięki dodatkowi fasoli jest bardzo sycąca i szczególnie polecana na zimne dni takie jak dziś. Kiedyś barszczyk ukraiński znałam jako niezbyt Zobacz więcej
MilionSmakow
MilionSmakow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Milion Smaków
Barszcz ukraiński z fasola

Barszcz ukraiński z fasola 2562

Barszcz to jedna z tradycyjnych polskich dań mimo, iż rzeczywiście pochodzi z Ukrainy. Jego cechą charakterystyczną jest to, że zawiera czosnek, którego nie dodaje się do innych rodzajów barszczu.W Zobacz więcej
Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zajadam.pl
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński 1182

Barszcz ukraiński to pożywna i pełna smaku zupa. Danie zza wschodniej granicy jest coraz popularniejsze w polskiej kuchni. Przepis na tradycyjną ukraińską zupę jest często modyfikowany i wzbogacany o Zobacz więcej
coolinarnie.pl
coolinarnie.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolinarnie.pl
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński 1928

Szybka wersja pysznej zupy. Różni się minimalnie od tradycyjnej, ukraińskiej wersji, ale ma bardzo ciekawy smak, który zaintryguje każdego smakosza. VN:F [1.9.22_1171] Rating: 10.0/10 (2 votes cast) Zobacz więcej

Barszcz ukraiński jest zupą przygotowaną na bazie buraków, świeżej kapusty i ziemniaków. Może przyjmować postać jarską i mięsną. Początkowo przygotowywano ją na bazie ziela buraczanego, a sama zupa miała kolor zielony. Polska wersja barszczu ukraińskiego znacząco różni się od oryginalnej, ukraińskiej. U nas często dodaje się do zupy białą fasolę lub grzyby. Na Ukrainie z kolei podaje się barszcz z dużą ilością czosnku, w towarzystwie małych bułeczek (pampuszek) polanych zimnym sosem czosnkowym. Barszczyk ukraiński to bardzo pożywna i zdrowa zupa. O wiele jednak bardziej kaloryczna niż czysty barszcz czerwony, dlatego osoby będące na diecie, powinny uważać ze spożywaną ilością barszczu ukraińskiego. Buraki posiadają wiele witamin i minerałów. Zbawiennie wpływają na układ krwionośny i trawienny. Obniżają poziom cholesterolu, cukru oraz ciśnienie krwi. Kapusta natomiast posiada sporo błonnika, reguluje pracę jelit, korzystnie wpływa na odporność organizmu oraz przyczynia się do usuwania toksyn z organizmu. Warto więc przygotowywać barszcz ukraiński jak najczęściej, szczególnie w okresie jesienno – zimowym, kiedy nasz organizm potrzebuje wzmocnienia.

Przepis na oryginalny barszcz ukraiński pochodzi z Podola. W miejscowości Barszczewo co roku odbywa się tutaj festiwal barszczu. W zasadzie każda rodzina na Ukrainie posiada swój wyjątkowy i niepowtarzalny przepis na tę zupę. Barszczyk czerwony najlepiej gotować na mięsie wołowym z kością. Ważnym dodatkiem jest także włoszczyzna (pietruszka, marchewka), ziemniaki, cebula, biała kapusta i oczywiście buraki ćwikłowe. Do barszczu ukraińskiego należy dodać także koncentrat pomidorowy i śmietanę 18%. Ważnym składnikiem są również przyprawy (pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek), ocet, masło, olej oraz mąka do zasmażki. Przygotowywanie barszczu ukraińskiego należy rozpocząć od ugotowania wywaru mięsnego. Następnie na patelni z odrobiną oleju należy usmażyć pokrojone w drobną kostkę lub paseczki buraki wraz z octem, cukrem i przecierem pomidorowym. Buraczki dusimy do miękkości. W razie potrzeby możemy dodać do nich odrobinę wywaru. Na drugiej patelni z odrobiną masła należy podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojoną marchewkę z pietruszką. Z wywaru wyciągamy mięso, a dodajemy do niego ziemniaki i kapustę. Gotujemy do miękkości, a następnie dodajemy zawartość obu patelni wraz z przyprawami. Pod koniec gotowania dodajemy zasmażkę (mąkę podsmażoną na maśle). Barszcz ukraiński należy odstawić na godzinę, a następnie odgrzać. Można podawać go z dodatkiem drobno pokrojonego mięsa z wywaru oraz z kleksem śmietany, posypanego posiekaną natką pietruszki. Oryginalny barszcz ukraiński swój smak i aromat zawdzięcza właśnie połączeniu ze sobą konkretnych składników: buraków ćwikłowych, przecieru pomidorowego, bulionu wołowego, octu i czosnku. Przy przygotowywaniu barszczu ukraińskiego ważna jest także kolejność dodawania składników oraz pilnowanie, aby nie uległy one rozgotowaniu. Przepis ten jest dość czasochłonny. Sama zupa, mimo wielu wartości odżywczych, jest jednak dość kaloryczna i tłusta.

Polska wersja barszczu ukraińskiego w pewnym stopniu różni się od tej klasycznej, ukraińskiej. Możemy przyrządzić ją z dodatkiem np. białej fasoli piękny Jaś. Jeżeli mamy zamiar użyć suchej fasoli, to należy pamiętać, aby ją wcześniej namoczyć (przez minimum 2 godziny), a następnie ugotować do miękkości. Możemy jednak użyć fasoli z puszki, co niewątpliwie skróci czas przygotowywania barszczu ukraińskiego. Do zupy możemy dodać także fasolę czerwoną (suchą lub z puszki) lub pokrojone w kostkę ziemniaki. Barszcz ukraiński świetnie smakuje także z dodatkiem suszonych grzybów (prawdziwków, podgrzybków). Nie musimy go też koniecznie gotować na mięsie wołowym. Równie dobrze możemy użyć żeberek lub mięsa drobiowego albo całkowicie zrezygnować z wywaru mięsnego na rzecz typowo warzywnego (wersja wegetariańska). Jeżeli jeszcze bardziej chcemy odchudzić nasz barszcz ukraiński, to rezygnujemy z zasmażki, a śmietanę zastępujemy np. jogurtem greckim.