barwena

Śródziemnomorska, pachnąca morzem i warzywami. Prosta w wykonaniu, choć barwena jest u nas jednak trudna do zdobycia, ale warto. Barwena na parze z bialym winem, sosik warzywny, warzywa delikatnie Zobacz więcej
Kolejny znakomity przepis z CVF... szybki i aromatyczny! Akurat na poniedzialkowy obiad... Na 2 osoby 8 filetow z barweny, bez osci, osci wybieramy peseta 400 g bialej fasoli juz ugotowanej, ja Zobacz więcej
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną rybkę – a mianowicie barwenę. Przepis inspirowany kuchnią indyjską i podpatrzony w jednej z książek tejże kuchni. Barwena jest rybą występującą w Północnym Zobacz więcej
Barweny to jedne z najpopularniejszych ryb toskańskiego wybrzeża. Ryby są małe - w sklepie, zależnie od sezonu, widuję takie mające od 15 do 30cm, można też kupić filety. Są dosyć ościste, ale za to Zobacz więcej
się skusić, w miarę możliwości oczywiście. Przyznam, że barwenę jedliśmy pierwszy raz. To ryba morska o pięknym ubarwieniu. Ma białe, bardzo smaczne mięso. Ponieważ barwena nie jest u nas zbyt Zobacz więcej
i świeżutkie delikatesy, dostępne dla Hiszpanów na co dzień. Widzicie te piękne barweny, dorady, żabnice, langustynki, mnóstwo rodzajów krewetek, homary... i wiele, wiele innych? Ja bym mogła stamtąd Zobacz więcej
Przepis zaczerpnęłam z najnowszego numeru «Cuisine et vins de France», który poświęcił cały artykuł Enrico Bernardo. Enrico to podobno najbardziej parsyki Włoch, który w wieku 27 lat został wybrany Zobacz więcej
Niedawno pokazywałam wam jak zrobićpilaw szafranowy a dzisiaj ryba (w oryginale przepisu barwena), która będzie idealnie komponować się z takim ryżem. Takie zestawienie często serwowane jest w Libanie Zobacz więcej
może być podawane też z barweną ( CVF numer letni 2015) Graść świeżych migdałów, zmiksowanych czy drobno posiekanych Łyżka bułki tartej Sól, pieprz, oliwa z oliwek Ratatouille 3 cukinie 2 bakłażany Zobacz więcej
1 mały pęczek koperku, drobno posiekany Składniki na smażoną rybę: sól morska świeżo zmielony pieprz 8 filetów ryby (użyłam mintaja, w oryginalnym przepisie jest barwena) mąka do posypania oliwa Zobacz więcej
Est-Ouest
Est-Ouest Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Est-Ouest
Roladki rybne z szalwia

Roladki rybne z szalwia 290

0
To przepis pani Katarzyny Likus, z krakowskiej restauracji "Pod Roza". To danie skomponowane z roladek rybnych ze swieza szalwia i szynka parmenska, podajemy z marchewkami al dente i z sosemz bialego Zobacz więcej
Banalnie prosty przepis na kałamarniczki. Widziałam kiedyś w jakimś programie telewizyjnym, więc robiłam ‘na oko’ i z pamięci, ale jest to bardzo klasyczne połączenie. Właściwie w ten sam sposób można Zobacz więcej
malgos
malgos Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Minta Eats
Bób, ricotta, mięta

Bób, ricotta, mięta 134

0
drugim, zupełnie jakby nieświadomie i od niechcenia. No i nagle zrozumiałam. Rok albo dwa lata temu zjadłam we Włoszech prosty makaron z młodziutki, miękkim, słodkim bobem. A potem risotto. Potem Zobacz więcej
mieliśmy możliwość spróbować jeżowce. Ponieważ na miejscu nie ma możliwości gotowania, dostaliśmy owoce morza, ryby wędliny i sery, które posłużyły nam do przygotowania kolacji. Ale o kolacji Zobacz więcej
Sauté
Sauté Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sauté
Marokańskie tagine z ryby

Marokańskie tagine z ryby 293

0
cynamonu - łyżeczka mielonej kolendry - pół łyżeczki mielonego kminku - pół łyżeczki mielonej kurkumy - 20 dag pomidorów z puszki - 1,25 szklanki bulionu rybnego - 4 małe filety ryby np. barweny - 50 Zobacz więcej
Morze Śródziemne obfituje w ryby. Znajdziemy tam granika , doradę , barwenę , solę. Znajdziemy smaczną ale dość paskudną z wyglądu żabnicę. Popularną i bardzo smaczną rybą jest także labraks czyli Zobacz więcej
, selera, kapusty ale też z barweny, z kiełbasek itd… Ten mój nosi nazwę nicejskiego i to jest najpopularniejsza wersja tianu we Francji; cukinie, bakłażany, pomidory. Od XIX wieku jak podaje Larousse Zobacz więcej
smaków. Największe wrażenie zrobił na mnie dział ryb. Było tam wszystko, co tylko z morza pochodzić może od gigantycznych tuńczyków, przez ośmiornice, od barwen po strzępiele, od krewetek do homarów. Zobacz więcej