bartosz

ZOBACZ TAKŻE:

Tekst i zdjęcia: Bartosz Konopnicki http://bkonopnicki.blogspot.com/ W czerwcu 2013 roku nakładem Wydawnictwa Miniatura ukazał się mój debiutancki tomik poezji pt. "Rozszczelnienie" W tomiku znajduje Zobacz więcej
realizacja projektu ma nastąpić na koniec roku a sporo przede mną Bartosz Kwiatkowski jest szefem kuchni w Satori Cafe. Przyznam, że zazdroszczę mu (choć podobno się nie powinno) wiedzy i Zobacz więcej
Składniki: 15 dag świeżego kłącza tataraku lub 7 dag suszonego 1 kawałek kory cynamonu 5 owoców kardamonu 1 l alkoholu 40% Składniki włożyć do słoja, zalać alkoholem. Zostawić na 2 tygodnie, od czasu Zobacz więcej
starcie i zaczynam z lekko odświeżonym wizerunkiem. Postanowiłem, że starych wpisów nie będę kasował. Trochę z sentymentu i może któryś się kiedyś komuś przyda :) Pozdrawiam, Bartosz Zobacz więcej
i odłożyć na talerz. Przykryć folią.W tym samym rondlu - wrzucić cebulkę, dodać przyprawy, balsamico i dusić 5 minut. Włożyć steki, dodać rosół, przykryć rondel, dusić mięso kolejne 5-7 minut. Zobacz więcej
5 dni. Zawartość słoja odcedzić, kwiaty starannie odcisnąć, połączyć płyny. Przygotować syrop z wody i cukru, dodać kwasku cytrynowego. Do ciepłego syropu wlać nalew kwiatowy. Odstawić na 6 Zobacz więcej
. Zlać syrop, a do słoika wlać ciepłą wodę. Zostawić na 3 godziny. Płyn zlać, kwiaty odcisnąć. Połączyć wszystkie płyny, odstawić na 3 miesiące do sklarowania. Nalewka ma kolor mocnej herbaty, smak Zobacz więcej
maly3city
maly3city Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nalewki domowe
Lipa na miodzie

Lipa na miodzie 840

2
odcisnąć, płyny połączyć. Dodać miód i sok z cytryny, odstawić na 3 miesiące. Przez pierwsze 2 tygodnie poruszać słojem, żeby miód się rozpuścił. Klarowna nalewkę zlać z nad osadu, osad Zobacz więcej
placki cebulowe Zgodnie z zapowiedzią zamieszczam przepis na placki z zupy cebulowej. Brzmi dość abstrakcyjnie, ale pomysł przeszedł nasze oczekiwania. Zaczęło się niewinnie, mieszając zmiksowaną zupę Zobacz więcej
Pierwszy wpis - niech będzie wstępem. Witajcie! Mam na imię Bartosz i mam zamiar wprowadzić Was do mojego kulinarnego świata. Na blogu będzie można znaleźć przepisy na codzienny obiad, ale też na Zobacz więcej
Sycylijską dostawą chcę również zaspokoić swoją ciekawość związaną z 44... z nalewką "44"! Inspiruję się przepisem Danuty Bartosz-Czuby z "Nalewek i likierów", które otrzymałam w prezencie... I tak Zobacz więcej
. Złocista, pięknie pachnąca nalewka o bardzo oryginalnym smaku, z nutą subtelnej goryczki. Przepis „Nalewki i likiery” D. Bartosz-Czuba Nalewka cytrynowa Kartki ręcznie robione na każdą okazję Zobacz więcej
składnikiem drinków. Nalewkę można zrobić tylko na ananasie, ale wówczas może być potrzebny dodatek cukru. Nalewka ananasowa z papają Przepis "Nalewki i likiery" D. Bartosz-Czuba. Masz bloga - Zobacz więcej
ok. 40 min. Oryginalne marmurowe i granitowe patery znajdziecie na stronie firmy Bartosz Masa do ciasta: 3 żółtka 3 łyżki cukru kryształu 1 szklanka mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki Zobacz więcej
i na dłużej. Powstanie wyborna nalewka, naturalna kwaskowość porzeczek przełamana słodyczą cukru i zrównoważona lekką cierpkością listówki. Nalewka wymaga długiego dojrzewania, by ukazać pełnię smaku Zobacz więcej
maly3city
maly3city Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nalewki domowe
Benedyktynka

Benedyktynka 619

2
. Klarowną nalewkę zlać znad osadu, osad przefiltrować, płyny połączyć i odstawić do dojrzewania, co najmniej na rok. Jest to uproszczona receptura legendarnego likieru klasztornego. Trunek o Zobacz więcej
, płyny połączyć i odstawić na 6 miesięcy. W razie potrzeby ponownie zlać znad osadu. Nalewka z Lawendy ma złocisty kolor i delikatny kwiatowo-korzenny aromat. Smak delikatny, z nutą subtelnej Zobacz więcej
maly3city
maly3city Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nalewki domowe
Larendogra

Larendogra 285

0
. Nalew odcedzić, zioła odcisnąć, płyny połączyć i wlać do butelki z ciemnego szkła. Po dwóch tygodniach nalew jest gotowy do użycia. Sposób używaniaLarengordy -1 część nalewu rozcieńczyć w 3 Zobacz więcej
Apetyczna babeczka
Apetyczna babeczka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Apetyczna babeczka
Barbari

Barbari 55

1
marmurowe i granitowe patery znajdziecie na stronie firmy Bartosz Przesiać mąkę do miski. drożdże rozetrzeć z wodą. Zrobić zagłębienie w mące i wlać drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia Zobacz więcej
. Odstawić na 6 miesięcy. Kolor nalewki uzależniony jest o koloru użytego miodu. Lipa z miodem to doskonała nalewka na przeziębienie, kaszel i nieżyty górnych dróg oddechowych. Przepis D. Bartosz Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: