basbousa

ZOBACZ TAKŻE:

Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Limonkowy
BASBOUSA

BASBOUSA 235

0
{{headerMessage}}
Kolejny deser, który zgłaszam do akcji "IV Festiwal Kuchni Arabskiej". Cieszę się, że go zrobiłam, bo wręcz rozpływa się w ustach.Do tego te chrupiące migdały. Niebo w gębie! Ciacho jest ciężkie, Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Limonkowy
BASBOUSA

BASBOUSA 191

0
{{headerMessage}}
Kolejny deser, który zgłaszam do akcji "IV Festiwal Kuchni Arabskiej". Cieszę się, że go zrobiłam, bo wręcz rozpływa się w ustach.Do tego te chrupiące migdały. Niebo w gębie! Ciacho jest słodkie, to Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Namura / basbousa

Namura / basbousa 100

0
{{headerMessage}}
gustu :) Nam smakowała bardzo! Ja zrobiłam namurę w wersji z dodatkiem kokosu. W połączeniu z delikatnie różanym syropem ciasto smakowało naprawdę wyjątkowo :) NAMURA / BASBOUSA (składniki na formę Zobacz więcej
dobi
dobi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
fastfeast
Słodko po arabsku – Basbousa

Słodko po arabsku – Basbousa 187

0
{{headerMessage}}
Słodko po arabsku –Basbousa Basbousa czy hareesa to ciasto z Bliskiego Wschodu, szybkie, mało pracochłonne i całkiem efektowne. Przepis zaczerpnęłam z arabskie.pl, zmieniając po drodze to i owo. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Basbousa lub hareesa w krajach arabskich, revani w Turcji lub ravani/revani w Grecji, to jeden z najpopularniejszych deserów Bliskiego Wschodu, najchętniej jedzony w czasie Ramadanu. Słodkie ciasto Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzień dobry! Przy okazji recenzjiHamsa hummus&happiness israeli restobarpisałam Wam o pewnym cieście nazywanym basbousa (lub basbusa czy basboosa), które jest jednym ze sztandarowych deserów Zobacz więcej
{{headerMessage}}
;)) Do ciasta potrzebujemy semoliny, ale ja jak akurat nie mam na stanie to daję bardzo drobną kaszę mannę. krem: 1/2 litra mleka 1/2 szkl cukru 7 łyżek skrobi kukurydzianej 200 ml śmietany Zobacz więcej
{{headerMessage}}
basbousa przekładana kremem, بسبوسة مح&#15 - mniam....mniam... - bloog.pl Są 1119303 bloogi | losowy blog | inne Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Basbusa (بسبوسة)to jeden z najpopularniejszych deserów Bliskiego Wschodu. Słodkie ciasto o charakterystycznej strukurze pochodzącej z semoliny. Polane syropem z nutą esencji różanej lub pomarańczowej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Namoura to popularne ciasto wykonane z krupczatki pochodzące z Libanu. Jest popularna na Bliskim Wschodzie pod różnymi nazwami. W Egipcie np. można ją dostać pod nazwą Basbousa; znane jest również w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w niedzielę lubimy mieć coś wyjątkowego do popołudniowego filmu. Nie wystarcza nam tafelek czekolady, nawet i pół czekolady. Chce się czegoś innego, mocniejszego, coś w rodzaju "ulepka", który Zobacz więcej
Fiolunka
Fiolunka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Happiness is homemade
Basbusa (بسبوسة)

Basbusa (بسبوسة) 123

0
{{headerMessage}}
syropem, wlozyc do piekarnika jeszcze na 5 minut, wystudzic w blaszce.” basboosa, basbousa, basbusa, festiwal kuchni arabskiej, kokos, kuchnia arabska, migdaly, semolina, woda z kwiatow pomaranczy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Burekas to pieczone ciasto filo nadziewane szpinakiem, fetą i orzechami pini podane z miętowym sosem jogurtowym. Danie to było sycące, porcja w sam raz, jednak smaku nadawał mu głównie sos miętowy, Zobacz więcej
buruuberii
buruuberii Obserwuj blogaObserwujesz bloga
makagigi i 55 pierników
ciasto semolinowe

ciasto semolinowe 218

0
{{headerMessage}}
przemierzajac jerozolimskie ulice trudno przejsc obojetnie obok ciasta semolinowego, ale mi sie udawalo. Nie kupilam go tam nigdy, bo zawsze natykalam sie na nie kilka minut po mojej kapitulacji na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Danie smaczne, jednak nie wiem czy najadłabym się nim. Podobne danie przygotowywałam już wielokrotnie, tylko że z ciastem francuskim, więc również bardzo mnie nie zachwyciło. Na koniec danie moje i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Śródziemnomorskiego. Nazwa ravani używana jest przez mieszkańców Grecji południowej, a na północy znane jest ono jako revani. Także w Turcji przygotowuje się takie ciasto pod nazwą revani, basbousa Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, toBasbousa bil Tamr. Tradycyjnie przyozdabia się ją migdałami, ale ja użyłam pistacji, które mi zostały po trufelkach. Przepis oryginalny pochodzi stąd. Składniki, których potrzebujemy do zrobienia Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zł), czyli deser z ciasta filo przełożonego orzechami z miodem, wielu ludzi uważa za zbyt słodką, mi wydała się idealna. Za to chwalone przez wielu ciasto basbousa z migdałami i wodą z kwiatów Zobacz więcej
{{headerMessage}}
cotta z białą czekoladą i jagodowym curdem Jagodowy curd czerwiec(15) maj(13) kwiecień(11) marzec(12) luty(11) styczeń(10) 2013(108) grudzień(12) listopad(9) październik(12) wrzesień(11) Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: