baza do sosów

Kolejny post, stanowiący wstęp do gotowania porządnych azjatyckich posiłków! Dania na głębokim sosie oraz zupy nie obejdą się bez aromatycznego wywaru. Wierzcie mi, to całkowicie odmienia całe danie. Zobacz więcej
Mamy teraz sezon na zamykanie różnych pyszności w słoikach. Zapełniamy nasze spiżarnie świetnymi daniami i smakołykami, tak aby zimą móc wyciągnąćcoś na prawdę pysznego i przypomniećsobie smak lata. Zobacz więcej
StrefaUlubiona
StrefaUlubiona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
StrefaUlubiona
Baza do ciemnych sosów

Baza do ciemnych sosów 602

Jeden z moich ostatnich zakupów - książka "Sosy" Petera Auer zaowocowała w ostatnich dniach przygotowaniem bazy do ciemnych sosów. Gotowe porcje czekają już w mojej zamrażarce. Za mną również już Zobacz więcej
Dziś do przepisu wykorzystałam dynię Hokkaido – jedną z najczęściej spotykanych w Polsce. a odmiana idealnie nadaje się do pieczenia, jest świetną bazą do kolejnych dyniowych dań. Warto zrobić więcej Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Demi – glace  -  baza do sosów

Demi – glace - baza do sosów 785

5 kg kości cielęcych, 4 marchewki, 2 pietruszki, seler, 4 cebule, 3 ząbki czosnku, 5 listków laurowych, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego, kilka gałązek tymianku, Zobacz więcej
Przecier pomidorowy to u mnie pozycja jak najbardziej obowiązkowa do przygotowania każdego roku. Nie tylko dlatego, że mam własne pomidory z przydomowego ogródka, ale dlatego, że zawsze znajdzie u Zobacz więcej
Składniki: olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, cukier 2 łyżeczki, marchew 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, przecier pomidorowy 500 gram, woda 1 szklanka, pieprz Zobacz więcej
Była już baza do ciemnych sosów (przepis tutaj) - aromatyczna, pachnąca czerwonym winem. Można ją dodawać do większości sosów mięsnych i nie tylko. Pojawiła się u mnie również jako podstawa sosu Zobacz więcej
KOLORgotowania
KOLORgotowania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kolorgotowania.pl
Baza do obiadu

Baza do obiadu 37

Przy okazji co tygodniowego przeglądu lodówki w poszukiwaniu skarbów znalazłam wakacyjny przecier domowej roboty. Zrobiłam go podczas sezonu na pomidory. Przecier jest uniwersalny. Nadaje się do zupy, Zobacz więcej
Ci, którzy śledzą moje poczynania na facebook'u, wiedzą doskonale, że niedawno miałam ogromną przyjemność uczestniczyć, a właściwie poprowadzić pokaz gotowania dla osób zgromadzonych na poznańskiej Zobacz więcej
Pisałam już jakiś czas temu na temat bazy do zup i sosów. Chodzi tutaj o aromatyczny wywar z dodatkiem wina przygotowany na mięsie, kościach i warzywach. Przygotowuję go w dwóch wersjach - jasnej i Zobacz więcej
Zdarza Wam się robić coś ” na szybko”? Na pewno… Wtedy przydaje się nam przyprawa uniwersalna. Nie podam nazw, bo wszyscy wiemy o co chodzi. Tylko nasza przyprawa nie zawiera żadnych dziwnych dodatków Zobacz więcej
dorka.85
dorka.85 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MamaUgotuje
Kluski śląskie idealne do sosów

Kluski śląskie idealne do sosów 641

Lubicie kluski śląskie? Jeśli naszła Cię ochota na takie danie warto zrobić je samodzielnie. Kupno może i jest łatwiejsze. Przygotowanie zajmie Ci tylko chwilę, ale przynajmniej wiesz co jesz…. Zobacz więcej
źródło: cdc.ca Sos Aioli nazywany "masłem Prowansji" uznawany jest za fundament kuchni śródziemnomorskiej. Intensywny w smaku i aromatyczny pasuje do mięsa, ryb i różnego rodzaju przekąsek. Dobrze Zobacz więcej
"Bulionetka" to zła nazwa, ale nic innego nie przyszło mi do głowy. "Sosjetka" brzmi jeszcze gorzej. Zawodowcy nazywają to demi glace - wywar z cielęcych palonych kości. Jest idealnym, naturalnym Zobacz więcej
Miał to być chyba dżem ze świerka. Ale wmiasteczku akurat świerki niezbyt dorodne, za to jodła piękna, ze swoim prostym pniem, szarą korą, pęcherzykami żywicy izapachem. Nikt nie spróbował pędzelków Zobacz więcej
mlkampczyk
mlkampczyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kamperki
Żelki owocowe na bazie syropu

Żelki owocowe na bazie syropu 21

Przyszło lato, a wraz z nim zmiana smaków i pora na owocowe orzeźwienie. Patrząc na kolorowe owoce na lokalnym targu, wiem, że właśnie w takie letnie smaki teraz celuje moje podniebienie.. Czuję Zobacz więcej
basjula
basjula Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BasJulowe pasje
Recenzja esencji do sosów Knorr

Recenzja esencji do sosów Knorr 84

Witajcie :) Ostatnio pisałyśmy Wam o paczce od firmy Knorr i o konkursie, w którym możecie wygrać zestaw esencji do sosów - pamiętajcie, że czas na przesłanie odpowiedzi mija dziś o północy :) Na Zobacz więcej
Zielona sałata, chociaż bogata w witaminy i składniki mineralne, pozostaje wciąż niedoceniana. Często utożsamia się ją z męczącą, pełną wyrzeczeń dietą odchudzającą, kiedy to zjada się przysłowiowy Zobacz więcej
Witajcie :) Dziś mamy dla Was notkę specjalną. W grudniu 2014 na rynku pojawiła się nowość firmy Knorr - Esencje do sosów, dedykowane dla osób gotujących od podstaw. Pomagają one przygotować pyszne, Zobacz więcej